EK: Valensija jedva izbjegla giljotinu!

Uniks pao tek na kraju! Slepi miševi umalo izgubili prednost domaćeg terena! Finale pre finala – Valensija u finišu slomila otpor Uniksa! Košarkaši Valensije pobedili su u Uniks rezultatom, u prvom meču polufinala Evrokupa.

Košarka 19.03.2019 | 20:55
EK: Valensija jedva izbjegla giljotinu!
Izabranici Haume Ponsarnoa uspeli su da slome otpor gostiju iz Rusije u poslednjih nekoliko minuta i tako su došli do vođstva u seriji.

Uniks je vodio tokom većeg dela meča, međutim Valensija je uspela da se vrati u trećoj četvrtini i da uvede utakmicu u neizvesnu završnicu.

Tamo su gosti birali veoma loša rešenja, Vil Tomas je briljirao u 39. i 40. minutu i pobeda ide ekipi iz "La Fontete".

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Majk Tobi sa 14 poena, Met Tomas je ubacio 13, dok je Fernando San Emeterio meč završio sa 11. Bojan Dubljević imao je učinak od tri poena i osam skokova.

Uniks je predvodio Erik Mekalum sa 16, Edžim je postigao 11, dok je Ndur imao osam poena i osam skokova. Potpuno je podbacio Džamar Smit, koji je iz igre šutirao 0/7.

Serija se igra na dve pobede i naredni duel na programu je u petak u Kazanju.

U drugom polufinalu sastaju se Alba i Morabank Andora.

Drhtao je Pabeljon Fuente de San Luis do završna dva minuta, ali je tvrđava ostala netaknuta! Valensija je jedva izbegla giljotinu, a Uniks je položio oružje tek u samoj završnici vrlo tvrde, prave polufinalne utakmice Evrokupa - 69:64 (11:10, 17:20, 16:18, 25:16).

Mogu sada da odahnu igrači Haumea Ponsarnaua, ali su dobili veliku opomenu pred susret u Kazanju koji se igra već u petak. Valensija se ozbiljno mučila i praktično celu utakmicu jurila zaostatak koji nijednog trenutka nije ulazio u dvocifrene okvire, ali je i to malo bilo dovoljno za Uniks da drži kontrolu praktično do samog kraja. Ali, onda su se gosti iz Kazanja izgubili i ispustili sve ono što su gradili trideset osam minuta. Možda bi sve bilo drugačije da je goste malo više poslužio šut sa distance. Ovako, ostali su na samo 4/21 sa distance, što je nedovoljno u ovoj fazi takmičenja. 

Poslednji put gosti su vođstvo imali kod rezultata 60:58, kada je Moris Ndur bio siguran sa linije slobodnih bacanja. Ali, onda su usledila dva vrlo bitna napada iz kojih je Valensija minus pretvorila u ozbiljan plus. Giljem Vives je pogodio strašno važnu trojku za 61:60, a onda je najbolji igrač Uniksa Erik Mekolum potpuno izgubio konce pošto je prodao dve lopte u samo nekoliko trenutaka, što je Majk Tobisa penala iskoristio kako bi razliku uvećao samo za još jedan poen. Uniks je imao dobru šansu da ostane u igri, ali je Ndur takođe bio nesiguran, a Met Tomas je to kaznio dvojkom za 64:60. Seriju promašaja na drugoj strani nastavio je Rejmar Morgan sa distance, što je Vil Tomas pretvorio u nedostižnih šest poena viška, uz samo 29 sekundi za preokret. Uniks to nije iskoristio.

Listu strelaca domaćina predvodili su Majk Tobi, koji je i stavio tačku na pobedu, i Fernando San Emeterio sa po 14 poena, dok je Met Tomas dopisao 13 poena. Kapiten Valensije Bojan Dubljević nije se proslavio pošto je imao samo tri poena i jedan pogodak iz igre (1/7), uz osam skokova i tek sedamnaest i po minuta na terenu. Zanimljivo, nije odigrao ni sekund u poslednjoj četvrtini.

Na drugoj strani Mekolum je imao 16 poena, Ndur osam poena i devet skokova, a Melvin Edžim 11 poena.

Evrokup, polufinale, prvi mečevi:

Valensija – Uniks 69:64 (11:10, 17:20, 16:18, 25:16)

20.00 Alba – Andora

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar