Proljeće u SLS: Radnički 6/6, loša Voša, očajni Partizan!

Pauza u prvenstvu idealna je za sumiranje utisaka iz dosadašnjeg dela prolećne faze Superlige. Ko je u naletu forme? Ko će u plej-of, a ko u plej-aut? Ko ima najlakši, a ko najteži raspored pre podele bodova? Biće zanimljivo!

Fudbal 19.03.2019 | 22:30
Proljeće u SLS: Radnički 6/6, loša Voša, očajni Partizan!
Gotovo dve nedelje pauze u Superligi zbog obaveza reprezentacija, klubovi u domaćem prvenstvu trebalo bi da iskoriste da se maksimalno dobro pripreme za tri meča istine.

Pred kraj "preliminarne" faze šampiona Srbije i dalje je nekoliko nepoznanica, tako da je trka za ulazak iz donjeg u gornji deo tabele, odnosno izbegavanje borbe za opstanak - i dalje donekle otvorena, iako je jasno ko je na "pol" poziciji.

Od ranije su plej-of obezbedili Zvezda, Radnički, Partizan, Čukarički, Mladost, praktično su to uradili i Napredak i Radnik (po 35 bodova), dok je Proleter na "najtanjim nogama" (34).

Njih će u naredna tri kola pokušati da preskoče Mačva (31 bod), koja je osvojila već devet ovog proleća, odnosno Vojvodina (30 bodova), koja igra katastrofalno ovog proleća i zapravo je platila ceh najtežem rasporedu do kraja prve faze takmičenja.

"Stara dama" je u šest utakmica ovog proleća osvojila tek dva boda i postigla samo jedan gol (!), i to u porazu, tako da su na "tabeli proleća" poslednjeplasirani.

Slične probleme poput njih imao je i Napredak, s tim da su se oni uz to suočili i sa odlascima najboljih igrača, tako da su takođe osvojili samo dva boda, ali im je u teoriji dovoljan još jedan u susretima sa Partizanom, Mladosti i Zemunom, mada ako konkurenti zakažu - u plej-of bi mogli da se plasiraju i uz još tri poraza u pomenutim utakmicama.

Kada pričamo o najboljim ekipama ovog proleća vredi pomenuti Radnički koji ima perfektan skor (6/6) i osvojenih 18 bodova, tako da su smanjili zaostatak za Crvenom zvezdu.

Šampion Srbije je na zimsku pauzu otišao sa prednošću od devet bodova u odnosu na Nišlije, ali su imali jedan remi u prvih šest prolećnih kola - protiv Partizana, dok su značajno uvećali razliku ispred "večitog" rivala koja sada iznosi 24 boda.

Partizan je u ispodprosečan ovog proleća pošto je u šest utakmica osvojio svega sedam bodova, uz tri poraza, a jedini su i koji imaju drugog trenera ovog proleća.

Zoran "Bata" Mirković je podneo ostavku posle poraza od Voždovca, ulogu vršioca dužnosti obavlja Žarko Lazetić, dok vredi napomenuti da je Rad trenera smenio još posle završetka zimskih priprema. Otišao je Dragan Stevanović, a došao je Zvezdan Milošević.

Ostali timovi, čak ni Napredak i Vojvodina koji su u lošoj formi, nisu menjali šefa stručnog štaba, a čini se da to neće uraditi ni tokom reprezentativne pauze.

Takođe, na klupi Dinama, koji je osvojio devet bodova ovog proleća, pre toga 10 za čitavu jesen, ponovo sedi Dragan Antić koji je bio suspendovan, dok je OFK Bačka još zimus vratila Zorana Govedaricu, pošto se tada aktuelni šef Dragan Đorđević nije dogovorio o daljim koracima u Bačkoj Palanci.

To im je pomoglo pošto su se sa sedam bodova podigli na tabeli, dok su u najtežoj poziciji i dalje Rad, Dinamo i Zemun....

Kada je u pitanju borba za plej-of, Radniku će, poput Napretka, takođe biti dovoljan i bod da ostane u gornjem domu, dok se istom scenariju nada i Proleter.

Mogli bi da "završe" posao već u prvom meču protiv Bačke na "Karađorđu", potom u goste dolazi Dinamo iz Vranja, dok u poslednjem kolu gostuju Crvenoj zvezdi. S obzirom na to da Mačva u prvom meču posle pauze igra na "Marakani", već tada bi sve moglo da bude jasno...

Ipak, pitaće se i Vojvodina koja ide u Vranje, pa u Surdulicu, dok u poslednjem kolu dočekuje Partizan, ali je izvesno da će Novosađani morati u borbe za opstanak.

Podsetimo, nakon završetka 30. kola doći će i do podele bodova, dok će potom timovi igrati jednom svako sa svakim, a poslednje dve ekipe će se preseliti u niži rang takmičenja. Klub koji se nađe na 14. poziciji igraće plej-aut meč sa pobednikom baraža Prve lige Srbije.

RASPORED DO KRAJA "PRELIMINARNE" FAZE SUPERLIGE

NAPREDAK: Partizan (D), Mladost (G) i Zemun (D).
RADNIK: Radnički (G), Vojvodina (D) i Dinamo (G).
MAČVA: Crvena zvezda (G), Radnički (D) i Voždovac (G).
PROLETER: Bačka (D), Dinamo (D) i Crvena zvezda (G).
VOJVODINA: Dinamo (G), Radnik (G) i Partizan (D).

TABELA "PROLEĆA": Radnički 18 bodova, Crvena zvezda 16, Čukarički 11, Spartak 10, Voždovac 9, Mačva 9,  Mladost 9, Dinamo 9, Partizan 7, Bačka 7, Radnik 7, Proleter 6, Rad 5, Zemun 3, Napredak 2, Vojvodina 2.

TABELA SUPERLIGE POSLE 27. KOLA: Crvena zvezda 75, Radnički 68, Partizan 51, Čukarički 50, Mladost 42, Napredak 35, Radnik 35, Proleter 34 (plej-of), Mačva 31, Vojvodina 30, Spartak 29, Voždovac 28, Bačka 25, Rad 21, Dinamo 19, Zemun 18.

NAJBOLJI STRELCI SUPERLIGE:

Nermin Haskić (Radnički) - 17 golova
Rikardo Gomeš (Partizan) - 14
Aleksa Vukanović (Napredak/Zvezda) - 12
El Fardu Ben (Crvena zvezda) - 12
Aleksandar Pejović (Mladost) - 10
Ognjen Mudrinski (Čukarički) - 10

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar