Utvrditi liniju razgraničenja

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da se zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima i to što prije, jer kada se utvrdi gdje je linija razgraničenja, onda će moći i da bude branjena.

Srbija 07.04.2019 | 10:21
Utvrditi liniju razgraničenja
Vulin je rekao da "velika Albanija dolazi" i da je pitanje da li je sada zaustaviti ili čekati da dođe do centralne Srbije. 

"`Velika Albanija` se već formirala, samo je pitanje koliko dijelova drugih zemalja će zahvatiti. Ulaskom Sjeverne Makedonije u NATO svi Albanci, sa izuzetkom dvije opštine u centralnoj Srbiji, živjeće u jedinstvenom bezbjednosnom i političkom prostoru u okviru NATO-a. A, životom svih Albanaca rukovodi se iz Tirane", rekao je Vulin u intervjuu za beogradske "Večernje novosti". 

On je istakao da bi razgraničenje moralo da bude potvrđeno na referendumu. 

"Nesporan je zločin koji je učinjen prema našoj zemlji i narodu, ali sada je na nama da li ćemo imati hrabrosti i snage da se već jednom okupimo, ujedinimo i pokušamo da riješimo srpsko nacionalno pitanje", rekao je Vulin. 

Povodom kontraargumenta ideji razgraničenja i tvrdnji da bi time u budućoj kosovskoj zemlji ostao veći dio Srba nego što ih živi na sjeveru, Vulin je ocijenio da bi Beograd poslije razgraničenja imao više mogućnosti da im pomogne. 

"Ako bismo se razdvojili od Šiptara, nakon sporazuma bismo imali više mogućnosti da pomognemo Srbima koji žive u većinskom šiptarskom prostoru nego što imamo sada i u većinskom srpskom prostoru na Kosovu i Metohiji", rekao je Vulin. 

On je istakao da konflikt sa kosovskim Albancima nije i ne može da bude zamrznut. 

"Što prije se otkinemo od Šiptara, prije ćemo početi da živimo. Ako nećemo, pa srećno nam cjelovito i nezavisno Kosovo", poručio je Vulin. 

Na pitanje koliko je realna opasnost od upada kosovskih bezbjednosnih snaga na sjever Kosmeta, Vulin kaže da uvijek postoje planovi vlasti samoproglašenog Kosova da izazovu nerede i nevolju na tom dijelu i tako iznude reakciju Beograda, te da onda pozovu u pomoć velike sile. 

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, Vulin smatra da je to jedini i pravi put. 

"Nećemo da budemo dio NATO-a. Ne samo zato što su nas bombardovali, već i zato što nećemo drugima da činimo ono što su radili nama. A, da bismo ostali neutralni, moramo da budemo vojnički moćni", istakao je Vulin. 

Vulin je najavio da do kraja godine Vojska Srbije dobija tenkove "t-72" i helikoptere "mi-17" i "h-145".

(Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ser

07.04.2019 09:01

Neka uđe i Srbija u Nato i barem ce biti mirna od Albanaca.

ODGOVORITE
Name

sRBIN

07.04.2019 10:05

O tome treba razmisliti !

Name

Usla je

07.04.2019 10:10

A usla je samo se ceka proglasenje.

Name

Razgranicenje !?

07.04.2019 10:35

Postavlja se racionalno pitanje , s kime Srbija ustvari treba da se razgranici , iz texta moze da se zakljuci - sama sa sobom ? TO I JESTE KLJUCNI PRONLEM

Name

Na koji nacin

07.04.2019 12:22

Utvrditi!

Name

Tako nekako

07.04.2019 12:31

Da se razgranice sa svojom teritorijom i svojim narodom, pa da onda kao taj svoj narod pomazu u tudjoj drzavi,na tada tudjoj teritoriji.Utvrditi se i proglasiti neutralnost,naoruzati se pa dalje sta bude.

Name

Sergey simic

07.04.2019 15:12

Samo mudru i vreme je za konkretne poteze ali promisljene i slusati naseg inteligentnog Cara Vucica Aleksandra

Name

Milan

07.04.2019 12:52

Albanci se masovno doseljavaju u Nis i okolna mjesta Centralne Srbije ,

ODGOVORITE
Name

Petar

07.04.2019 15:05

Albanci su sada vidjeli da su oni u Srbiji zivjeli vise nego dobro. Tacnoje da mnogi zele da kupe nekretnine u Srbiji. Posebno Goranci koji imaju na kosovu iste Probleme kao i Srbi.Nije tajna da i iz Federacije neki ljudi kupuju stanove u Beogradu.

Name

Nostradamus

07.04.2019 15:55

Pa eto razgranicavajte se vi imate podrsku Vucic je kazu car,a odluka cara nema alternativu.

ODGOVORITE
Name

Boze Sacuvaj

07.04.2019 18:46

Sta kaze ovaj covjek, da se razgranici sa Albancima, pa Albanci zive i na jugu ,,danasnje,, Srbije, samo u Beogradu ih ima vise nego Srba na Kosovu.

ODGOVORITE
Name

hm

08.04.2019 08:29

Pa srbi ce se u jednom vijeku po dva puta da razgranicavaju sa albancima i tako dalje....