Svijetu potreban nestabilan Balkan

Može se očekivati da Zapad primora političare u BiH da se konačno dogovore i da formiraju vlast na nivou BiH, rekao je novinar Zoran Ostojić gostujući u emisiji "Puls" BN televizije. On je naveo da pojedinim strancima itekako odgovara nestabilan Balkan.

Srbija 28.03.2019 | 21:51
Svijetu potreban nestabilan Balkan
Stiče se utisak da je velikim svjetskim silama potreban nestabilan Balkan, da se pažnja sa krupnih svjetskih problema poput Krima ili Ukrajine skrene na drugu stranu, tvrdi novinar Zoran Ostojić. On navodi da sve ukazuje na to da su na Balkanu podijeljene interesne sfere između Rusije i Turske.

„Srbi su interesna sfera Rusije, dok su svi muslimani interesna sfera Turske. Ipak, najviše od političara u BiH zavisi šta će se dešavati u Bosni i Hercegovini. Milim da će Zapad da primora političare u BiH da se dogovore.“

Osim BiH, svijet je na Balkanu targetirao još dva problema - Makedoniju i Srbiju, kaže Ostojić navodeći da je Makedonija riješena, te da je sada pažnja usmjerena na Srbiju i situaciju na Kosmetu.

“Nisu to pregovori `šta će biti s Kosovom` koliko god da bi neko želio da to bude tako. To su pregovori o pravno obavezujućem sporazumu između Kosova i Srbije.”

To je i odlučujuća karta za vanredne izbore u Srbiji.

“Ako mene pitate, ja ću da vam reći da ni Vučić ne zna da li će biti vanrednih izbora. To zavisi od mnogo faktora, ali prije svega od Kosova”, kaže Ostojić.

Dok se sva pitanja ne riješe, u Evropu ćemo ući pojedinačno.

“To znači upravo ono što se dešava. Medicinske sestre, doktori... Čak se Evropi može učiniti da im je to jeftinije, jer im treba ta radna snaga.”

Na sredini puta je NATO - i za Srbiju i za BiH.

“Možda će na kraju da bude `hajde da uđemo u NATO prije Srbije, da Srbiji bude lakše`. Ko zna šta nosi dan, a šta noć. Tu su razni razgovori, pregovori, kombinacije, interesi, prijetnje, ucjene... Sve je to politika.”

Pritom, podvlači Ostojić, mora se imati na umu da danas vladaju političari koji misle na sljedeće izbore, a ne državnici koji su mislili na buduće generacije.



BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Odgovara svima

28.03.2019 22:06

Ma odgovara svima jer na nasim idiotlucima imaju plate od 20 ili 30 hiljada maraka.Idiotluk je to sve.

ODGOVORITE
Name

dijaspora DE

29.03.2019 08:07

Svijetu su potrebni korisni idioti u svakom slucaju. A ovi iz BiH su ubjedljivo jedni od najboljih!

Name

izraelac

28.03.2019 22:25

odličan mu zadnji citat i zaključak o političarima... hahhahahahha

ODGOVORITE
Name

Marko Polo

29.03.2019 07:46

"Na iducim izborima racunam na minimalno 100.000 glasova!" Komentar: Tako je Markane, dok je toplog obroka bice i ovakvih izjava.

Name

Dzoo

29.03.2019 05:10

Dugo nisam vidio zrelije i pametnije razmisljanje jednog Srbina,dugo nisam ako ocete vidio jedan savjet koji covek citavo vreme pokusaje da nam da,Ali Problem je u nama Srbovanju nikad kraja lopovi peru lovu,

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

29.03.2019 05:44

bosnaje bile uvek za podkusurivanje istoka i zapada jedinoje bosna bila za titina vremena neka republika a pre uvek pod protektoratom i tujese pravila uvek netrpeljivost medju narodima tako da evropa uvek ima neko zariste a ovi domaci krmci to rado docekaju zatoje bosna tamni vilajet

ODGOVORITE
Name

Osvit

29.03.2019 08:12

Zivjeli smo u zemlji koja je mogla i umjela da razgovara u svijetu.Razbili smo tu zemlju i stvorili banana drzavice koje realno mogu da slusaju i uspjehom se smatra ako ne izaberu pogresne gazde.

Name

RE

29.03.2019 06:57

Ma koji političari, PLJACKASI

ODGOVORITE
Name

RE

29.03.2019 06:57

Ma koji političari, PLJACKASI

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

29.03.2019 06:58

Bravo za zadnju konstataciju.

ODGOVORITE
Name

odlazić

29.03.2019 07:22

Ništa ti Ostojiću nisi rekao, "nestabilan Balkan" u kom smislu,? Gospodine Ostojiću i ptice na grani znaju da cijeli problem na Balkanu teritorijalne pretenzije Srbije prema BiH, trenutno prećutne, što će reći, jedno se govori a drugo misli. Neka Srbija rješava pitanje kosova ali neka podvuče liniju kada su u pitanju Crna Gora, Hrvatska i BiH, naročito BiH, oni i dalje vjeruju da će nekada u budućnosti dio BiH postati Srbija i mi smo svi na Balkanu taoci te politike. Srbija je ta koja unosi nestabilnost na Balkanu, nije to od jučer, to je tako 30 godina. Zbog svega toga Srbija i ne želi u NATO. Jer ulazak u nato alijansu znači dugoročnu stabilnost, mir ali i nepovredivost granica a to Srbiji ne odgovara.

ODGOVORITE
Name

Gergely

29.03.2019 08:42

Nije 30 godina nego 150 godina,procitati Garasanina.

Name

K55

29.03.2019 09:39

Nemojte da brinete,sve ce to biti OK.Ma pod lupom su i stranci,dolazi vrijeme slobode.Narod nikad niko nije pobijedio na balkanu,pogotovo domaci izdajnici i kriminalci koji se kriju pod maskom patriote sa sve tri naroda u BIH.Laganino im se blizi kraj sve je pod kontrolom.Budite strpljivi pasivni citaoci i gledoci stanja u kom zivimo.Nece im ni nato pomoci od vlastitog naroda

ODGOVORITE