Grupa J: Grci ponovo udaraju na BiH, mačji kašalj za Italiju!

Danas su na programu poslednje utakmice prvog kvalifikacionog prozora za odlazak na Evropsko prvenstvo. . .

Fudbal 26.03.2019 | 17:25
Grupa J: Grci ponovo udaraju na BiH, mačji kašalj za Italiju!
Vreme je da reprezentacije odigraju i drugo kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a onda raspuste igrače koji će se vratiti u klubove za dramatičnu završnicu klupskih šampionata širom Evrope. Grupa J će biti posebno interesantna, jer se predviđa borba između Bosne i Hercegovine i Grčke za mesto koje vodi na Evropsko prvenstvo sve do poslednjeg kola. Za ono prvo mesto u grupi, većina je već napisala kartu u jednom smeru za Italijane, ali iskustvo nam pokazuje da su iznenađenja ipak moguća.

Večeras su na programu tri utakmice koje nam mogu pokazati u kom smeru će teći borba u ovoj grupi. Veliki derbi biće odigran u Zenici, gde će Bosna ponovo ugostiti Grčku. Ponovo, jer su se ove dve reprezentacije sastale i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo pre samo dve godine. I tada su se Zmajevi i Grci borili do poslednjeg minuta za mesto koje vodi u baraž, a tada je uspešnija bila reprezentacija sa samog juga Balkana, ali je ipak izvisila za mesto na završnoj smotri, pošto je u doigravanju ponižena od reprezentacije Hrvatske.

Pre dve godine smo videli dva nerešena ishoda - u Zenici golova nije ni bilo, dok je u Grčkoj gorelo na sve strane, a Grci su golom Cavelasa uspeli da dođu do izjednačenja u 95. minutu. Taj duel su obeležila i dva crvena kartona, pošto je švedski sudija Erikson morao da isključi Papadopulosa na jednoj, odnosnoEdina Džeka na drugoj strani.

Obe reprezentacije su zabeležile pobede u prvim okršajima ovih kvalifikacija, pošto je Bosna savladala Jermeniju na svom terenu, dok je Grčka ostvarila trijumf nad Lihtenštajnom u gostima. Tradicija u poslednje vreme govori da ne treba očekivati dosta golova, a pošto je tek početak kvalifikacija i nijedna reprezentacija neće nigde žuriti, nešto slično treba očekivati i večeras. Na sve to treba dodati podatak da su tri od poslednjih pet okršaja između Bosne i Grčke završena bez golova.

18.00: Jermenija - Finska, TV Sportklub 1
20.45: BiH - Grčka, TV Sportklub 1
20.45: Italija - Lihtenštajn, TV Sportklub 7

Trener selekcije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki kaže da su svi igrači spremni i da večeras očekuje pobedu.

„Kada smo spremni i odmorni, kao što je sada slučaj, veoma je teško izaći na kraj sa nama. Siguran sam da će večeras na stadionu biti sjajna atmosfera. Neće biti lako, ali mislim da možemo da dođemo do pobede. Biće tu dosta taktičkog nadmudrivanja, ali Grčka je atraktivan protivnik i volim kada igramo sa njima.“

Bivši igrač i trener beogradskih crveno-belih najavljuje određene promene u timu za današnji susret.

„Malo smo poradili na taktici i promenili smo četiri igrača za duel protiv Grčke. Šehić će biti na golu, ispred njega će delovati Bičakćić, Šunjić, Zukanović i Kolašinac, dok će u veznom redu igrati Bešić, Cimirot i Pjanić. Na krilu će igrati Duljević i Višća, a napad će naravno predvoditi Edin Džeko.“

Italijani će večeras imati relativno lak posao protiv Lihtenštajna. Mančini će moći da eksperimentiše i pokuša da testira neke igrače za koje smatra da mogu dosta toga da pokažu u budućnosti, ali i da odmori zvezde svog tima. Strateg italijanske reprezentacije neće moći da računa na Florencija, Kjezu,Pelegrinija, Pićinija i El Šaravija.

Očekuje se da će napad predvoditi Kvaljarela, koji večeras može da postane najstariji strelac za reprezentaciju Italije i tako na listi prestigne Kristijana Panućija koji za sada drži rekord - 35 godina i dva meseca je imao ovaj fudbaler kada je postigao gol protiv Rumunije na Evropskom prvenstvu 2008. godine.

I ova dva tima su se sastala u kvalifikacijama za prethodno Svetsko prvenstvo u Rusiji, a Azuri su veoma lako došli do pobede u oba susreta. Italijanski fudbaleri su postigli ukupno devet golova, dok selekcija iz malene alpske države nije uspela da dođe ni do jednog.

Za kraj nas očekuje okršaj između Jermenije i Finske na samom istoku Starog kontinenta. Obe selekcije igraju veoma loše u poslednje vreme i vrlo je teško reći ko može da ponese epitet favorita na ovom susretu. I jedni i drugi su poraženi u prvom kolu kvalifikacija, Finci su pali protiv Italijana, dok je Jermenija izgubila u Zenici od Bosne. Ako pogledamo istorijske knjige, videćemo da Finci još uvek nisu izgubili od Jermenije, a po pravilu, okršaji donose baš malo golova. Tim sa severa Evrope nije postigao gol na poslednja tri gostovanja i nalazi se u užasnoj seriji od četiri poraza u poslednjih pet mečeva. Atraktivan i lep fudbal ovde ne treba očekivati, pa je uzbuđenja sigurno bolje potražiti na drugom mestu.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar