Festival komedije "Smijeh je lijek"

Festival komedije "Smijeh je lijek" počinje u Sarajevu u ponedjeljak 1. aprila i trajaće do Dana grada 6. aprila. Povodom promocije festivala u centru grada danas ulični performans.

Bosna i Hercegovina 30.03.2019 | 22:29
Festival komedije "Smijeh je lijek"
Svi zaljubljenici u glumu i umjetnost uživali su danas na ulicama Sarajeva. Uličnim performansom kombinujući brojne vještine kao što je ples na štulama, ulične statue, predstave za djecu, cirkusna grupa Master and Margarita iz Novog Sada, najavila je predstojeći festival komedije "Smijeh je lijek". Svoj nastup upotpunili su brojnim kostimima koje, kako kažu, sami kreiraju i izrađuju za svoje performanse.

"Učestvovali smo prošle godine na FUS festivalu, tada smo došli sa drugačijim nastupom, bio je kabare sa vatrom. Ove godine, za festival komedije, dolazimo u šarenijoj varijanti i opuštenijoj, najavljujemo festival. Nadam sa da se svima svideo ovaj karneval, vidimo se uveče takođe, tada ćemo da nabacimo malo svetla na ove kostime i izgledaće drugačije, pa dođite da vidite i večernju varijantu", poručuje Marko Dražić.

"Ovo nam je drugi put u Sarajevu , tako da nam se Sarajevo izuzetno sviđa, publika je divna. Mi smo ovdje da najavimo festival komedije, da pomognemo našim drugarima glumcima da privučemo što više ljudi da dođe na festival", dodaje Aleksandra Kočanova.

Ovom nesvakidašnjem performansu pridružile su se i dodatno ga uveličale svojim nastupom pod nazivom "Mimohod", mažoretkinje iz Čapljine. One su dobitnice mnogobrojnih nagrada na evropskim takmičenjima.

"Festival je stvarno predivan, evo imali smo tu čast da otvorimo tu početnu manifestaciju. Mimohod je stvarno super prošao i zadovoljni smo", ističe Antonija Filipović, mažoretkinja.

Javna ustanova Centar za kulturu i mlade, čiji je osnivač Opština Centar, jedina je instutucija u Sarajevu koja organizuje ovakve susrete. Cilj im je, kažu, podariti građanima glavnog grada BiH smijeh, koji im je najviše, poručuju, potreban u njihovoj svakodnevici.

"Nama je cilj da podarimo bar malo svjetlosti ovom našem narodu, našim Sarajlijama, pošto je ovdje kod nas uvijek mrak, politika. Sve su ružne, loše stvari oko nas, da im podarimo barem sat i po užitka i da zaborave na sve te probleme i da se od srca nasmiju", kaže Dino Drljević , glumac urednik dramskog programa CKM.

Dani komedije pod nazivom "Smijeh je lijek" biće održani od 1. do 6. aprila 2019. godine u sarajevskom Centru za kulturu i mlade, kada će okupiti brojne komičare i pozorišne umjetnike iz Bosne i Hercegovine, ali i iz regiona. 

(N1)

Komentari / 0

Ostavite komentar