Da nije bilo Mila, gdje bi CG bila?

Članstvo Crne Gore u NATO je nepovratan proces, a završetak suđenja za pokušaj terorizma u Podgorici staviće tačku na fantazije o vraćanju Crne Gore u prošlost, kaže u razgovoru za Vikend novine poznati beogradski novinar, svojevremeno i srpski poslanik, Zoran Ostojić.

Region 27.03.2019 | 17:25
Da nije bilo Mila, gdje bi CG bila?
On smatra da bi, da nije bilo Mila Đukanovića, Crnu Goru vodio "neki Dodik na čelu pokrajine Srbije koja bi se zvala Srpska Republika Crna Gora".

Ostojić smatra da protesti u državama regiona imaju dodirnih tačaka, ali da protesti u Podgorici imaju specifičnost.

“Iako se trenutno protesti u regionu dešavaju i u Beogradu i Tirani, protesti u Podgorici svakako imaju veze i sa završetkom suđenja za pokušaj terorizma iz 2016. godine. Posebno što su na optuženičkoj klupi i neki od lidera proruske opozicije u Crnoj Gori. Ti protesti, kao i kampanja koju vodi Duško Knežević, imaju za cilj da kraj tog suđenja gurnu u drugi plan i diskredituju očekivane osuđujuće presude. Veliki je novac uložen da se zaustavi modernizacija Crne Gore i njena evroatlantska orjentacija da bi se tek tako odustalo od destabilizacije Crne Gore”, ocjenjuje Ostojić.

Prema njegovim riječima, što se tiče “građanskih” protesta sa političkim zahtjevima, gdje su političke partije u drugom planu, jasno je da je u pitanju isti model kao i u Beogradu.

“Čak su i isti zahtjevi ostavka predsjednika, prelazna Vlada. Vjerovatno su i isti inspiratori iz sjenke. Ali kada dođe do radikalizacije, kao prije neki dan u Beogradu, jasno je da su u protestima glavne političke partije. Kao što i treba da bude, jer su u proteklih sto godina milioni ljudi stradali širom svijeta boreći se za višepartijski sistem i slobodne izbore u svojim zemljama”, smatra on.

Ostojić naglašava da su povodi za ove proteste drugačiji.

“Dok je u Srbiji povod bio zaista huliganski napad na Borka Stefanovića u Kruševcu, u Podgorici je to bila istraga protiv vlasnika Atlas grupe i njegov pokušaj da se od pravosuđa brani političkom kampanjom. Radio je to i Mišković u Srbiji, kao i Todorić u Hrvatskoj. No ako naše države zaista žele da prihvataju evropske vrijednosti na putu ka punopravnom članstvu u EU, vlade u toj borbi moraju da istraju, po cijenu da ispadaju i neki kosturi iz ormara prošlosti”, naveo je on.

Na pitanje šta bi bilo sa Crnom Gorom da na njenom čelu, u sudbonosnim trenucima, nije bio Milo Đukanović Ostojić je odgovorio da to bio neki Dodik na čelu pokrajne Srbije koja bi se zvala Srpska Republika Crna Gora.

“Izbori bi bili neizvjesni koliko su u Rusiji. A kamenjar đedovine ne bi vrijedio boks cigara, koliko je bio prije Mila, već samo jednu paklicu. A koliko je vrijedio prije 15 godina vi bolje znate. I dalje bi se pjevalo “hoćemo Ruse”, a lagalo da se pjeva “hoćemo gusle” Malesija bi bila Republika Albanska Krajina, najmanje to. U Crnoj Gori bi živjelo jedva 400.000 ljudi. Svako drugo vozilo ne bi imalo “roming”. Pored šverca, najčešće zanimanja bi bili dileri deviza i dileri brojeva za redove pred stranim ambasadama. A umjesto Porto Montenegra, u Arsenalu bi bili usidreni ruski vojni brodovi. Od stranih turista možda bi vidjeli ponekog, ali samo u Ulcinju, iz susjedne države. Jer bi njima tamo bilo mnogo jeftinije nego u Albaniji”, tvrdi Ostojić.

Odgovarajući na pitanje šta mogu da očekuju države kandidati za članstvo poput Crne Gore koja je najviše odmakla u procesu pridruživanja EU Ostojić im poručuje da prate šta se tamo dešava, da jačaju odnose sa onima koji odlučuju, ali prije svega da se koncentišu na domaće zadatke.

“Jer se tako mijenjaju ka društvima iz koga mladi ne odlaze, već neki drugi žele da dođu. Crna Gora ima taj problem što dosta ubjedljivo vodi i sada treba da ubjeđuje Brisel da je čekanje drugih da je stignu, loše po obje strane. Biće to teško, ali ne i nemoguće”, smatra on.

(analitika.me)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Joja

27.03.2019 16:36

sada ces biti pokrajina crna gora u albaniji, dok ste bili sa srbijom bili ste drzava imali zastavu jezik slobodu sada ne mozete zastavu u podgorici rasiriti od albanskih,sve su vam bandere zauzeli, ove godine nece vam siptari dati na plazu njihove su, zabranice vam krmetinu u mesarama i restoranima i jezik siptarski djeca ce vam morati znati , sve junake sto ste imali zamijenicete siptarskim jer ove prijasne morate smatrati agresorima, a malo toga sto imate kupice vam turci i ostacete i bez toga, nemate vi vise nista....

ODGOVORITE
Name

Re

27.03.2019 17:03

A ti nece da kaze srz zasto nece sa nama. Sve pišete ono sto bih mi zeleli a ne ono sto je dovelo do toga da niko nece sa nama.

Name

AR

28.03.2019 06:09

Bas tako niko nece snama Pa je li ima neko da se pita zasto Dok je ovakvih budala kao sto je ovaj bice ta gore nego do sad Po njemu bi I slovenija trebala da se zove srpska slovenija Hrvatska pogotovo bosna isto tako srpska makedonija I tako sve do japana Tako bi trebalo biti po prici ovog papka

Name

kiza

27.03.2019 16:39

Crna Gora bi bila gde i jeste a to je NIGDE. Isto kao sto i ti nisi NIGDE, a dobro zivis

ODGOVORITE
Name

ne rise

27.03.2019 16:56

Kad siptarija pokuca na vrata priupitacemo se gdje je ta tvoja montenegro a Crna Gora postena i ponosna zna se gdje je.

Name

Koliko primjetim

27.03.2019 17:25

Vec ulaze bez kucanja, Mile sirom otvorio,pogotovo narko kartelima.

Name

Re

27.03.2019 20:49

Svi su se nabili u Beograd i Vojvodinu. A ne valja im Srbija. Inace Milo je olicenje demokratije. Predjednik, premijer, predsjednik, premijer, i td.

Name

Sa strane

27.03.2019 17:37

Ovaj je bio i ostao govno.

ODGOVORITE
Name

Brko

27.03.2019 19:13

Ovaj ce se uvijek na pravom pitanju postaviti naopako,tj. pogresno.Jos jedan bezvezaner iz argele Cede Jovanovica( LDP )

ODGOVORITE
Name

AR

27.03.2019 19:56

Ali na tvoju zalost nema puno budala kao sto je Dodik Crna gora ode u NATO zavrsena prica Ostadosmo ko u solji svuda oko nas nemamo kud

Name

Bakica

27.03.2019 23:30

samo mi nije jasno gdje nadete ove bezveznjakovice za razgovor

ODGOVORITE