Ukrajini oduzimaju bodove zbog Brazilca?!

Ukrajina je na teren protiv Luksemburga i Portugala izvela naturalizovanog Brazilca koji, prema pisanju portugalskih medija, nije ispunio uslove da zaigra za novu zemlju. Zbog toga im prijeti i oduzimanje bodova. . .  Komplikacije u grupi gde je Srbija – Luksemburg lider, Portugalu pobeda?! Fudbalska reprezentacija Ukrajine mogla bi da bude kažnjena od strane UEFA zbog Brazilca Žuniora Moraeša.

Fudbal 26.03.2019 | 16:45
Ukrajini oduzimaju bodove zbog Brazilca?!
Ukrajina bi mogla da ostane bez bodova protiv Portugala i Luksemburga!

Žuto-plavi su remizirali u Lisabonu (0:0) i na jedvite jade pobijedili Luksemburg (2:1) za četiri boda na startu kvalifikacija i prvo mjesto u grupi u kojoj se takmiči i Srbija, ali im prijeti velika opasnost zbog tehničke greške Saveza.

Naime, oni bi mogli da ostanu bez čitavog plijena ukoliko se pokaže da fudbaler Žunior Moraeš nije imao pravo nastupa na pomenutim mečevima.

U pitanju je napadač iz Brazila koji je dobio pasoš Ukrajine, ali portugalski mediji pišu da nisu ispunjeni svi uslovi iz FIFA statuta o "naturalizaciji stranaca".

Napadač Šahtjora je dobio državljanstvo Ukrajine baš pred okupljanje za novi ciklus kvalifikacija, ali kako nije rođen u toj zemlji, kao ni njegovi roditelji, a ni bake ni deke, gleda se četvrta stavka iz FIFA statuta u kojoj piše da fudbaler mora da provede pet uzastopnih godina u istoj zemlji nakon 18. rođendana.

Ukupno gledano, Žunior Moraeš je proveo šest godina i devet mjeseci u Ukrajini, ali ne i u kontinuitetu pošto je išao na pozajmice u Kinu, dok je na kratko zaigrao i u Bugarskoj za CSKA iz Sofije.

Ako se gleda najduži period u kom je kontinuirano bio u Ukrajini - to je četiri godine i sedam mjeseci, dakle malo "kraće" od propisanog.

Zbog svega toga u Ukrajini postoji strah da bi poslije dva meča u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo mogli da imaju NULA bodova, što je svakako dobra vijest za Srbiju koja je u Lisabonu osvojila prvi bod, a upravo u Kijevu gostuje 7. juna.

Ukrajinski novinari pišu i da je Žunior Moraeš državljanstvo dobio pod misterioznim okolnostima i da zapravo niko nije siguran kako se to desilo.

Inače, Moraeš je odigrao 15 minuta u susretu protiv Portugala i čitav meč protiv Luksemburžana, ali je opšta ocjena da je bio daleko ispod nivoa igara u Šahtjoru, što i ne čudi kada nije dovoljno uigran sa svojim "zemljacima".

Ove sezone briljira u dresu Šahtjora i dao je 20 golova na 28 mečeva...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kiza

26.03.2019 16:58

Koliko ja vidim guraju Portugaliju iako nista nisu pokazali na prve dve utakmice. Para vrti gde burgija nece

ODGOVORITE