Zašto sve statue imaju mali penis

Ako ste ikad posjećivali muzeje ili galerije, vjerovatno ste zapazili skulpturu muškarca sa savršenim torzoom, rukama, nogama, i figurom u cjelini. I kod ove statue najvjerovatnije je bio mali penis.  

Zabava 24.03.2019 | 21:01
Zašto sve statue imaju mali penis
Sigurno ste se ponekad zapitali zašto skoro svaku drevnu statuu krasi prilično mali penis? Sve ostalo je, na ovim muškarcima, idealno.

Razlog je zanimljiviji nego što vi mislite.

Knjiga „Kako govoriti o istoriji umjetnosti“ ukazuje da u drevnim vremenima, veliko nije uvijek označavalo – bolje.

Istoričarka umjetnosti Elen Oredson objašnjava:

– Za većinu ljudi, u to vrijeme, veliki penis je bio povezan sa glupim, pohotnim i ružnim čovjekom. Idealan Grk je mudar i autoritativan, i prije svega racionalan. On može često da ima seks, ali to nije povezano sa veličinom penisa. Ne tako veliki penisi su im omogućavali da ostanu hladni, i vođeni zdravom logikom – kaže ona.



U to vrijeme se smatralo da, što je manji penis, njegov vlasnik je racionalniji i intelektualniji. Takav muškarac ima više šanse da koristi svoj mozak, nego polni organ.

Mali muški polni organi su uglavnom prikazani na statuama koje predstavljaju heroje, bogove i sportiste, dok su veliki penisi u erekciji krasili statue demona, poput satira (poluljudi-poluživotinje velike požude i strasti s sklonošću prema akoholizmu), piše Uspešna žena.

Dodaćemo da su vajari više pažnje pridavali vajanju određenih mišića, kostiju i crta lica, ali ne i genitalija. Ovo potvrđuje da se veliki polni organ nije smatrao  prioritetom u drevnoj Grčkoj i Rimu.

Dakle, od doba antičke Grčke do danas, tokom proteklih vijekova, civilizacija se transformisala. Ali, kada je u pitanju idealna veličina penisa – društvo je, jednostavno, zamijenilo jednu neosnovanu teoriju drugom.

A šta vi mislite po ovom pitanju?

(Uspesnazena)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bl

24.03.2019 20:24

Kipove muskaraca su pravili gejovi. Veliki penis ih nije interesovao već samo guza.

ODGOVORITE
Name

Logicno

24.03.2019 20:38

Pa nije kulturno da tamo visi veliki, ovako djecija pisa,sasvim je dovoljno.

ODGOVORITE
Name

Opravdanje

24.03.2019 21:10

Autor ovog malog članka da bi opravdao sebe i druge slične njemu morao je ovako da napiše u svoju korist !!!

ODGOVORITE
Name

Bakica

25.03.2019 09:00

velicina pise nije vazna vazna je velicina novcanika .Uvjek se sjetim Mome Kapora moga dobrog prijatelja kada je to govorio o jednom nasem poznaniku.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

25.03.2019 09:34

Hmmmm.., Dakle koje god "mišljenje" ili razmišljanje o ovoj "izazovnoj "temi pročitali,prihvatili ili dali ono će svakako potaknuti još niz drugih ,različitih,inspirativnih,kritičkih,razumnih ili kakvih god komentara....ali, smisao umjetnosti i umjetnika jeste da na neki način potakne ,prizemna,ljudska ,emotivna,moralna,stila i svaka druga razmišljanja....da čovjeka vrati na zemlju,da potakne njegovu svijest da sebe pogleda,ocjeni,uobliči,kultiviše,zauzda i spremi njegove nerazumne postupke i rezone nazad u stvarnost i potrebno ohlađenje mozga i razum povezan s stvarnošću..... Veličina pomnog uda je bitna,ali da li je bitna glava,torzo,figura i ostali organi i mišići....umjetnik nije samo "komediograf" koji veliča,straši,manifestu je veličinu nego sklad,razum,ljepotu i potrebu za isticanjem svega ne samo "ega" i veličine penisa kog bi sigurno neko otkinuo ili odvažio i time oskrnavili formu i izaziva proporcije ljudske figure..... Svi koji imaju veliki je razumiju ovo,ako žele da ih gledaju drugačijim očima,ne stavljaju ga u prvi plan......

ODGOVORITE