Kad smo mi nosili šišmiša, u SAD su još jurili bizone!

Valensija protiv Betmena! Španska Valensija oduševila je javnost odgovorom na tužbu DC Comics na povredu autorskih prava.

Fudbal 24.03.2019 | 23:30
Kad smo mi nosili šišmiša, u SAD su još jurili bizone!
Američkom izdavaču stripova smeta dizajn zaštitnog znaka španskog kluba u čast 100 godina postojanja jer podseća na njihov logo popularnog strip junaka "Betmena".

Valensijin logo u čast postojanja kluba 1919-2019. prikazuje narandžasta krila slepog miša na crnoj pozadini, što se nije svidelo Amerikancima.

Stoga je DC Comics podneo tužbu Kancelariji za intelektualna prava Evropske unije (EUIPO), na šta je ubrzo stigao sjajan odgovor sa Mestalje.

"Nećemo prestati da koristimo šišmiša jer tako traži DC Comics. Ne postoji komercijalni brend sa ekskluzivnim svetskim pravima na slepe miševe. Kada je ovaj klub igrao sa šišmišom na svojim grudima, u Americi su još uvek jurili bizone", navodi se u saopštenju Valensije.

Amerikanci su se još 2014. žalili na grb Valensije, ali nije bilo zvanične tužbe.

Dok je Valensija osnovana 1919, uz simbol slepog miša koji se dovodi u vezu sa tim delom Španije, Katalonijom i Balearskim ostrvima od 13. veka, dok je čuveni logo Betmena kreiran 1939.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar