Slovenci Orbana vide kao nacistu

Mađarska ambasada u Ljubljani verbalnom je notom upozorilo slovenačko ministarstvo spoljnih poslova na 'politički neodgovornu' odluku jednog slovenaškog sedmičnog lista, koji je prije dvije sedmice na naslovnici objavio satiričnu karikaturu mađarskog premijera Viktora Orbana s rukom dignutom u nacistički pozdrav, te je slovenske vlasti zamolilo za 'pomoć u izbjegavanju sličnih incidenata ubuduće', objavili su u petak slovenaški mediji
 

Region 05.04.2019 | 17:46
Slovenci Orbana vide kao nacistu
Mađarskoj ambasadorici je iz slovenačkog MIP-a poručeno da se slovenačke vlasti 'ne miješaju u uređivačku politiku medija', piše ljubljanski list Dnevnik. Urednik Mladine Grega Repovž u petak je, u novom broju lista, potvrdio da su ove sedmice i sami primili protestno pismo mađarske ambasadorice koja im je poručila da su naslovnom karikaturom s Orbanom 'prešli sve granice' i da se radi o nečuvenoj odluci, 'vrijednoj svakog žaljenja'.



Urednik Mladine ustvrdio je kako je mađarski protest zbog karikatura i napisa u listu još jedan dokaz da je aktualna mađarska politika pod Orbanom 'sramotna' za Evropsku uniju i da je šteta što njegova stranka Fidesz nije isključena iz evropskeporodicei konzervativnih i narodnih stranaka (EPP), te je istakao da je među rijetkima koji su branili Orbana bio i nekadašnji slovenaški premijer Janez Janša, Orbanov prijatelj.

Mladina je, tvrdi Repovž, u nekoliko svojih brojeva među ostalim zapravo pokazala 'antisemitsku narav' Orbanove vlade i njenu nedemokratičnost, čime je 'razbjesnila' mađarske vlasti.

Mladinu u Sloveniji smatraju medijem izrazito lijeve i liberalne orijentacije, koji se često služi satirom i karikaturom. Na spomenutoj naslovnoj stranici, zbog koje je reagirala mađarska ambasada, autor karikature postavio je, u društvu s mađarskim premijerom i predsjednikom stranke Fidesz, i bivšeg slovenskog premijera Janeza Janšu te nekoliko članova te stranke, u poziciji Orbanovih 'pijuna'.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

neko

05.04.2019 17:43

Orban je izvanredan političar, Slovenija, niti je imala, niti će imati jednog političara takvog kalibra.

ODGOVORITE
Name

Dora.

05.04.2019 19:59

Baš Tako.

Name

Re neko

06.04.2019 04:43

Nasmija me ti *neko* sa svojim nebulozama. Zato jer Slovenija nema dobrog političara proglasena za najuredniju zemlju na svijetu. Zato jer nema dobre političare koji štite i brane svoju zemlju i zato jer nema dobre političare svi hrle na rad u Sloveniju? Ne lupetaj više tako ti svega

Name

Stavio tačku

06.04.2019 05:45

Orban je jedan od rijetkih, koji se jasno i glasno bori za opstanak hrišćanstva na ovim prostorima. On ne krije svohe stavove, doduše može mu se. Njega izgleda nikakvi komentari ne dotiču, on ne da migrantima u Mađarsku i ".".

ODGOVORITE
Name

re re neko

06.04.2019 19:13

To što si ti zaljubljen u Sloveniju i njihove političare, potvrda je onoga da je ljubav slijepa.

ODGOVORITE