Posljednji dani prije NATO napada

Odbrojavanje je počelo – Posljednji dani prije napada.  Napad NATO snaga na Jugoslaviju je pravdan humanitarnim razlozima, ovako autor teksta Rainer Rupp se prisjeća NATO bombardovanju SR Jugoslavije u tekstu koji je objavio RT_Deutsch: https://de. rt. com/1ucu

Srbija 21.03.2019 | 11:49
Posljednji dani prije NATO napada
Stranake SPD i Zeleni, kao koalicioni partneri, prije 20 godina su poslali njemačke vojnike u prvi agresivni rat nakon 1945. godine. Međutim, posljednjih dana pred početak napada, još uvijek se vodila diplomatska borba između SAD-a i partnera NATO u EU.

Učešćem Njemačke i NATO pakta u bombardovanju Jugoslavije, vladajuća koalicija SPD i Zeleni, otvorila je Pandorinu kutiju i za druge agresivne ratove SAD i NATO pakta. Svako bi trebao biti svjestan toga da su navodno socijalno orijentisani -SPD i navodni golubovi mira - Zeleni, svojom zločinačkom odlukom rozorili ne samo Jugoslaviju, nego i pogazili međunarodno pravo. Na tim temeljima i danas traju već poznati antiruski refleksi kojima se huška na rat protiv Rusije.

To mnogo govori o političkom stanju u našoj zemlji i o tome da su oni koji su odgovorni za više hiljada nevinih, ubijenih ili bombama osakaćenih civila, posebno žena i djece, danas još uvijek na slobodi. Zahvaljujući konstantnom širenju lažnih vijesti kojima se opravdavalo huškanje na rat protiv Jugoslavije, odgovorni političari toga vremena i danas uživaju visok društveni prestiž. U našoj "pravnoj državi", gdje su svi ljudi navodno jednaki pred zakonom, političari su "ravnopravniji" od običnih smrtnika, čak i ako su ratni zločinci.



Upravo ove nedelje, tačno prije dvadeset godina, NATO je već vršio odbrojavanje  za pokretanje vazdušnog napada na Beograd, za uništavanje civilne infrastrukture Jugoslavije, te snabdijevanje električnom energijom i vodom. Ovo potonje, već samo po sebi, prema međunardnom pravu, predstavlja ratni zločin. Ali, uporedo s tim, iza kulisa ujedinjenog zapadnog fronta protiv Srbije, kako se to često dešava, - došlo je i do žestoke političke borbe između evropskih lidera i SAD.

Slično kao i četiri godine ranije, u sukobu oko Bosne i Hercegovine, Vašington je želio iskoristiti planirani rat protiv Srbije, kako bi nakon završetka hladnog rata opravdao razlog postojanja NATO pakta. Planiranim i opsežnim ratom protiv Srbije, NATO je od svih zapadnoevropskih naroda trebao da bude ponovo priznat kao jedina istinska sila na Starom kontinentu. Istovremeno, bila bi ojačana i vodeća uloga SAD kao "nezamjenjive nacije" u svim evropskim poslovima.

A kada je američki predsjednik Klinton 9. marta 1999. godine poslao svog čovjeka od povjerenja, Ričarda Holbruka sa ultimatumom Srbiji u vezi sa srpskom pokrajinom Kosovo, uslijedilo je veliko nezadovoljstvo u većini evropskih prestonica. Francuska i Engleska su bile posebno ljute zbog autokratskog stava sa kojom je specijalni izaslanik SAD Ričard Holbruk –  u stilu pravog rimskog Pretorijanca i sa oholim "Veni, vidi, vici" (dođoh, vidjeh, osvojih) - bez dogovora sa evropskim saveznicima NATO-a otputovao u Beograd.

S obzirom da  se raniji mirovni projekat u Bosni i Hercegovini smatrao američkom pobjedom, vlade u Londonu i Parizu su željele da rješenje kosovskog sukoba bude njihov evropski "šou".

Za razliku od Bosne i Hercegovine, ovaj put bi trebalo uspostaviti mir u "evropskom dvorištu" pod vodstvom evropskih NATO snaga.

Međutim, kada je Vašington nakon četiri godine vratio Holbruka u finale diplomatske bitke, Evropljanima je bilo jasno da Amerikanci žele da preuzmu uzde u rješavanju sukoba na Kosovu. Stoga su se evropski "mirotvorci" na Balkanu zabrinuli zbog gubitka tek obnovljenog političkog prestiža. Čini se da je to potvrdila i jedna vijest, objavljena u International Herald Tribune (IHT) od 8.3.1999. godine iz Londona, u kojoj se navodi da evropske diplomate "nisu bile jako srećne" zbog pojavljivanja gospodina Holbruka.



A ranije je u Bosni i Hercegovini, američki nasilnik Holbruk je svojim brutalnim metodama, iznuđivanjem i prijetnjama, masovinim ubijanjem u vazdušnim napadima, na račun nesigurne evropske pregovaračke strategije, stekao ugled kao „samouvjereni diplomata“ koji je postizao sve što je želio. Istovremeno, austrijski ambasador Volfgang Petrič, jedan od tri posrednika u takozvanim "mirovnim pregovorima na Kosovu", izjavio je da bi pojava Holbruka "situaciju još više zakomplikovala".

Vašington i njegovi glasnogovornici iz Atlantskog saveza iznosili su argumentaciju da su dotadašnji napori NATO Evropljana u ubijeđivanju Srba u mirovne i političke benefite od raspoređivanja NATO trupa na njihovoj teritoriji, bili puni manjkavosti. Ono što ovdje zvuči kao gruba šala, je zahtjev da okupacione snage NATO-a, budu raspoređene širom Srbije i na Kosovu, a predstavljao je ključni zahtjev, sadržan u bezbjednosno-političkom prilogu sramnog sporazuma iz Rambujea. Poslije neuspjeha Evropljana da drske Srbe privole na taj ustupak, vašingtonski ambasador Holbruk je sada trebao da okrene novu stranicu i u slučaju neprihvatanja sporazuma, Srbiji zaprijeti ratom.

Naravno, svima je od početka bilo jasno da Srbija - kao i svaka druga suverena država - nikada ne bi dobrovoljno pristala da bude vojno okupirana od stranih sila. Stoga je od samog početka bilo vidljivo da je "diplomatsko rješenje" Vašingtona, prema modelu iz Rambujea, namjerno osmišljeno da propadne, kako bi se mogao opravdati kasniji rat. Prije odlaska u Beograd, Holbruk je svjetskoj javnosti dao do znanja šta se sprema  Srbima:

- Radujem se... da predsjedniku Miloševiću ... jasno stavim do znanja koje će posljedice da pretrpi ako se situacija (na Kosovu) ne poboljša dramatično prije i za vrijeme pregovora u Parizu.

Istoga dana, vodeći političari NATO-a, u  pomenutim dnevnim novinama IHT, objasnili su šta ustvari znači Hobrukova izjava: "Misija gospodina Holbruka je da vazdušnim napadima povrati kredibilitet NATO-a, kako bi na taj način srpsku stranu privolio na usvajanje mirovnog plana za Kosovo".  Uzgred, "mirovni plan" je prosto i jednostavno sadržavao NATO okupaciju čitave Srbije.



U međuvremenu, skoro svaki dan na Kosovu albanski separatisti su napadali položaje srpske vojske i policijske stanice, palili srpske manastire ili ubijali srpske civile u udaljenim selima. Mučili su i ubijali i svoje albanske komšije, jer su za njih bili "izdajnici" samo zato što su željeli da žive zajedno u miru sa svojim komšijama Srbima. Istovremeno, jugoslovenske oružane snage reaguju bombardovanjem baza Oslobodilačke vojske Kosova, koja je, samo godinu ranije bila na crnoj listi SAD i  Evropske Unije  kao "međunarodna teroristička organizacija“ sastavljena od  kriminalnih bandi.

Prije NATO napada na Srbiju, "demokratski Zapad" je shvatio kakve koristi može imati od OVK, u cilju konačnog uništenja tvrdoglave Srbije. Odmah potom su borci OVK klasifikovani kao korisni teroristi. (Može se povuči paralela sa trenutnom situacijom u sjevernoj sirijskoj provinciji Idlib, gdje je izopačeni Zapad u međuvremenu preuzeo ulogu zaštitnika terorista Al Kaide kako bi ugrozio mirovne napore Asada i Rusije.)

Na Kosovu je „demokratski“ Zapad je pod  okriljem NATO-a djelovao je kao zaštitnik OVK-a. Bandu ubica su nazvali "borcima za slobodu" protiv navodnog "novog Hitlera" i "mesara" Miloševića. Nakon toga, ovi teroristi su u Rambujeu, neposredno prije NATO napada, na pregovorima u Parizu, čak postavljeni na diplomatski pijedestal u svojstvu ravnopravnog pregovaračkog partnera u odnosu na srpsku vladu.

Poslije osmočasovnog pregovaranja sa predsjednikom Miloševićem, Klintonov izaslanik Holbruk se 10. marta 1999. godine vratio u SAD neobavljenog posla i  bez očekivanih  rezultata. Kao što se moglo i očekivati, Beograd  nije htio potpisati sporazum o davanju značajne autonomije Kosovu niti se povinovati NATO diktatu za razmještanje stranih trupa na teritoriji Jugoslavije. Vlada u Beogradu je bila svjesna da  ima podršku ogromne većine svog stanovništva.

Sve to se dešavalo u uslovima učestalih sukoba između terorista OVK i jugoslovenskih snaga bezbjednosti. Sukobi su uglavnom bili u selima gdje pretežno žive etnički Albanci, na granici sa Makedonijom, gde su se bande OVK utvrdile i gde su koristile stanovnike kao živi štit protiv jugoslovenskih snaga bezbjednosti. Nije nimalo iznenađujuće da je „demokratski“ Zapad okrivio Beograd za žrtve u tim sukobima. Kao što je to i danas slučaj u sirijskom Idlibu, "demokratski Zapad" je tada imao više razumijevanja za ubice i otmičare srpskih i albanskih civila, nego za njihove žrtve.



Poslije Holbrukovog neuspjeha u Beogradu, bilo je jasno da se već dugo planirani napad NATO-a, na Srbiju  ne može izbjeći. Tačno dvije nedjelje nakon Holbrukove posjete Beogradu, prve NATO krstareće rakete i bombe sa laserskim navođenjem,  lansirane su s ciljem uništavanju uglavnom civilnih meta u SR Jugoslaviji.

https://deutsch.rt.com/meinung/85998-countdown-lauft-letzten-tage-vor/

Preveo: Michael Resanović

(BN TV)

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Epistahije

21.03.2019 10:58

Uh bilo, ponovilo se.

ODGOVORITE
Name

Brutalna istina

21.03.2019 11:32

Kao poslednja sansa da se bombardovanje Srbije izbjegne bioje pregovor u Francuskoj u tvrdjavi "Rambouillet". 15.02.1999 objavljuje New York Times kako je gospodja Albight dala ultimatum Milsevicu da se sporazum sa Albancima mora potpisati. Formalno su obe strane bile pod pritiskom, ali je istina ta, da je to bila laz. Bio je to formalan izgovor za bombardovanje Srbije, a sporazum je bio u stvari diktat koji Milosevic nije htio potpisati. Sve o tome i prije susreta je vec znao austrijski EU-pregovarac Wolfgang Petritsch. Nato je zlocinacka organizacija.

Name

Bl

21.03.2019 12:02

Za EPISTAHIJA ne razumijem ovaj tvoj komentar "ponovilo se" ,ako je u pitanju lapsus onda je ok,a ako nije onda cu ti reci SRAM TE BILO.Pa kako bi se ti osjecao kada bi ja poceo opravdavati postupke onog monstruma TORENTA.

Name

re BL

21.03.2019 13:30

Nema kod njega srama odkad je prodao vjeru za veceru. Takvi kao on ne prezaju da likvidiraju i svoje da bi nanijeli stetu onima od kojih su otpali.

Name

RE re Bl

21.03.2019 14:09

A ti mu dođeš kao neki veliki vijernik, hahhahahaa, vjera je u modernom svijetu privatna stvar i šta tebe tangira ako neko promijeni vjeru ili pređe u ateiste, takva priča je i uništila Srbiju i svela je na ovo što je danas, u to budi siguran. Država se ne izgrađuje pitanjem nečije vjere, država se izgrađuje davanjem povjerenja svim njenim stanovnicima, država se pravi tako što će udovoljavati svim svojim žiteljima a ne prebrojavati im krvna zrnca. Da ti pravo rečem, nemam ništa protiv na tu i takvu srpsku politiku, naprotiv, samo ti kažem onako kako jeste.

Name

@re BL

21.03.2019 14:10

A ti mu dođeš kao neki veliki vijernik, hahhahahaa, vjera je u modernom svijetu privatna stvar i šta tebe tangira ako neko promijeni vjeru ili pređe u ateiste, takva priča je i uništila Srbiju i svela je na ovo što je danas, u to budi siguran. Država se ne izgrađuje pitanjem nečije vjere, država se izgrađuje davanjem povjerenja svim njenim stanovnicima, država se pravi tako što će udovoljavati svim svojim žiteljima a ne prebrojavati im krvna zrnca. Da ti pravo rečem, nemam ništa protiv na tu i takvu srpsku politiku, naprotiv, samo ti kažem onako kako jeste.

Name

1999.

21.03.2019 11:02

Шта је ово? Закашњела памет Нијемаца? А гдје им је “зелени” Јошка Фишер који је кумовао НАТО агресији? Гдје је тај зелени ратни злочинац? Где се скрио? Заштитник природе а противник Срба. Заштитио би природу а очистио би је од Срба. Шта данас ради тај Јошка? Мирно спава ко и зликовци Клинтон, Кук и Кларк. Злочинци ће отићи на онај свијет а неће их стићи заслужена казна. Али бар ће почивати у деветом кругу пакла. Надам се. Браво за храброг аутора овог текста и БН која га објави. Мањкају нам овакви истина закашњели ставови. Али нек се зна да је била једном једна злочиначка ничим изазвана агресија на једну земљу и један народ.

ODGOVORITE
Name

re

21.03.2019 11:18

Ekologija puna osiromašenog uranijuma iz tih NATO-bombi?

Name

ma daj

21.03.2019 11:23

pa rt.com, vidiš li ti? ovo rusi pišu a ne nijemci.

Name

RE: ma daj

21.03.2019 12:00

Pa pročitaj malo bolje. Ispod naslova ti piše ime njemačkog novinara koji je to napisso za Raša tudej

Name

?

21.03.2019 16:13

Koliko je u tim sansucima srba, kao sarajevakih u Srebrenici,a koliko je lazno sahranjenih imena.

Name

anti nato

21.03.2019 11:05

Dabogda im se vratilo zlo posijano sirom svijeta. Unistili su svojom agresijom vjeru u pravo i normalan zivot.

ODGOVORITE
Name

Re

21.03.2019 11:50

Sve se zaradi,Bog vidi sve.

Name

kalimero

21.03.2019 11:26

Volio bih da mi neko od analitičara kaže,kome je SAD donio slobodu i normalan život.

ODGOVORITE
Name

re

21.03.2019 11:31

Njemackoj...

Name

decko

21.03.2019 11:35

Eno nosi ih Venecueli... Blokiraju racune, transport, podignu inflaciju, onemoguce izvoz i uvoz, i onda te ucijene... Vec vidjeno u Jugoslaviji kad su donosili slobodu hahaahhah... grohotom se smijem....

Name

Neđo.21.3.2019

21.03.2019 12:04

kalimero--SAD nikad niso donele ,slbodu mir.SAD gdesu došli ostavilisu za sobom ruševine,pljačkali su ,ostali su gradovi i države puste a narod teška sirotinja.Takoće biti sada sa Venecuelom.Svi ovi ratovi dosada ,a i sada štose vode toje prljava njihova politika.SAD uveksu neke zločine u drugim državama napravili samo dabi mogli intervenisati u znaku neke humanitarne katastrofe.Tosu,lopovi,zločinci,prevaranti,lažovi.Doće i EVROPA pameti.

Name

Vuk S.K.

21.03.2019 15:28

@Neđo: Bukvar u šake bajo moj pa opleti.Nepismen si do bola.

Name

Damir

21.03.2019 22:32

Kome je srbija donijela ista dobro ni svom narodu a kamoli drugima ,unistili ste naku drzavu jugoslaviju

Name

Svedska

22.03.2019 10:16

SAD su donijele slobodu Njemackoj,Japanu pa vidi danas kako su razvijene te drzave.

Name

kuku nama sa nama

21.03.2019 13:30

Imamo mi jos Mikosevica,odnosno sami ih biramo...takvi smo mi..Srbende,koje jedu slamu,ha ha

ODGOVORITE
Name

Žana

21.03.2019 13:33

Mi trebamo da se okrenemo sebi,da radimo na političkoj i ekonomskoj stabilnosti,da prestanemo krivce tražiti samo u drugima,jer samo tako možemo biti jaki i pokazati pravu vrijednost SRPSKOG naroda.

ODGOVORITE
Name

KlintonovAkcent

21.03.2019 14:35

Ja kazem jedina dobra stvar otkako su uzeli ovi Dodikici i slicni da crtaju karte do Austrije cak da prave neke alpske srbe od slovenaca, je sto je postojao Klinton i ovaj jevrej Richard Holbrooke da zaustave divljanje a realno rat protiv svih susjeda bi na kraju pogubno zavrsio i za sam Beograd. Pred kraj rata Krajina je pala a Banja Luka pocela da se pakuje, Albanija je Kosovo toliko pomagala, Beograd je bio pred kolapsom. Sreca pa nisu Ameri dali Bosnjacima da Srbe protjeraju kao osvetu inace to bi nastala katastrofa humanitarna po Srbiji i rat bi onda isao do kraja ne bi bilo kraja. Ludnica koliko smo divljaci a pogotovo Srbi

ODGOVORITE
Name

re re

21.03.2019 15:15

Jesu vas mlatili ko stoku toje srbija zasluzila nista drugo

ODGOVORITE
Name

The Bomber

21.03.2019 15:21

Kako je samo lijep ovaj njemački "Tornado".

ODGOVORITE
Name

Svasta se radilo

21.03.2019 16:15

Koliko je sarajwvakih srba pod betonskim gradjevinama?

Name

Havijer Solana tadasnji NATO sekretar

21.03.2019 15:39

Sta je ovim Kataloncima? Zasto zele da se odvoje, gdje su to vidjeli?

ODGOVORITE