Spremite se za rekonstrukciju!

Atletiko Madrid menja kompletnu odbranu! Sportski direktor Andrea Berta odavno nije bio na ovakvim iskušenjima i jasno je da je ovo njegova prilika da obezbedi spokojnu budućnost madridskom klubu.

Fudbal 07.04.2019 | 21:00
Spremite se za rekonstrukciju!
Piši - propalo. Tako se u Atletiko Madridu može opisati ova sezona, koja je dočekana sa možda i najvišim ambicijama u protekloj deceniji, ali je doživela krah znatno ranije nego što su mnogi očekivali. Veliki projekat se obrušio i sa sobom pokrenuo lavinu odlazaka, a to se pre svega odlazi na odbranu, koja će doživeti totalnu rekonstrukciju ovog leta.

Lukas Ernandez je potpisao za Bajern, Dijego Godin se na leto seli u Inter, a novi klub po isteku aktuelnog ugovora dobiće i levi bek Jorgandžija Felipe Luis. Stefanu Saviću ugovor ističe na leto 2020. godine i procenjuje se da je to najduži mogući period u kojem će crnogorski reprezentativac zadržati u madridskom klubu, a pored njega u defanzivnoj liniji tima ostali su još Hose Himenez, iskusni Huanfran,Santijago Arijias i Šime Vrsaljko. Treba imati na umu da je hrvatski reprezentativac, na pozajmici u Interu, doživeo tešku povredu kolena, pa će se na teren najranije vratiti u novembru ove godine.

Dakle, situacija u poslednjoj liniji tima je više nego alarmantna, pa su pred Dijegom Simeoneom i nejgovim saradnicima iz sportskog sektora nekoliko vrlo burnih meseci. Sportski direktor Andrea Bertaodavno nije bio na ovakvim iskušenjima i jasno je da će od njegovih poteza zavisi bliska budućnost Madriđana.

Španska Marka je napravila listu potencijalnih Atletikovih kupvina narednog leta, među kojima se nalazi i jedna apsolutno neralna, a to je angažovanje Matjisa de Lihta, koji će, ako bude dolazio u Španiju, izvesno izabrati Barselonu.

Ali, ostala imena deluju znatno realnije. Ajaksov levi bek Nikolas Taljafiko privukao je pažnju ove sezone odličnim partijama u dresu Kopljanika, pa Simeone i njegovi saradnici veruju da je odlično rešenje za naslednika Filipea Luisa. Argentinski defazivac je već izrazio želju da napusti Amsterdam, pa deluje da bi Jorgandžije mogle prve do njegovog potpisa, iako se dobro zna koliko je deficitarna pozicija levog beka u čitavoj Evropi. Jasno je da je je njegovo ime podvučeno crvenom linijom u notesu Anrdee Berte. Veruje se da bi Taljafiko mogao da bude dostupan za sumu od 25.000.000 evra, što ga čini posebno atraktivnim za Jorgandžije, ali i mnoge druge evropske klubove koji nemaju platežnu moć kao najveće trošadžije.

Druga opcija na istokm mestu u timu mogao bi da bude levi bek Porta Aleks Teljes. Odlični Brazilac u ugovoru ima izlaznu klauzulu od 40.000.000 evra, ali će Jorgandžije to pokušati da spuste na nešto skromniju cifru. Ovom 26-godišnjaku ugovor na Dragau ističe na leto 2021. godine, tako da će ovog leta biti teško oboriti njegovu cenu.

Dijego Godin je proteklih godina bio zaštitni znak Simeoneove granitne odbrane, pa je na Atletiku sada da pokuša da pronađe igrača koji bi na duži vremenski rok mogao da pokrije tu nenadoknadivu prazninu. Veruje se da bi to mogao da učini supertalentovani štoper Benfike Ruben Dijas. U pitannju je izdanak fudbalske škole lisabosnog velikana, koji igra izuzetno zrelo u poslednjoj liniji tima, a ove sezone je u svim takmičenjima zabeležio čak 45 nastupa. U Atletiku su pomno pratili njegov razvoj i veruju da cifra od 40.000.000 evra, koliko traže čelnici Benfike, nije prevelika za njegovu kupovinu.

U svakom slučaju, Madriđani su na velikim iskušenjima, s obzirom da se odlazak smeši i nekim drugim zvezdama u timu, pa će Atletiku biti izuzetno teško da održi nivo koji je držao u prethodnoj deceniji po pitanju rezultata.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar