Srpska oštećena za pola miliona

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) izgubila je blizu pola miliona maraka jer nije kontrolisala namjensko trošenje kredita koji je odobrila Planinskom dobru „Nevesinje“.

Republika Srpska 25.03.2019 | 14:52
Srpska oštećena za pola miliona
IRB je izgubila sudski spor sa Garantnim fondom RS od kojeg je pokušala naplatiti garanciju od blizu pola miliona maraka za kredit odobren Planinskom dobru „Nevesinje“, a koji je propustom IRB-a nenamjenski utrošen, saznaje portal CAPITAL.

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka za CAPITAL su potvrdili da je presuda u ovom sporu donesena 20. marta te da je odbijena tužba Fonda za razvoj i zapošljavanje RS, kojim upravlja IRB.

„Odbijen je tužbeni zahtjev tužioca kojim je traženo da se utvrdi da je ništav i da ne proizvodi pravno dejstvo tekst u garanciji, koja se odnosi na zajedničku izjavu o namjenskom utrošku zajma, te je odbijen i zahtjev da se obaveže tuženi da isplati 425.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom, uz troškove parničnog postupka“, naveli su u sudu.

Fond za razvoj i zapošljavanje RS, kojim IRB upravlja, podnio je početkom 2017. godine tužbu protiv Garantnog fonda RS tražeći da mu isplati garanciju od blizu pola miliona KM za kredit koji je IRB dala „Planinskom dobru“ Nevesinje.

Garantni fond je osporavao tužbu uz obrazloženje da je dužnost IRB-a da kontroliše korišćenje kredita, te da s obzirom na to da je ovaj kredit nenamjenski potrošen, nema nikakve obaveze isplate garancije.

„Korisnik garancije, odnosno tužilac nije postupio u skladu sa svojim obavezama, a to je da dokaže da su sredstva namjenski utrošena“, naveo je Garantni fond u odgovoru na tužbu.

Garantni fond je naveo da je PD „Nevesinje“ kreditom IRB-a, između ostalog, trebalo da finansira nabavku 200 grla junica, ali da je iz dokumenata koji su im proslijeđeni vidljivo da im dobar dio tih grla nikada nije isporučen.

Investiciono-razvojna banka je putem Fonda za razvoj i zapošljavanje PD „Nevesinje“ bez finansijskog posrednika odobrila 850.000 KM.

„Planinsko dobro“ Nevesinje je otišlo u stečaj krajem 2015. godine, a zbog nenamjenskog trošenja kredita koje im je bez finansijskog posrednika odobrila IRB, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS podnijelo je izvještaj protiv bivšeg direktora „Planinskog dobra“ Milorada Pikule.

Iz IRB očekujemo odgovor na pitanje da li će neko od njihovih službenika odgovarati za propuste u radu i finansijsku štetu koja je nanesena banci.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Glupan

25.03.2019 15:31

I ko je sada u IRB odgovoran, ima tacno sluzbenik koji je zaduzen za pracenje namjenskog trosenja sredstava kojem je Snježana Vujinić rekla da zanemari proceduru. Ide krivična!

ODGOVORITE
Name

Nepravda

25.03.2019 15:36

Sta ce biti, nece nista! Onaj tegeltija bio ministar finansija odobravo sve te kredite i sad otisao da bude gore sad sudija i tuzilac u sarajevu. Pa naravno da nece sam sebi suditi, zato je i otisao tamo

ODGOVORITE
Name

Sibarevic

25.03.2019 15:50

Dobro je srpska u zivotu koliko je opljackana,sram da ih bude,unistavati svoju domovinu.

ODGOVORITE
Name

#

25.03.2019 18:09

Sve POD ZASTAVOM SRPSKE al kvalitetno

Name

Tamara

25.03.2019 19:40

Ono jeste da disemo na skrge,ali jos se drzimo..ima jos ponesto da se pljacka.

Name

Dron

25.03.2019 22:00

Ovo su sve smisljene pkjacke i isisavanje para...

ODGOVORITE
Name

gile

26.03.2019 00:12

Treba da odgovara Slavica Injac SVINJAC

ODGOVORITE