Danas drugostepena presuda Karadžiću

Drugostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biće izrečena danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu.

Republika Srpska 20.03.2019 | 08:08
Danas drugostepena presuda Karadžiću
Izricanje drugostepene presude Karadžiću zakazano je za 14.00 časova, ali će biti prenošeno sa 30 minuta zakašnjenja.

Bilo kakvo snimanje prenosa uživo unutar zgrade Mehanizma strogo je zabranjeno iz, kako se navodi iz Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične sudove, "operativnih razloga".

"Obavještavamo vas da će iz operativnih razloga prenos izricanja presude Žalbenog vijeća preko interneta biti emitovan 30 minuta odloženo. Akreditovani predstavnici sredstava javnog informiranja koji žele da snimaju izricanje presude to mogu uraditi iz medijskog centra u zgradi ''World Forum'' ili iz aule zgrade Mehanizma odloženo 30 minuta", saopšteno je iz Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične sudove.

Drugostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

Prvostepenom presudom Karadžić je proglašen krivim za "genocid na području Srebrenice 1995. godine", dok je oslobođen optužbi za "genocid u drugim opštinama u BiH tokom 1992. godine".

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda, na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo.

Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine i 30. jula prebačen u Haški tribunal.

Uoči izricanja presude, u Republici Srpskoj nema mnogo očekivanja da će petočlano sudsko vijeće u Hagu donijeti pravičnu odluku.

Ukoliko drugostepeno Vijeće dokaze bude sagledalo sa pravnog stanovišta, a ne političkog, odbrana se nada povoljnijoj presudi, rekao je Goran Petronijević, član tima odbrane Radovana Karadžića.

(BN/Agencije)