POR: Porto penalima do pobjede! I Benfika jedva!

Zmajevi dva puta gubili, ali došli do bodova u Bragi.  Sporting sa igračem više jedva protiv davljenika iz Šavesa, Fernandeš rešio u 80. minutu.  Lisabonski Lavovi rame uz rame sa Bragom.  Sefergol! Tri gola na Lužu, samo jedan se važi, Benfika je živa, Tarabt debitovao posle četiri godine! Orlovi jedva slomili otpor Tondele!

Fudbal 31.03.2019 | 09:15
POR: Porto penalima do pobjede! I Benfika jedva!
Penali, preokret i pobeda Porta! Sve je u znaku slova p bilo na Kamenolomu, iz kojeg su Zmajevi izleteli neokrnjeni, iako su plesali na ivici ambisa u kojem počivaju slomljeni šampionski snovi. Ipak, Porto je pakleni ples odigrao do kraja i odneo tri boda iz Brage u 27. kolu prvenstva – 3:2.

Dva puta je vodila Braga. Povela je već u petom minutu golom Vilsona, a posle izjednačenja Soareša, ponovo je Muriljo doneo prednost domaćim crveno-belima.

I onda – penaltijada u Kamenolomu. Najpre je Teles u 70. minutu dobio i iskoristio šansu da sa bele tačke izjednači, da bi devet minuta kasnije Soareš bio u prilici da sa 11 metara donese preokret u korist Porta. I nije omanuo.

Veliku brigu u Bragi je prebrinuo Porto. Ovo mu je bilo najteže gostovanje u rasporedu do kraja sezone. A, Benfiku tek čeka silazak u Kamenolom...

Sporting sa igračem više jedva protiv davljenika iz Šavesa, Fernandeš rešio u 80. minutu. Lisabonski Lavovi rame uz rame sa Bragom.

Verovatno neće moći da uhvate priljučak sa Portom i Benfikom, ali barem sebi ne želi da dozvoli da bude ispod Brage. Mada ono što je večeras sebi dozvolio teško da će sakriti bledo izdanje protiv davljenika iz Šavesa, pošto je Sporting do pobede od 3:1 stigao u neizvesnoj završnici iako je od 51. minuta imao vođstvo od 1:0 i igrača više na terenu.

Brojčano inferiorni Šaves je ipak uspeo da preko Andrea Luiša izjednači rezultat i sasvim je moguće da bi tim našeg Nikole Maraša – igrao svih 90 minuta – da mrežu domaćeg tima u samom finišu nije branio rezervni golman Rikardo Nuneš. On je u 74. minutu na terenu zamenio povređenog Antonija Filipea, a u 80. je užasno loše reagovao na udarac Bruna Fernandeša sa oko 20 metara.

Jeste Sportingov kapiten lepo uhvatio taj volej, jeste ispred Nuneša bila gužva koja mu je zaklanjala pogled, ali dobar golman ovo bi svakako zaustavio. Doduše, dobar golman verovatno ne bi sa 36 godina bio rezerva u Šavesu...

Do kraja meča, Sporting je uspeo i da uspostavi brojčanu ravnotežu, pošto je i Stefan Ristovski u 87. minutu zaradio crveni karton, ali Šaves je već potrošio svu snagu, pa nije mogao do povratka. Štaviše, u 11. minutu sudijske nadoknade (?!) Felipe je drugim golom na meču postavio konačnih 3:1.

Sefergol! Tri gola na Lužu, samo jedan se važi, Benfika je živa, Tarabt debitovao posle četiri godine! Orlovi jedva slomili otpor Tondele.

Luka Jović iz Lisabona u Frankfurt – Haris Seferović iz Ajntrahta u Benfiku. U strogo takmičarskom smislu, napravila su oba kluba dobre poslove leta 2017, s tim što su Nemci prošli bolje ekonomski, jer će mlađeg centarfora da otkupe i prodaju po daleko većoj ceni od nabavne, međutim, imaju i Portugalci razloga da trljaju ruke, posebno ako se zna da reprezentativac Švajcarske redovno trese mreže.

Učinio je to ponovo. U završnom susretu subotnjeg programa 27. kola Primeire manirom vrhunskog strelca glavom je centaršut Aleksa Grimalda prosledio u mrežu Tonedele i ekipi Bruna Laža doneo bodove koji je ostavljaju na deobi prvog mesta sa Portom. Seferović je pogodio šest minuta pre kraja i doneo olakšanje na kultni stadion, a Benfiki lidersku poziciju, jer u Portugaliji, u slučaju istog broja bodova, odlučuje gol-razlika, trenutno u korist izazivača.

Seferoviću je ovo bio 20. pogodak u svim takmičenjima, ima i devet asistencija i izrasta u jednog od junaka tima koji se protiv skromne, ali uporne Tondela dugo, dugo, mučio.

Posle ne baš zanimljivog prvog dela, Benfika je drugo otvorila na najgori mogući način. Dozvolila je kontru gostima, matirana je, ali je zahvaljujući VAR-u hitac Murilja poništen zbog ofsajda. Samo koji minut kasnije i Orlovi su pogodili, preko vremešnog Žonasa, međutim, VAR je i ovog puta bio u pravu poništivši gol zbog igranja rukom Almeide.

Kako je vreme prolazilo tako je pritisak Benfike postao sve žešći. Uveo je trener Laž i Adela Tarabta koji je posle četiri godine dočekao da debituje za slavni klub (u međuvremenu bio na pozajmici u Đenovi, igrao za mladi tim), ređale su se šanse, da bi na kraju Haris Seferović doneo slavlje timu u kome nije bilo srpskih internacionalaca, Ljubomira Fejse i Andrije Živkovića.

PORTUGAL 1 - 27. KOLO:

Petak

Portimonense - Moreirense 0:2 (0:1)
/Čikinjo 34, Tavareš 60/

Subota

Braga – Porto  2:3 (1:1)
/Vilson 5, Muriljo 47 – Soareš 26, 79, Teles 70/

Šaves - Sporting 1:3 (0:1)
/Andre Luis 60 – Luiz Felipe 23, 101, Fernandeš 80/

Santa Klara  - Gimaraiš 1:0 (1:0)
/Ze Manuel 26/ 

Benfika - Tondela 1:0 (0:0)
/Seferović 84/ 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar