Zidanov ''kasting'' najviše treba da zabrine...

. . . Valverdea, Dijaza i Ljorentea, Brahim prošao test! Real slavio tesno, a Francuz video na koga može da računa.

Fudbal 02.04.2019 | 13:15
Zidanov ''kasting'' najviše treba da zabrine...
Realova turbulentna sezona polako se završava i sve misli Zinedina Zidana usmerene su na kasting, svojevrsnu audiciju posle koje će i sam imati uvid u to na koga će moći da računa za narednu jesen.

Dok se ugledni evropski mediji najviše bave Realovim planovima za letnju transfer pijacu, svaku utakmicu do kraja sezone Zidan će iskoristiti da razbistri sliku tima. Dve utakmice su prošle, Karim Benzema je spasao Kralja protiv Ueske, ostalo je još devet šansi za mnogobrojne prvotimce da dokažu da su dostojni Realovog dresa. 

Zidan je u dve utakmice uradio ono što Đulen Lopetegi i Santijago Solari nisu u svojim trenerskim mandatima – iskoristio je već 19 igrača, što je svima jasno stavilo do znanja da se Francuz ne šali i da zaista želi da stekne uvid u to na koga može da računa u budućnosti. Istina, Solari je u prve dve utakmice na klupi izmenio 20 igrača, ali treba znati da je kup susret protiv Meljilje zapravo bila jedina ozbiljna prilika da klincima iz omladinske škole pruži šansu od starta. Ne treba zaboraviti da su kod Solarija Marselo, Isko i Bejl praktično unapred bili otpisani. Primera radi, Lopetegi je 19 igrača promenio tek posle sedam utakmica.

Zasad su teren videli Navas, Odriozola, Varan, Ramos, Marselo, Modrić, Kros, Isko, Asensio, Benzema, Bejl, Sebaljos, Valverde i Marijano. Protiv Ueske je pozvao i sina Luku Zidana, Nača, Ljorentea i Brahima Dijaza, dok Lukas Vaskez nije bio u protokolu zbog povrede.

U Zizuovom povratničkom mandatu zasad samo šestorica igrača nisu bili u timu. Tibo Kurtoa je na golu zamenjen Kejlorom Navasom, kasnije se Belgijanac još i povredio, Dani Karvahal i Vinisijus Žunior su takođe povređeni, dok je Kazemiro i dalje suspendovan. Regilon i Valjeho su takođe bili van radara novog-starog šefa struke.

Zidan je i sam svestan da nije sve u tome da stalno koristi 11 istih fudbalera. Mešanjem karata se bavio i u svom prvom mandatu, što mu je donelo šampionsku titulu u Primeri i Ligu šampiona. Sada su vremena drugačija, a Zizu je taj koji ima moć da donese sve odluke.

Kako se može čuti u krugovima bliskim klubu, posle ove dve utakmice za svoju budućnost najviše moraju da se zabrinu mladi Federiko Valverde, zatim Marijano Dijaz i Markos Ljorente.

Valverdea je Zidan koristio u obe prethodne utakmice, ali ukupno 28 minuta. Deluje da mladi Urugvajac nije ubedio Francuza da mu je mesto u prvom timu, zbog čega se u narednom periodu očekuje da bude skrajnut potpuno.

Marijana Dijaza je Zidan otpisao i u svom prvom radnom poduhvatu na klupi Reala, pošto je od kluba tražio da ga prodaju na leto 2017. godine. Lion ga je tada uzeo za svega 8.000.000 evra, ali ga jeLopetegi letos vratio po ceni od 22.000.000 evra. Dominikanac sa španskim papirima nikako nije ostavio dobar utisak, a dobio je svega 563 minuta ove sezone i postigao dva gola. Ljorenteovastagnacija u razvoju najverovatnije će ga koštati budućnosti u Realu, a kako je klubu glavna ideja da angažuje Pola Pogbu, njegov prostor za igru biće gotovo nepostojeći. Baš kao i za Valverdea.

Jedan od onih koji su, opet, prošli Zidanov rani test je Brahim Dijaz. Momak koga je Real doveo zimus iz Mančester Sitija za 17.000.000 evra naterao je Zidana da obrati pažnju na njega posle odličnog rada na treninzima. Zbog toga ga je Francuz nagradio ubacivanjem u startnu postavu protiv Ueske, a ovaj mu se zahvalio asistencijom za Iskov pogodak.

“Ne znam da li je ovo bio test, ali svakako moram da pokažem da mogu da igram“, kratko je prokomentarisao Dijaz posle utakmice, na šta se brzo nadovezao Zidan.

“Igrao je jako malo u poslednje vreme, ali vidim da dečko radi mnogo“.

Jedna od tema dana u madridskoj štampi je Zidanova odluka da udeli debitantski nastup svom sinu Luki Zidanu. Uz Kurtoinu povredu i Navasovog umora zbog reprezentativnih obaveza, 20-godišnji čuvar mreže debitovao je na stadionu Santjago Bernabeu i bio solidan.

“Ne pričam kao otac, već kao trener – Luka ima karakter da nosi dres Reala“, poručio je Zinedin, što je samo otvorilo vrata za spekulacije o tome šta će biti sa mladim Andrijom Luninom, koga je Real kupio letos iz Zorije za 8.500.000 evra.

Lunin već neko vreme nema minutažu na pozajmici u Leganesu, a samo je devet meseci mlađi od Luke, što će zaista i dovesti u pitanje povratak Ukrajinca koji je bio projektovan za trećeg golmana Reala u narednoj sezoni.

Pred Zidanom je još dosta posla. Ali, konture se naziru. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar