Оцјена посланика: Тројка за Владу

Влада Републике Српске у првих 100 дана свог рада није понудила ништа конкретно на основу чега би било могуће оцијенити њихов рад, нити дати коначан суд о томе да ли ће и колико од онога што је обећао премијер Радован Вишковић у свом експозеу у наредне четири године бити испуњено.

Република Српска 27.03.2019 | 20:41
Оцјена посланика: Тројка за Владу
Генерална је ово оцјена бројних аналитичара, парламентараца и привредника Српске, који су ових дана коментарисали рад нове Владе РС.

А да је премијер Вишковић пред себе ставио тежак задатак могло се видјети већ 17. децембра прошле године када је прочитао свој експозе пред посланицима у Народној скупштини РС, у којем је дао бројна обећања – од повећања плата, пензија преко заустављања “крварења” здравства, отклањања ниског нивоа конкурентности и продуктивности у привреди, смањења броја запослених у јавном сектору, побољшања демографске слике, спречавања рада на црно.

Обећао је премијер и бројне реформе, заустављање одласка младих из земље, измјене кривичног закона, разне инвестиције, градње аутопутева и слично.

Његов експозе изазвао је бурну расправу у НСРС и подијелио посланике на оне који су премијерова обећања дочекали са одобравањем, истичући да ће то бити влада континуитета, која ће, “уз другачију визију и енергију, наставити оно што је урадила претходна”. С друге стране, било је и оних који су његов експозе назвали само “списком лијепих жеља”, који неће бити могуће спровести.

Мишљења о новој Влади РС била су подјељена и међу аналитичариима и привредницима, на оне који су подржали Вишковићев избор, до оних који су рекли да је ово можда и најгори састав Владе у историји Српске.

И данас, сто дана након што је нова Влада РС формирана, мишљења о њеном раду су подијељена. Иако је Вишковић дјелимично остварио нека од датих обећања као што је повећање пензија и плата, бројна тек требају да дођу на дневни ред.

Да ли ће премијер Вишковић оправдати повјерење које су му дали, питали смо парламентарце Српске, који су имали задатак да оцијене рад Владе РС са оцјеном од 1 до 5. Поједини посланици нису жељели да дају никакве оцјене, наводећи да је још прерано за тако нешто, док су остали давали кечеве, двојке и четворке.

Просјечна оцјена којом можемо оцијенити нову Владу РС за сада је три, иако су сви наши саговорници напоменули да испити за премијера Вишковића и његов кабинет тек почињу и да је лако могуће да се јединица до краја године претвори у петицу, али и да чврсте четворке које је добио падну на јединицу или се попну на петицу.

Анкета

Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС: Чиста јединица

Чиста јединица од мене јер нису урадили ништа напредно и реформски у овом периоду. Помаци који су направљени у ових сто дана нису посебно значајни. Највише им замјерам продају милионских потраживања РС. Мислим на фирму “Батагон Интернатионал”, која ће преузети за 43 милиона КМ сва потраживања Српске од Фабрике глинице “Бирач” из Зворника. Нечувено је да продају потраживања Пореске управе РС од најбоље фирме у БиХ, и то предузећу иза којег стоји врх СНСД.

Перица Бундало, шеф Клуба посланика ПДП: Два плус

Влада РС за сада има оцјену два плус, али има времена да то поправи. Врло тешко је процијенити за ово кратко вријеме шта је озбиљно урађено, шта започето, а шта још није урађено. Експозе је обећавао много и тек су кренули малим корацима. Оно што оптерећује рад ове Владе је мноштво наслијеђених проблема, отворених питања и негативних трендова који су створени у претходних 10 и више година. По мом мишљењу, ова Влада мора бити влада дисконтинуитета, а не влада континуитета ако хоће нешто озбиљно да уради.

Дарко Бањац, шеф Клуба посланика ДНС: Чврста четворка

За сада има чврсту четворку, јер за петицу треба бити савршена. Влада је тек почела свој рад и има времена да дође до петице. У првих сто дана нико не може очекивати да се деси неко чудо, јер нови министри требају да се упуте у проблематику, организују своје министарство и слично. Неки пројекти су већ започети и треба их наставити. Мислим да се премијер добро снашао јер има велико искуство у раду с обзиром да долази из привреде, што је по мени јако битно. Пред РС су велики инфраструктурни и енергетски пројекти, и то у суштини треба да буде неки циљ Владе РС.

Костадин Васић, Клуб посланика УС: Солидна четворка

Нова Влада РС је добро кренула. Тачно се виде правци дјеловања и на чему се даје посебан акценат, а то је економија и нова радна мјеста. Видјећемо како ће се ствари даље одвијати и за сада им дајем солидну четворку. Тек се уходавају и не треба бити превише оштар у оцјени, јер се види воља и жеља за радом и реформским промјенама. Пратићемо развој ситуације. 

Горан Селак, СП: Мало мање од пет

Још није за пет, па ћу за почетак да дам четворку, али вјерујем да ће се ствари промијенити до краја године. Види се нова енергија, а конкретно мислим на нове министре у Влади, превенствено из странке из које долазим. Мислим да су наша три министра јако квалитетна и да ће дати максималан допринос да Влада ради тимски и да испуни обећања која су дата на почетку мандата. 

Александар Фулурија, замјеник предсједника Клуба посланика НДП: Без оцјене

По мени је нереално оцјењивати Владу у првих сто дана, јер је то врло мало времена, поготово ако се узме у обзир чињеница да су формирана нека нова министарства. Моја подршка ће зависити од тога шта ће Влада направити у првих годину дана. Мислим да је то неки реалан период када треба оцјењивати рад Владе. Било је неколико врло успјешних потеза до сада и видјећемо како ће се то наставити. Мислим да треба још неке ствари дефинисати, поготово оно што смо ми из НДП инсистирали у предизборној кампањи око растерећења привреде.

Игор Жунић, шеф Клуба посланика СНСД: Оцјена ће доћи касније

Ниједна влада не може показати свој рад за само сто дана и зато не желим још давати никакве оцјене. Много је ствари које је ова Влада у свом програму зацртала и неке ствари су већ започете. Усвојено је доста нацрта закона који се односе на олакшавање рада привреде, што је и био један од циљева нове Владе. Било је и повећање плата полицији и просвјети, тако да је добро кренуло. Тек на крају године ћемо моћи подвући црту и дати праву оцјену.

Споменка Стевановић, шеф Клуба посланика ДЕМОС: Испит тек почео

Праве резултате очекујемо тек у наредних неколико мјесеци и тада ћу моћи дати своју оцјену. Премијер је много тога обећао и сматрам да у наредном периоду мора брже да ради по питању растерећења привреде, реформе јавних предузећа и установа и проблема здравства. То су кључне ствари. Чврсто сам убијеђена да ћемо у наредних пар мјесеци имати опипљивије показатеље за оцјењивање.

(Српскаинфо)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Скептик

27.03.2019 20:09

Перица Бундало подржава рад владе!!?? Два плус!!?? Бундало, одмах дај отказ и губи се код Додика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кецина као Куца!

28.03.2019 06:08

Медју усликанима има и криминалаца теског калибра!

Name

Полтрони

28.03.2019 06:38

Сви који позитивно оцјењују рад Владе (акосе мисли на рад Владе којим је иста урадила несто за СВЕУКУПАН народ), то су полтрони којима СВЕУКУПАН народ РС треба казати ЗБОГОМ.

Name

ре

28.03.2019 14:04

Пуна подрска за владу, одлицна је. Ми бидзетлије смо презадовољни радом владе и њиховом способности за дизањем кредита. Јер док је задузења бице и насих плата. Свака цаст и наставите тако. Ови сто пљују ове добре и способне људе су обицни биједници и дзабалебароси фуј!

Name

Снеки

27.03.2019 20:30

Ипак, бољи су од предходне владе Зељке Цвијановиц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД+ ДЕМОС+Баја Патак

28.03.2019 06:14

Папцине свих земаља ујединимо се!

Name

Једино то

28.03.2019 06:40

Јер је оне претходнике, ионако саме од себе накарадне, монструм Богданиц јос висе вукао уназад - па је немогуце бити бољи од њих. Али, то не знаци да су заслузили вецу оцјену од 1.

Name

Јеца

27.03.2019 20:35

Мој Радован не зна јос ста се десава,ста је ,ко је,јел посо ил досо,једино зали за старим добрим временима када је могао прикфивати своју неструцност и неписменост,а сада су га пустили на бфисани простор па млати ли млати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Независни посланик

27.03.2019 22:10

Да није Радована за ову владу нико неби знао.Вишко је главни добошар лупа ли липа.

Name

диспечер

28.03.2019 05:58

Диспечер Вишко одлута као да је међу возачима Боксита.

Name

1 од 5

27.03.2019 22:19

Влада је онаква каква јесте, невјешто састављена, ништа није испунила озбиљно од силних обећања, свако нормалан је свјестан само минуса у будућности. Живимо свакодневна поскупљења, нехумани раст свих трошкова, бесперспективности уопште. Ово су разлози бјежања свих узраста, остаће дио оних који су гинули за ову земљу, јер их је прегазио и живот и вријеме, на жалост. Важно је да нема одговорних, у суштини је "народ одговоран", то је стварност и чињеница...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИНУС 5

28.03.2019 05:31

Ово ми лици на оно кад сам исао у сколу да се вец унапријед знало какву оцјену це имати гузоњин син.Није требао долазити на наставу а јака 4 вец је била загарантована.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

28.03.2019 06:27

Влада без резултата у континуитету. Ста треба даље да се коментарисе?

ОДГОВОРИТЕ