Ocjena poslanika: Trojka za Vladu

Vlada Republike Srpske u prvih 100 dana svog rada nije ponudila ništa konkretno na osnovu čega bi bilo moguće ocijeniti njihov rad, niti dati konačan sud o tome da li će i koliko od onoga što je obećao premijer Radovan Višković u svom ekspozeu u naredne četiri godine biti ispunjeno.

Republika Srpska 27.03.2019 | 20:41
Ocjena poslanika: Trojka za Vladu
Generalna je ovo ocjena brojnih analitičara, parlamentaraca i privrednika Srpske, koji su ovih dana komentarisali rad nove Vlade RS.

A da je premijer Višković pred sebe stavio težak zadatak moglo se vidjeti već 17. decembra prošle godine kada je pročitao svoj ekspoze pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS, u kojem je dao brojna obećanja – od povećanja plata, penzija preko zaustavljanja “krvarenja” zdravstva, otklanjanja niskog nivoa konkurentnosti i produktivnosti u privredi, smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru, poboljšanja demografske slike, sprečavanja rada na crno.

Obećao je premijer i brojne reforme, zaustavljanje odlaska mladih iz zemlje, izmjene krivičnog zakona, razne investicije, gradnje autoputeva i slično.

Njegov ekspoze izazvao je burnu raspravu u NSRS i podijelio poslanike na one koji su premijerova obećanja dočekali sa odobravanjem, ističući da će to biti vlada kontinuiteta, koja će, “uz drugačiju viziju i energiju, nastaviti ono što je uradila prethodna”. S druge strane, bilo je i onih koji su njegov ekspoze nazvali samo “spiskom lijepih želja”, koji neće biti moguće sprovesti.

Mišljenja o novoj Vladi RS bila su podjeljena i među analitičariima i privrednicima, na one koji su podržali Viškovićev izbor, do onih koji su rekli da je ovo možda i najgori sastav Vlade u istoriji Srpske.

I danas, sto dana nakon što je nova Vlada RS formirana, mišljenja o njenom radu su podijeljena. Iako je Višković djelimično ostvario neka od datih obećanja kao što je povećanje penzija i plata, brojna tek trebaju da dođu na dnevni red.

Da li će premijer Višković opravdati povjerenje koje su mu dali, pitali smo parlamentarce Srpske, koji su imali zadatak da ocijene rad Vlade RS sa ocjenom od 1 do 5. Pojedini poslanici nisu željeli da daju nikakve ocjene, navodeći da je još prerano za tako nešto, dok su ostali davali kečeve, dvojke i četvorke.

Prosječna ocjena kojom možemo ocijeniti novu Vladu RS za sada je tri, iako su svi naši sagovornici napomenuli da ispiti za premijera Viškovića i njegov kabinet tek počinju i da je lako moguće da se jedinica do kraja godine pretvori u peticu, ali i da čvrste četvorke koje je dobio padnu na jedinicu ili se popnu na peticu.

Anketa

Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS: Čista jedinica

Čista jedinica od mene jer nisu uradili ništa napredno i reformski u ovom periodu. Pomaci koji su napravljeni u ovih sto dana nisu posebno značajni. Najviše im zamjeram prodaju milionskih potraživanja RS. Mislim na firmu “Batagon International”, koja će preuzeti za 43 miliona KM sva potraživanja Srpske od Fabrike glinice “Birač” iz Zvornika. Nečuveno je da prodaju potraživanja Poreske uprave RS od najbolje firme u BiH, i to preduzeću iza kojeg stoji vrh SNSD.

Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP: Dva plus

Vlada RS za sada ima ocjenu dva plus, ali ima vremena da to popravi. Vrlo teško je procijeniti za ovo kratko vrijeme šta je ozbiljno urađeno, šta započeto, a šta još nije urađeno. Ekspoze je obećavao mnogo i tek su krenuli malim koracima. Ono što opterećuje rad ove Vlade je mnoštvo naslijeđenih problema, otvorenih pitanja i negativnih trendova koji su stvoreni u prethodnih 10 i više godina. Po mom mišljenju, ova Vlada mora biti vlada diskontinuiteta, a ne vlada kontinuiteta ako hoće nešto ozbiljno da uradi.

Darko Banjac, šef Kluba poslanika DNS: Čvrsta četvorka

Za sada ima čvrstu četvorku, jer za peticu treba biti savršena. Vlada je tek počela svoj rad i ima vremena da dođe do petice. U prvih sto dana niko ne može očekivati da se desi neko čudo, jer novi ministri trebaju da se upute u problematiku, organizuju svoje ministarstvo i slično. Neki projekti su već započeti i treba ih nastaviti. Mislim da se premijer dobro snašao jer ima veliko iskustvo u radu s obzirom da dolazi iz privrede, što je po meni jako bitno. Pred RS su veliki infrastrukturni i energetski projekti, i to u suštini treba da bude neki cilj Vlade RS.

Kostadin Vasić, Klub poslanika US: Solidna četvorka

Nova Vlada RS je dobro krenula. Tačno se vide pravci djelovanja i na čemu se daje poseban akcenat, a to je ekonomija i nova radna mjesta. Vidjećemo kako će se stvari dalje odvijati i za sada im dajem solidnu četvorku. Tek se uhodavaju i ne treba biti previše oštar u ocjeni, jer se vidi volja i želja za radom i reformskim promjenama. Pratićemo razvoj situacije. 

Goran Selak, SP: Malo manje od pet

Još nije za pet, pa ću za početak da dam četvorku, ali vjerujem da će se stvari promijeniti do kraja godine. Vidi se nova energija, a konkretno mislim na nove ministre u Vladi, prevenstveno iz stranke iz koje dolazim. Mislim da su naša tri ministra jako kvalitetna i da će dati maksimalan doprinos da Vlada radi timski i da ispuni obećanja koja su data na početku mandata. 

Aleksandar Fulurija, zamjenik predsjednika Kluba poslanika NDP: Bez ocjene

Po meni je nerealno ocjenjivati Vladu u prvih sto dana, jer je to vrlo malo vremena, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da su formirana neka nova ministarstva. Moja podrška će zavisiti od toga šta će Vlada napraviti u prvih godinu dana. Mislim da je to neki realan period kada treba ocjenjivati rad Vlade. Bilo je nekoliko vrlo uspješnih poteza do sada i vidjećemo kako će se to nastaviti. Mislim da treba još neke stvari definisati, pogotovo ono što smo mi iz NDP insistirali u predizbornoj kampanji oko rasterećenja privrede.

Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD: Ocjena će doći kasnije

Nijedna vlada ne može pokazati svoj rad za samo sto dana i zato ne želim još davati nikakve ocjene. Mnogo je stvari koje je ova Vlada u svom programu zacrtala i neke stvari su već započete. Usvojeno je dosta nacrta zakona koji se odnose na olakšavanje rada privrede, što je i bio jedan od ciljeva nove Vlade. Bilo je i povećanje plata policiji i prosvjeti, tako da je dobro krenulo. Tek na kraju godine ćemo moći podvući crtu i dati pravu ocjenu.

Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DEMOS: Ispit tek počeo

Prave rezultate očekujemo tek u narednih nekoliko mjeseci i tada ću moći dati svoju ocjenu. Premijer je mnogo toga obećao i smatram da u narednom periodu mora brže da radi po pitanju rasterećenja privrede, reforme javnih preduzeća i ustanova i problema zdravstva. To su ključne stvari. Čvrsto sam ubijeđena da ćemo u narednih par mjeseci imati opipljivije pokazatelje za ocjenjivanje.

(Srpskainfo)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Skeptik

27.03.2019 21:09

Perica Bundalo podržava rad vlade!!?? Dva plus!!?? Bundalo, odmah daj otkaz i gubi se kod Dodika!

ODGOVORITE
Name

Kecina kao Kuca!

28.03.2019 07:08

Medju uslikanima ima i kriminalaca teskog kalibra!

Name

Poltroni

28.03.2019 07:38

Svi koji pozitivno ocjenjuju rad Vlade (akose misli na rad Vlade kojim je ista uradila nesto za SVEUKUPAN narod), to su poltroni kojima SVEUKUPAN narod RS treba kazati ZBOGOM.

Name

re

28.03.2019 15:04

Puna podrska za vladu, odlicna je. Mi bidzetlije smo prezadovoljni radom vlade i njihovom sposobnosti za dizanjem kredita. Jer dok je zaduzenja bice i nasih plata. Svaka cast i nastavite tako. Ovi sto pljuju ove dobre i sposobne ljude su obicni bijednici i dzabalebarosi fuj!

Name

Sneki

27.03.2019 21:30

Ipak, bolji su od predhodne vlade Zeljke Cvijanovic!

ODGOVORITE
Name

SNSD+ DEMOS+Baja Patak

28.03.2019 07:14

Papcine svih zemalja ujedinimo se!

Name

Jedino to

28.03.2019 07:40

Jer je one prethodnike, ionako same od sebe nakaradne, monstrum Bogdanic jos vise vukao unazad - pa je nemoguce biti bolji od njih. Ali, to ne znaci da su zasluzili vecu ocjenu od 1.

Name

Jeca

27.03.2019 21:35

Moj Radovan ne zna jos sta se desava,sta je ,ko je,jel poso il doso,jedino zali za starim dobrim vremenima kada je mogao prikfivati svoju nestrucnost i nepismenost,a sada su ga pustili na bfisani prostor pa mlati li mlati!

ODGOVORITE
Name

Nezavisni poslanik

27.03.2019 23:10

Da nije Radovana za ovu vladu niko nebi znao.Viško je glavni dobošar lupa li lipa.

Name

dispečer

28.03.2019 06:58

Dispečer Viško odluta kao da je među vozačima Boksita.

Name

1 od 5

27.03.2019 23:19

Vlada je onakva kakva jeste, nevješto sastavljena, ništa nije ispunila ozbiljno od silnih obećanja, svako normalan je svjestan samo minusa u budućnosti. Živimo svakodnevna poskupljenja, nehumani rast svih troškova, besperspektivnosti uopšte. Ovo su razlozi bježanja svih uzrasta, ostaće dio onih koji su ginuli za ovu zemlju, jer ih je pregazio i život i vrijeme, na žalost. Važno je da nema odgovornih, u suštini je "narod odgovoran", to je stvarnost i činjenica...

ODGOVORITE
Name

MINUS 5

28.03.2019 06:31

Ovo mi lici na ono kad sam isao u skolu da se vec unaprijed znalo kakvu ocjenu ce imati guzonjin sin.Nije trebao dolaziti na nastavu a jaka 4 vec je bila zagarantovana.

ODGOVORITE
Name

razumio

28.03.2019 07:27

Vlada bez rezultata u kontinuitetu. Sta treba dalje da se komentarise?

ODGOVORITE