Osuda napada na vjerskoj osnovi

Potpredsjednik Senad Bratić i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović osudili sve incidente na vjerskoj i nacionalnoj osnovi i pozvali na pomirenje.

Republika Srpska 19.03.2019 | 15:11
Osuda napada na vjerskoj osnovi
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović na današnjem sastanku u Banjaluci osudili su sve incidente koji su motivisani vjerskom ili nacionalnom pripadnošću, te pozdravili policijske aktivnosti u kojima je identifikovan muškarac koji je putem društvenih mreža prijetio imamu u Novom Gradu Emiru Nuhiću.

Na sastanku je istaknuto da je neophodno da nadležni organi svaki put pravovremeno reaguju na sve napade, uvrede i incidente na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, kako bi počinioci ovih krivičnih djela bili adekvatno sankcionisani, a eventualni napadi bili spriječeni.

Bratić i Davidović su pozvali sve nadležne organe da, u skladu sa zakonom, ulože maksimalne napore na spriječavanju širenja govora mržnje i diskiminacije po bilo kom osnovu. Pozvali su i predstavnike političkih partija da svojim izjavama, ponašanjem i potezima djeluju u pravcu smirivanja situacije i da ne zloupotrebljavaju incidente na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi u političke svrhe.

Davidović je istakao da je Republički sekretarijat za vjere spreman da pomogne u koordinaciji između organa Republike Srpske i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u prevazilaženju svih problema i izazova.

Bratić se zahvalio direktoru Republičkog sekretarijata za vjere zbog spremnosti za unapređenjem saradnje sa potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske, Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i drugim vjerskim zajednicama u Republici Srpskoj i BiH, a sve u cilju zajedničkog djelovanja protiv širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Istakli su da je neophodno raditi na stvaranju uslova za pomirenje i zajednički život konstitutivnih i ostalih naroda u zemlji, saopšteno je iz Odsjeka za odnose s javnošću NSRS.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

VAJAR

19.03.2019 15:19

Jeste li sigurni da ste vi to dobro osudili? I hoće li to spriječiti nove napade? E, pa neće, sve dok se počiniocima ne odreže debela kazna. A od vaših osuda običan čovjek nema baš ništa.

ODGOVORITE
Name

Rf

19.03.2019 15:45

Upravo tako nebitno sa cije strane dolazilo

ODGOVORITE