Video - EP: "Zmajevi" i Grci - posljednji "klinč" u Zenici!

Pred sutrašnju utakmicu Bosne i Hercegovine i Grčke u kvalifikacijama za EURO 2020, prisjetili smo se posljednjeg duela na "Bilinom polju" u Zenici, na kojem je sve prštalo na terenu!

Fudbal 25.03.2019 | 21:15
Video - EP: "Zmajevi" i Grci - posljednji "klinč" u Zenici!
Izabranici Roberta Prosinečkog u utorak u Zenici igraju 10. jubilarni dvoboj sa Grčkom u istoriji, a prvi u kvalifikacijama za šampionat Evrope, koji će 2020. godine biti odigran u 12 evropskih gradova.

BiH je u prethodnim, neuspješnim kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji dva puta odigrala neriješeno protiv Grka, u Atini je bilo 1:1, a susret na "Bilinom polju" (0:0) obilježili su i incidenti čiji su vinovnici bili saigrači iz Rome Edin Džeko i Kostas Manolas.

Sve je počelo nakon što su se sukobili Manolas i kapiten "zmajeva" na putu ka svlačionici, a na snimku se vidi da je Džeko odgurnuo Manolasa nakon što mu je Grk nešto dobacio.

Vidjevši metež na ulazu u tunelu, navijači BiH su tada čak pokušali da uđu na teren, ali ih je u toj namjeri spriječilo obezbjeđenje, koje je brzo intervenisalo i zaustavilo incidente većih razmjera.

Ipak, tada je Stefan Žili, pomoćnik tadašnjeg selektora BiH Mehmeda Baždarevića, udario jednog grčkog fudbalera i izbio mu zub, a FIFA ga je suspendovala na šest mjeseci i izrekla mu kaznu od 3.000 franaka.



Zato je francuski trener i dobio otkaz u stručnom štabu "zmajeva" nakon devetog međusobnog dvoboja "helena" i BiH.

Bosna i Hercegovina je od sticanja samostalnosti zabilježila samo jednu pobjedu, četiri trijumfa imaju Grci, dok je isto toliko dvoboja okončano neriješenim rezultatom.

Jedinu pobjedu, "zmajevi" su ostvarili u okviru kvalifikacija za Mundijal u Brazilu 22. marta 2013. godine, kad su izabranici tadašnjeg selektora BiH Safeta Sušića na "Bilinom polju" u Zenici slavili rezultatom 3:1.



Iako nije bio strijelac na toj utakmici, susret je tada obilježio "penzionisani" Zvjezdan Misimović, koji je asistirao kod sva tri pogotka "zmajeva".

Golove za "zmajeve" postigli su Edin Džeko (dva) i Vedad Ibišević, koji se oprostio od selekcije BiH.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar