Deni Rouz poslije Kruševca i Podgorice...

Dosta je bilo, jedva čekam penziju! Uvrede na rasnoj osnovi smučile se Totenhemovom defanzivcu.

Fudbal 09.04.2019 | 09:00
Deni Rouz poslije Kruševca i Podgorice...
Teško da ćemo u skorije vreme na isti način posmatrati ovakve stvari. U Engleskoj su na rasizam posebno osetljivi. U Srbiji – pa i celom regionu – često se misli da stranci malo preteruju kad se potegne pitanje rasizma. Ali u slučaju Denija Roza možemo da vidimo koliko tamnoputim igračima u stvari teško padaju uvrede na osnovu boje kože. Levi bek Totenhema, koga su na rasnoj osnovi vređeli u sudaru U21 selekcija Srbije i Engleske 2012. u Kruševcu, a potom i nedavno u duelu A reprezentacije gordog Albiona sa Crnom Gorom u Kruševcu, kategorički tvrdi da mu fudbal toliko smučio zbog ta dva incidena da jedva čeka da ode u penziju.

“Dosta mi je bilo. Sam sebe sam programirao da mislim kako treba da istrpim još samo pet ili šest godina u fudbalu i ne mogu da dočekam da izađem iz svega ovoga“, prenose engleski mediji Rouzovu izjavu uz već uobičajenu dramatizaciju incidenata iz Kruševca i Podgorice.

Sad se tako u apsolutno svim ostrvskim izveštajima kao užasan gest potencira izjava Ljubiše Tumbakovića, selektora Crne Gore, koji je rekao da nije čuo oponašanje majmunskih zvuka sa tribina i da ne zna zašto bi uopšte on komentarisao tako nešto. Rouz je dobro čuo.

“Kad vidim šta se sve dešava u svetu fudbala... Samo želim da izađem. Previše je politike u fudbalu i iskreno jedva čekam da mu vidim leđa“, tvrdi 28-godišnji bek.

Istina, Rouz je od ranije poznat po zapaljivim izjavama. Čak ga je i Totenhem, za koji igra još od 2007, kaznio nakon što je avgusta 2017. u Sanu otvoreno rekao da je nezadovoljan jer smatra da su Pevci previše škrti kada treba da plate igrača. To je uostalom opšte poznato u Engleskoj i nije Rouz mislio samo na sebe, već i na još nekolicunu potplaćenih saigrača. Tražio je tada od kluba da se isprsi i dovede igrača čija imena zna i bez prethodnog “guglanja“ po internetu. Javno je izražavao i nezadovoljstvo zbog toga što su Pevci tokom izgradnje novog stadiona kao domaćini igrali na Vembliju.

Uoči Mundijala u Rusiji pretio je da će odbiti poziv zbog navodnog rasizma u toj zemlji. Naravno da je išao u Rusiju. Baš negde pred Svetsko prvenstvo u medijima je govorio i o borbi sa depresijom čiji je uzrok video u povredi kolena iz januara 2017. zbog koje je osam meseci bio van stroja. U to vreme mu je pride ujak izvršio samoubistvo, na rasnoj osnovi su mu vređali i majku Anđelu, dok mu je razbojnik upucao brata usred porodičnog doma.

Nije ovo bio lak period za Danija Rouza. Ali nije baš ni da je fudbal razlog tome. Ma koliko da su blage Uefine kazne za rasizam.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar