Na Balkanu manje radnih mjesta

Prema podacima iz posljednjeg Redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke za zapadni Balkan, potrebno je ubrzavanje reformi, ekonomski rast na zapadnom Balkanu bilježi ubrzanje sa 2,6 procenata u 2017. na 3,8 procenata u 2018. godini, uz projektovani prosjek od 3,7 procenata u 2019-2020.

Bosna i Hercegovina 02.04.2019 | 13:04
Na Balkanu manje radnih mjesta
Međutim, ovakvi izgledi su podložni rastućim spoljnim i domaćim rizicima, uključujući geopolitičke i trgovinske sporove i sporiji od očekivanog tempa strukturnih reformi.

Prema izvještaju, zemlje u regionu sada imaju priliku da unaprijede reforme kako bi ublažile ove rizike usljed sve većih zahtjeva javnosti za većim ekonomskim mogućnostima.

Uprkos snažnijem rastu u 2018., u regionu je otvoren manji broj novih radnih mjesta, što odražava ograničenu dinamiku privatnog sektora. Na zapadnom Balkanu je u 2018. kreirano samo 96,000 radnih mjesta, uglavnom u proizvodnji i uslugama, u poređenju sa 171,200 radnih mjesta otvorenih u 2017. Stopa nezaposlenosti je smanjena u 2018., ali je i dalje visoka, posebno za žene i mlade. U nekim zemljama je pad nezaposlenosti proizašao iz povećane neaktivnosti radne snage i emigracije, a ne zbog novootvorenih radnih mjesta.

"Donosioci politika u regionu bi trebali implementirati reforme koje će imati održivi rast i podstaći otvaranje radnih mjesta", kaže Linda Van Gelder, direktor Svjetske banke za zapadni Balkan.

"Brzorastuće kompanije stvaraju najveći broj radnih mjesta na zapadnom Balkanu, ali takvih kompanija je malo, naročito u poređenju sa drugim malim tranzicionim ekonomijama u Evropi. Uklanjanje prepreka koje malim preduzećima otežavaju konkurentnost i rast će otvoriti mogućnosti za ljude - ohrabrujući poduzetništvo i inovacije, jačajući rast zapošljavanja i oslobađajući potencijal ljudskog kapitala ovog dinamičnog regiona".

U izvještaju se naglašava da zemlje koje su se opredjelile za fiskalnu konsolidaciju bilježe pad javnog duga, a da je očuvanje ovih rezultata od ključnog značaja. U većini zemalja javni dug je i dalje visok, a javnom potrošnjom dominiraju veliki izdaci za plate u javnom sektoru i netargetirani socijalni programi. Stoga unapređenje efikasnosti i pravednosti javne potrošnje, kao i jačanje mobilizacije prihoda ostaju prioriteti za zemlje zapadnog Balkana.

U tom kontekstu, a prema navodima izvještaja, od vitalnog je značaja za zemlje zapadnog Balkana da unaprijede reforme usmjerene na povećanje produktivnosti, stimulisanje rasta i otvaranje radnih mjesta. U izvještaju se razmatraju opcije politika u oblastima kao što su politika konkurencije, oporezivanje, diversifikacija finansijskog sektora i ekonomska povezanost.

Izvještaj takođe razmatra izazove ljudskog kapitala u regionu. Ukoliko ostanu nerješeni, ovi izazovi će ozbiljno ograničiti izglede za rast i smanjenje siromaštva.

Na primjer, ulaganje u rani razvoj djece bi pomoglo poboljšanju rezultata u osnovnom i srednjem obrazovanju, a takođe bi opremilo učenika vještinama koje poslodavci traže. Bolje usmjereni programi socijalne pomoći bi pomogli siromašnim i ugroženim domaćinstvima da se zaštite od šokova, dok bi efikasniji zdravstveni sistemi pomogli u suzbijanju rasta nezaraznih bolesti i smanjenju troškova za zdravlje koje građani plaćaju iz vlastitih sredstava.

(N1)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

izraelac

02.04.2019 13:07

Svjetska banka zna da joj se nikad neće moći vratiti krediti ako nastavi pad nataliteta i raspad infrastrukture u Bih jer im neće imati ko vraćati kredite... a političari na vlasti veze nemaju šta rade baš

ODGOVORITE
Name

E

02.04.2019 14:18

Ktedite treba da vracaju politicari i tajkuni poziciono i opozicioni koji su i koristili !! A NE OPLJACKANI NAROD !!!Pogotovo ne djeca ni rodjena ni nerodjena !!pa to je kriminalno!!opljackati narod pa zaduziti a kredite oni potrosili bajacenje na sve strane haos !!a narod treba da ih tuzi kod medjunarodnig suda za ostetu !!jer ovi sudovi su zarobljeni od istih !!!! Lopovska privatizacija i krediti su nevidjeno zlo na ovim prostorima !!!politicka mafija poharala drzavu a narod nemocan bjezi!!!!

Name

Crveni Krst

02.04.2019 15:24

Treba dati izbjeglicama da se bave poljoprivredom i stvaraju hranu i nama i sebi!

ODGOVORITE
Name

Apel za Vlasti

02.04.2019 15:28

Treba dati ljudima posla, neka rade i izgradjuju svoju zemlju.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

02.04.2019 16:52

Koliko vidim to je i bio cilj! Da nije, plata bi bila dovoljna da se živi od nje.

ODGOVORITE