Veliki požar u Makedoniji

U istočnim delovima Severne Makedonije evakuiše se stanovništvo zbog velikih požara, u kavadarskom selu Fariš požar je zahvatio vinograde, a vatrena stihija preti i kućama i crkvama, prenosi makedonski portal Plusinfo.

 

Region 30.03.2019 | 11:29
Veliki požar u Makedoniji
Zbog pojave velikih šumskih požara, Vlada Republike Severne Makedonije uvela je 24-časovnu zabranu kretanja u šumama i šumskim područjima.
 
Vatrogasci iz Teritorijalne protivpožarne jedinice u Kavadarcima ulažu maksimalne napore kako bi ugasili požar.

Vatrena stihija u selu Rosoman već je zahvatila crkva i groblje, a približavam se i prvim kućama u selu.


 
U selu Sasa, na istoku Severne Makedonije, evakuišu se seljaci koji žive u blizini naselja Trakanica i Adziite. Angažovan je veliki broj ljudskih i tehničkih resursa kako bi se zaštitilo stanovništvo.

Sve je izvesnija opcija da će biti neophodno avionsko gašenje požara.

Takodje je Prespanski region, kao i turistička naselja Oteševo i Sirhan, zahvaćen velikim požarom, kao i deo makedonskog nacionalnog parka Galičica.



Požar je zahvatio oko 300 hektara šume, vočnjake i trske oko jezerske obale. "Cela Prespa je u vatri. Gorelo je kod Oteševa i Sirhana, prvo trska oko jezera, a potom je vetar proširio požar na šumu.

Nastavlja se ka nacionalnom parku Galičica. Nemamo struju, a zapalio se i dalekovod", kaže jedan od vlasnika vile u Sirhanu. Gradonačelnik Resena Živko Gošarevski kaže da je sada situacija stabilnija.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar