Tereza Mej da podnese ostavku

- Britanski premijer Tereza Mej treba da podnese ostavku odmah nakon pregovora sa EU u vezi sa privremenim produžetkom roka za ostanak Britanije u EU, piše britanski dnevnik "Dejli telegraf".

Svijet 30.03.2019 | 09:04
Tereza Mej da podnese ostavku
Poslanici britanskog Parlamenta juče su treći put odbacili planove Mejove za Bregzit.

Urednik "Dejli telegrafa" piše u autorskom tekstu da Mejova sada treba da uvidi da može da se sastaje sa EU samo radi produžetka Bregzita i da je to prirodan kraj njenog puta na funkciji premijera.

"Ona to treba da uvidi radi Bregzita, njene Кonzervativne partije i same demokratije", piše u autorskom tekstu urednika "Telegrafa", koji je do sada bio na strani članova Кonzervativne partije.

Sredinom sedmice Mejova je u obraćanju poslanicima iz Кonzervativne partije rekla da će podnijeti ostavku na funkciju lidera stranke ukoliko parlament odobri njen sporazum sa EU o Bregzitu.

Međutim, najava podnošenja ostavke bila je nedovoljna da Mejova dobije podršku poslanika za sporazum, jer su neki od njih izrazili strahovanje da bi dogovor mogao da veže London uz EU ukoliko budući trgovinski pregovori budu neuspješni.

Protiv sporazuma glasala su 344 poslanika, a za dokument se izjasnilo njih 286.

Lideri EU sastaće se 10. aprila da bi razgovarali o istupanju Britanije iz ovog bloka, saopštio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk nakon glasanja u britanskom Parlamentu, prenio je Rojters.

Lideri EU dali su Mejovoj rok do juče da osigura podršku Parlamenta dogovorenom sporazumu ili će Britanija napustiti blok već 12. aprila ukoliko London ne ponudi drugačiju strategiju.

Evropska komisija saopštila je da je sada "vjerovatan" ishod u kojem će se "Bregzit" dogoditi 12. aprila bez dogovora dvije strane.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Orakle

30.03.2019 08:31

O ovome treba da se jos usaglase misljenja u narodnoj skupstini, po hitnom postupku!

ODGOVORITE
Name

Xx

30.03.2019 09:58

Jao jako ste pametni kako niste privatnik

Name

Re

30.03.2019 23:43

Haha, prelivace "misljenje" iz seljacke tikve u seljacku tikvu da izjednace nivoe i sve na brdovitom balkanu na dnu crne rupe u Rupi Seljackoj.