Poslije Rome QIA tipovao tri kluba u Engleskoj!

Notingem Forest, Aston Vila i Kvins Park! U toku je ispitivanje tržišta. . .

Fudbal 16.04.2019 | 00:00
Poslije Rome QIA tipovao tri kluba u Engleskoj!
Katarska državna holding kompanija koja se može okarakterisati kao fond za nacionalno bogatstvo te zemlje (Qatar Investment Authority) rešena je da nastavi sa kupovinom fudbalskih klubova, očito zadovoljna onim što je dobila kao rezultat posle preuzimanja Pari Sen Žermena. Juče je Ekip plasirao informaciju kako QIA istražuje italijansko tržište, odnosno kako je pikirao Romu za svoju narednu kupovinu, a danas ugledni britanski Telegraf piše da ovaj konglomerat opipiva puls i nekoliko klubova iz Čempionšipa. 

Kompanija Qatar Sports Investments, podružnica Qatar Investment Authority-a zadužena za ulaganja u sport, čiji je prvi čovek Naser Al Kelaifi, trenutno ispituje tržište u Engleskoj i prema informacijama do kojih je došao Telegraf, "tipovana" su tri kluba - Aston Vila, Notingem Forest i Kvins Park Rendžers. 

Navodi se da još da su Aston Vila i Notingem izabrani kao "uspavani giganti", dok je KPR zanimljiv iz istog razloga kao PSŽ i Roma - dolazi iz evropske metropole i ima određenu bazu navijača, kao i potencijal za širenje iste. Telegraf još dodaje da su čelnici QSI oduševljeni onim što su Kinezi uspeli da urade sa Vulverhemptonom, divom koji polako pod njihovim uticajem (novcem pre svega) počinje da se vraća na staze stare slave. 

Podsetimo i Aston Vila i Notingem Forest su bivši evropski šampioni (Forest čak dvostruki), s tim da Vila ima čak sedam titula i još toliko FA kupova. Pedigre je tu, za povratak slavnih vremena potreban je novac i dobar poslovni plan. Qatar Sports Investments ovo prvo garantuje...

Takođe, još jednom treba skenuti pažnju na činjenicu da UEFA zabranjuje da se u njenim takmičenjima nađu dva kluba koje direktno ili indirektno kontroliše isti vlasnik. U prvi mah to ne bi bio problem, jer radi se o ekipama iz Čempionšipa, ali ukoliko postoji ambicije da se sa odabranim klubom prave velike stvari, kao sa Pari Sen Žermenom, onda bi se problem pojavio. 

Ali naravno da ne bi bio nerešiv. Već smo pisali o tome, Red Bul je svima koji imaju ideje da ulažu u više klubova pokazao pravac i utabao put...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar