Vojvodina protiv plastičnih kesa

Vlada Vojvodine utvrdila je tekst Deklaracije o zaštiti životne sredine kojom je predviđena zabrana korišćenja plastičnih kesa.

Region 10.04.2019 | 20:11
Vojvodina protiv plastičnih kesa
Naime, Deklaracijom je predviđeno i da se upute preporuke opštinama i gradovima da do kraja 2020. godine bude uvedena zabrana za korišćenje plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

U predloženoj deklaraciji navodi se i da će do kraja 2024. godine ustanove čiji je osnivač pokrajina morati da pripreme projektnu dokumentaciju za uvođenje energetski efikasnih sistema grijanja.

Pokrajinska vlast u saradnji sa vlastima u osam gradova Vojvodine u narednih 10 godina unapređivaće javni gradski prevoz nabavkom ekološki prihvatljivijih vozila koja će trošiti alternativna goriva, navodi se u predloženom dokumentu.

Pokrajinske vlasti obavezuju se i da će se angažovati na povećanju pokrivenosti Vojvodine šumama, jer je sada 6,51 odsto teritorije pod šumama, a najavljuje se i razvoj urbanog pošumljavanja radi ozeljenjavanja naseljenih mjesta.

Predložena deklaracija sadrži niz ciljeva i definisanih aktivnosti kako bi se Vojvodina suočila sa "ključnim izazovima našeg vremena u oblasti zaštite životne sredine" i biće ponuđena na donošenje Skupštini Vojvodine.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar