Prce: Jako smo blizu Evropskog prvenstva!

"Ovo je tek prvo poluvrijeme, moramo to potvrditi, ali jako smo blizu Evropskog prvenstva", rekao je za MONDO Nikola Prce, junak "zmajeva" u pobjedi nad Finskom.

Ostali sportovi 12.04.2019 | 09:00
Prce: Jako smo blizu Evropskog prvenstva!
Rukometna reprezentacija BIH pobjedom 30:26 nad Finskom u gostima napravila je veliki korak ka plasmanu na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

„Zmajevi“ su se ovim trijumfom bodovno izjednačili u Grupi 5 sa Češkom i Bjelorusijom s kojima će se boriti za prva dva mjesta, ali u „džepu“ imaju mjesto među četiri najbolje trećeplasirane ekipe koje će takođe obezbijediti plasman na kontinentalnu smotru.

Selekciju Bilala Šumana do važne pobjede u finskoj Vanti predvodio je Nikola Prce koji je postigao deset golova, a dobar dio utakmice imao stopostotan učinak.

"Ovo je važan korak ka Evropskom prvenstvu, ali i tek prvo poluvrijeme. Biće i u Tuzli teško s njima. Napravili smo ono što smo htjeli i možemo biti jako srećni zbog toga. Poslije jučerašnjih rezultata koji su nam na kraju išli na ruku ako gledamo to najbolje treće mjesto, da ne govorim da smo u borbi za drugo i prvo mjesto. Trebamo samo na Evropsko prvenstvo, pa kako god da ga izborimo“, rekao je Prce ze MONDO poslije utakmice.

Reprezentacija BiH bila je bez Vrnješa, Tarabokije, Vegara i Karačića, ali uprkos tome uspjela je da savlada Fince na njihovom terenu.

''Oni bez Ronberga, a mi bez četvorice, bili smo u većem minusu nego oni. Finci nas nisu ničim iznenadili, znali smo da najveća opasnost prijeti od lijevog beka i lijevog krila i mislim da smo ih ovu utakmicu dobro zaustavili. Imali smo periode gdje smo igrali jako dobro i u odbrani i u napadu, išli smo na plus sedam. Poslije toga imali smo mali kiks, ali bez četvorice igrača koji su u prvoj postavi  stigli smo do vrlo važne pobjede“, istakao je Prce.

Iako je već veteran, sa 39 godina predvodio je „zmajeve“, izlazio tek na kratko da se odmori i odmah se vraćao da pomogne saigračima.

"Bilo je teško, naporno, ali znali smo i prije utakmice i rekli smo to na sastanku da je ovo utakmica biti ili ne biti. Puno toga smo mogli da riješimo u svoju korist, vidjeli smo da  imamo veliku šansu da pobjedama na Fincima osiguramo da budemo među četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije u grupama. Kad je tako, ne gledaš da li si umoran, ko god da je na terenu daje maksimum, nekad iskoči jedan nekad drugi, danas sam ja imao dan, Panić je isto igrao dobro ali bez ekipe to teško da se ponovi. Svaka čast svim igračima i stručnom štabu. Uzeli smo ono po što smo došli. Rekli smo da nam je dovoljni i pobjeda sa golom razlike, bitno je samo ta dva boda, da smo bliže Evropskom prvenstvu“, rekao je Prce koji je u četvrtak upisao veliki jubilej.

Bio je ovo 100. nastup u dresu reprezentacije za beka poljskog Azotija i odigrao ga je maestralno.

„Rekli su mi to nedavno. Bio je to još jedan dodatni motiv. Čast je 100 puta nastupiti za svoju državu, sjajan je osjećaj“, istakao je Prce.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar