Vlast opstruiše ulaganje u RS

Vide Lučić je rođen u Mesićima kod Rogatice i poslije dvadesetogodišnjeg rada u Južnoj Africi, gdje se bavio građevinom, odlučio je da se vrati u rodno mjesto i uloži teško zarađeni novac u projekat razvoja ovog kraja.

Republika Srpska 07.04.2019 | 19:30
Vlast opstruiše ulaganje u RS
Planirao je da otvori fabriku organske hrane posebno sireva sa fruncuskim receptima.

Ali već na početku je doživio razočarenje kad se sudario sa opštinskom administracijom i kod poslovnih ljudi saznao da mora biti podoban da bi ostvario vlastiti biznis.

"Mislio sam da nešto novca uložim kad odem u penziju i vratim se ovamo. Međutim, kako ulagati u ovu katastrofu, prvo pođi od države, pa opštine pa do ovog probelema sa zagađenom rijekom Pračom pored koje bi trebalo da se pravi fabrika", kaže Lučić pokazujući u rijeci gomile plutajućeg otpada.



Lučiću je , kako veli neshvatljivo da u opštini njegovog rođenja vlada autokratija, kao nigdje u svijetu.

"Imate jednog čovjeka koji je i komandir milicije, koji je glavni inspektor, on je sve. Vi ne možete zovnuti opštinskog inspektora u Rogatici da on nešto uradi , jer mora prvo zovnuti načelnika da ga pita , šta da radi ili ne radi i smije li da uradi", ističe Lučić.

On veli da je Južna Afrika za ove prilike uređenija zemlja.

"Ne samo Južna Afrika nego i Kongo, Mozambik, Bocvana jer tamo ima više zakona nego ovdje. I kako onda ovdje uložiti novac , kako se vratiti."

Ovaj nostalgičar ne može da vjeruje da je njegova rijeka Prača , doskora bistra i čista postala leglo rugobe i zaraze.



"Za ovakvu rijeku sada krive su mini-hidroelektrne, odbornici u Skupštini opštine, kompletna vlast . Eto niko ne zna ni čije su ovo hidroelekrane na Prači, ko im je vlasnik. Ovo je narodno nije opštinsko i republičko ovdje narod živi vijekovima, a vlast i države se mijenjaju", negoduje Lučić.

Lučić se dvoumi da li uopšte da se vraća na ognjište svojih prađedova. Zaključuje da je ovdje pojedinac nemoćan da izbori svoja prava u borbi sa sistemom i vlastodršcima.



BN TV

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

koja

07.04.2019 17:40

Vlast gospodo prije nego sto pocnete napadati.Savjet ministara opstruise, pustite ove price lokalne

ODGOVORITE
Name

Re

07.04.2019 17:46

Lokalna vlast je najgora,a ona pravi i vlast na nivou entiteta i cijele drzave.Ovo se vratilo vrijeme turaka kada su age i begovi izabrali sultana.A to je upravo Snsd.

Name

RE KOJA

07.04.2019 19:03

COVJECE POJMA TI NEMAS NI O CEMU. ZA TVOJ KUPLJENI ,SAKATI MOZAK OVOVJE VISA MATEMATIKA.

Name

Mira LAZINCA

07.04.2019 19:38

Isti slučaj je i u Milićima, ne možes ništa otvoriti dok ne pitaš NAČELNIKA a on mora da pita Rajka Dukića. Tako da je bolje ništa ne raditi dok ovo ludo vrijeme prodje

Name

Aooo

07.04.2019 20:34

Postuj zakone nije.ovo zulu pleme,gdje si bio u otadzbinskom ratu

Name

Ministar

08.04.2019 05:08

Svaki nivo vlasti nosi svoj dio krivice. Za ovakva pitanja odgovorna je lokalna vlast direktno. A indirektno entitetska vlast koja se ponasa po istom obrascu umjesto da kontrolise i dovodi u red likalne serife. Kako je moguce da neke opstine brze napreduju od drugih? Kotor Varos i Derventa postaju najjace opstine u drzavi a neke opstine nestaju. To je posledica razlike lokalne vlast.

Name

Rada

08.04.2019 05:29

RE AOOO Gdje je bio načelnik Rogatice Milorad Jagodić tokom Otadžbinskog rata? Pucao sebi u nogu da ne ide u borbu za svoj narod!

Name

vidcar

07.04.2019 18:23

Bjezi Vide od Jagodica i ekipe, Rogaticani ne znaju da im Jagoda vedri i oblaci. Sve se on pita u njegovom ste selu a on je baja. Daj mu kesa jer morao ti je znak dati da ga prepoznas i do sad bi ti sir i izvezao. Mozda tvojim praunucadima dodje bolje vrijeme ali za Rogaticane i RS ovde zivota nema.

ODGOVORITE
Name

N.N.

07.04.2019 19:08

Rogatica je sada gore stanje,nego za vrjeme vladavine Mula Jusufa i Kučuk Alije.Jagodić ih je sve pobjedio i nadmašio.

Name

DB

07.04.2019 19:01

U pravu si Vide.Opalio si po stanici policije i njihovom komandiru ili drugim rječima posro si ih sa pravom.A zamjenik komandira čoban,kao i svi ostali.Uništili su vodotok prelijepe rijeke Prače ,a da se niko nije javio.Tebi se može da kažeš,jer najbolje vidiš šta se dešava sa strane.

ODGOVORITE
Name

DB

07.04.2019 19:03

U pravu si Vide.Opalio si po stanici policije i njihovom komandiru ili drugim rječima posro si ih sa pravom.A zamjenik komandira čoban,kao i svi ostali.Uništili su vodotok prelijepe rijeke Prače ,a da se niko nije javio.Tebi se može da kažeš,jer najbolje vidiš šta se dešava sa strane.

ODGOVORITE
Name

N.N.

07.04.2019 19:06

Rogatica je sada gora,nego za vrjeme vladavine Mula Jusufa i Kučuk Alije,turskih vladara

ODGOVORITE
Name

Milka

08.04.2019 05:42

E moj zemljace od ove vlasti tesko ista do biti ja Sam se vratila posle 40 godina na selo sada Sam Sam u rogatici nedo bog da od nji zatrazim dami daju 80 kvadrata stiropila da sta I'm fasadu let jela by ko strsljen iz kancelarije a badava sto nemam nikaka prima ja kaxu nemoze se sukati boriti sa rogatima lep pozdrav zemljace

ODGOVORITE
Name

Veni vidi

08.04.2019 06:07

Mozambik, Bocvana, daleko su odskočile od RS-a. Južna Afrika za RS-a dođe kao Amerika. Nije za porediti.

ODGOVORITE
Name

Rogatičanin

08.04.2019 06:59

Strahovlada Milorada Jagodića i SNSD-a u Rogatici je prosto neizdrživa. Ko nije član SNSD-a ne daju ni hljeba jesti ni živjeti!

ODGOVORITE
Name

vini re

08.04.2019 09:30

Nek je on sebi asfaltirao da moze kamion iz Sjemeca prici kuci ma ljepota. Stidi se sijeda mrcino

Name

Vidivibravo

09.04.2019 19:51

Bravo stari!

ODGOVORITE