Српска оштећена за пола милиона

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБ РС) изгубила је близу пола милиона марака јер није контролисала намјенско трошење кредита који је одобрила Планинском добру „Невесиње“.

Република Српска 25.03.2019 | 14:52
Српска оштећена за пола милиона
ИРБ је изгубила судски спор са Гарантним фондом РС од којег је покушала наплатити гаранцију од близу пола милиона марака за кредит одобрен Планинском добру „Невесиње“, а који је пропустом ИРБ-а ненамјенски утрошен, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

У Окружном привредном суду Бањалука за ЦАПИТАЛ су потврдили да је пресуда у овом спору донесена 20. марта те да је одбијена тужба Фонда за развој и запошљавање РС, којим управља ИРБ.

„Одбијен је тужбени захтјев тужиоца којим је тражено да се утврди да је ништав и да не производи правно дејство текст у гаранцији, која се односи на заједничку изјаву о намјенском утрошку зајма, те је одбијен и захтјев да се обавеже тужени да исплати 425.000 КМ са законском затезном каматом, уз трошкове парничног поступка“, навели су у суду.

Фонд за развој и запошљавање РС, којим ИРБ управља, поднио је почетком 2017. године тужбу против Гарантног фонда РС тражећи да му исплати гаранцију од близу пола милиона КМ за кредит који је ИРБ дала „Планинском добру“ Невесиње.

Гарантни фонд је оспоравао тужбу уз образложење да је дужност ИРБ-а да контролише коришћење кредита, те да с обзиром на то да је овај кредит ненамјенски потрошен, нема никакве обавезе исплате гаранције.

„Корисник гаранције, односно тужилац није поступио у складу са својим обавезама, а то је да докаже да су средства намјенски утрошена“, навео је Гарантни фонд у одговору на тужбу.

Гарантни фонд је навео да је ПД „Невесиње“ кредитом ИРБ-а, између осталог, требало да финансира набавку 200 грла јуница, али да је из докумената који су им прослијеђени видљиво да им добар дио тих грла никада није испоручен.

Инвестиционо-развојна банка је путем Фонда за развој и запошљавање ПД „Невесиње“ без финансијског посредника одобрила 850.000 КМ.

„Планинско добро“ Невесиње је отишло у стечај крајем 2015. године, а због ненамјенског трошења кредита које им је без финансијског посредника одобрила ИРБ, Министарство унутрашњих послова (МУП) РС поднијело је извјештај против бившег директора „Планинског добра“ Милорада Пикуле.

Из ИРБ очекујемо одговор на питање да ли ће неко од њихових службеника одговарати за пропусте у раду и финансијску штету која је нанесена банци.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Глупан

25.03.2019 14:31

И ко је сада у ИРБ одговоран, има тацно слузбеник који је задузен за працење намјенског тросења средстава којем је Сњежана Вујинић рекла да занемари процедуру. Иде кривична!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неправда

25.03.2019 14:36

Ста це бити, неце ниста! Онај тегелтија био министар финансија одобраво све те кредите и сад отисао да буде горе сад судија и тузилац у сарајеву. Па наравно да неце сам себи судити, зато је и отисао тамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сибаревиц

25.03.2019 14:50

Добро је српска у зивоту колико је опљацкана,срам да их буде,униставати своју домовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

25.03.2019 17:09

Све ПОД ЗАСТАВОМ СРПСКЕ ал квалитетно

Name

Тамара

25.03.2019 18:40

Оно јесте да дисемо на скрге,али јос се дрзимо..има јос понесто да се пљацка.

Name

Дрон

25.03.2019 21:00

Ово су све смисљене пкјацке и исисавање пара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гиле

25.03.2019 23:12

Треба да одговара Славица Ињац СВИЊАЦ

ОДГОВОРИТЕ