ŠPA: Protiv takvih poteza se jednostavno ne može!

Prelepi golovi Lionela Mesija i Luisa Suareza u pobedi nad Betisom.  Salon lepote Barselona! Betis nije imao šanse. . .

Fudbal 18.03.2019 | 11:45
ŠPA: Protiv takvih poteza se jednostavno ne može!
Teško je više i izmišljati nove načine kojima bismo pokušali da otkrijemo koliko su njih dvojica zaista dobri. Pa hajde da pokušavamo ovako. Lionel Mesi ove sezone samo u prvenstviu 29 golova. Luis Suarezjoš 18. Zajedno dakle 47. Ceo tim Atletika dobacio je do 39. U stvari, samo he Real Madrid (49) kao timvi uspešniji od Barseloninog magičnog tandema, dok je Sevilja poravnata sa dva čarobnjaka (47). Jer ono što Mesi i Suarez rade iz nedelje u nedelju – i tako već godinama – prkosi logici. Pride uživaju u tome toliko da možete da osetite njihovu radost samo dok ih gledate kako plešu na terenu. Večeras su se iz prvog reda tome divili fudbaleri Betisa, koji nisu bili uopšte loši, ali su na kraju morali da se pomire sa porazom od 1:4.

Kažemo, nisu Verdiblankosi uopšte toliko loši, ali šta to vredi kad Barsini desperadosi nekad izgledaju kao da bi mogli da predriblaju i čopor lavova ili pošalju parabolu preko Pirineja. I što je najgore, ni sami više nismo sigurni da li u zanosu preterujemo ili ove dve zveri zaista to mogu.

Da je ovo jedna od onih noći kad su se probudili sa idejom da podsete svet koliko je fudbal lepa igra videlo se već u 18. minutu kada je Mesi iz slobodnog udarca sa nekih 20 metara gađao ugao Pau Lopeza, ali Betisov golman ne bi mogao tu loptu da uhvati taman da su mu na leđima izrasla kriva. Prizor Đerara Pikea kako sklanja glavu da mu istu lopta ne bi otkinula dodao je još malo šmeka celoj sceni.

Ispostavilo se međutim da je to bio samo početak i da je su se Mesi i Suarez tek zagrevali. S tim da će na stadionu “Benito Viljamarin“ Suarez biti taj koji će izmamljivati više uzdaha. A kad je uvertira bila ovakva kao Mesijeva možete samo da pretpostavite kakvom remek delu od fudbalske predstave je svedočila Sevilja.

U sudijskoj nadoknadi prvog poluvemena dobar pokazatelj koliko Blaugrana ume da očara. Gledajući takve majstore i Betisovi igrači su pomislili da bi i oni mogli tako. I mogu. Ali ne protiv Barselone. Ukradena lopta brzo je stigla do Mesijevih stopala. Zastao je, kao da je shvatio da ne može dalje, a onda je ipak doturio do Suareza, jer da se ne lažemo: s njima dvojicom uvek može. Kako je Urugvajac uopšte video da mu se Mesi ubacuje iza leđa nikada nam neće biti jasno, ali peta bez gledanja, košarkaškim žargonom u stilu Medžika Džonsona, već nas nije toliko iznenadila. Jer od Suareza znaš da možeš da očekuješ nemoguće. Mesi se samo potrudio da šmekerskom egzekucijom ukrasi divnu asistenciju.

Dva već kandidata za gol kola na Pirinejima, a možda i šire, ali ni tu nije bio kraj. Tako je to sa njima dvojicom. Završiš jedan pasus, ne znaš ni sam koji po redu, taman pomisliš da si ih opevao koliko zaslužuju, a onda oni urade nešto neverovatno i ti shvatiš da se to jednostavno ne može. Kao onda kadase Suarez sam zaleteo na celu Betisovu odbranu i trojicu čuvara bacio na zadnjicu pre no što je pogodio za 3:0. I kako sad to da objasniš?

Tek tada Blaugrana se malo smilovala, dovoljno da Loren na dodavanje Dijega Lajneza, veoma lepo plasiranom loptom postigne utešnih za u tom trenutku 1:3. Ali to “veoma lepo“ izgleda tako nekako obično u noći kad Mesi i Suarez puštaju gromove. Višnjicu na tortu večeras je stavio Mesi u 85. minut. Na sekund su ga ispustili iz vida Betisovi igrači, povratna lopta Ivana Rakitića i lob... Ko je igrao fudbal zna koliko je ovo dođavola teško. Koliko je nemoguće. A kako prosto kad to Mesi radi. I navijači Betisa su na nogama aplaudirali. 

Savršenstvo fudbalske igre. Nema dalje. I treba da osvoje titulu. Ove sezone im nema ravnog u Primeri. A tek ćemo videti ima li u Evropi.

Raspoloženi su bili Lionel Mesi i Luis Suarez, a kada je tako - i mnogo boljim timovima od Betisa crno se piše.

Ne samo da je Barselona bila ubedljiva u Sevilji u 28. kolu Primere (4:1), već je teško izabrati koji gol gostujućih fudbalera je bio najlepši.

Tri ih je dao Mesi, a jedan Suarez, dok je utešan pogodak za domaći tim - takođe vrlo lep - postigao Loren.

Pošto je teško izabrati potez utakmice, ići ćemo hronološki...

Barselona je povela u 18 minutu, milimetarski preciznim udarcem Mesija iz "slobodnjaka" na oko 20 metar aod gola Betisa. Šutirao je u golmanov ugao, ali i pored "parade", Pau Lopez nije uspeo da dohvati loptu.

Argentinac je i duplirao prednost, u drugom minutu nadoknade prvog poluvremena, a posle prelepog dodavanja petom Suareza. I to nije sve - loptu je u mrežu poslao spoljnim delom kopačke.

Na 3:0 povisio je Urugvajac solo-prodorom u kom je nanizao trojicu fudbalera Betisa, a onda šutirao pored nemoćnog Lopeza.

U 82. minutu Loren je lepo plasirao loptu sa ivice kaznenog za utešni gol Betisa, međutim, brzo je ponovo u centru pažnje bio Lionel Mesi. Ovaj put zbog lobovanja protivničkog golmana.

Koliko je sjajni napadač Barselone bio raspoložen za igru ove večeri pokazuje i to da se nije zadovoljio het-trikom. U nadoknadi je umalo postigao i četvrti pogodak, ali ga je sprečila stativa...

Barselona je ovom pobedom pobegla drugoplasiramom Atletiku na 10 bodova razlike, pošto su Madriđani u subotu poraženi od Atletik Bilbaa u gostima.

Betis je ostao na osmom mestu.

PRIMERA, 28. KOLO:

Eibar - Valjadolid 1:2 (0:0)
/Oreljana 54 - Verdu 91, Gvardiola 93/

Espanjol - Sevilja 0:1 (0:0)
/Ben Jeder 53p/

Valensija - Hetafe 0:0

Viljareal - Rajo Valjekano 3:1 (0:1)
/Ekambi 50, 52, Moreno 88 - Suarez 20/

Betis - Barselona 1:4 (0:3)
/Loren 82 - Mesi 18, 45+2, 85, Suarez 63/

odigrano u subotu:

Ueska - Alaves 1:3 (1:1)
/Avila 14p - Kaleri 11p, 86, Gvideti 80/

Real Madrid - Selta 2:0 (0:0)
/Isko 62, Bejl 77/

Atletik Bilbao - Atletiko Madrid 2:0 (0:0)
/Vilijams 73, Kodro 85/

Leganes - Đirona 0:2 (0:2)
/Portu 13, 22/

odigrano u petak:

Sosijedad - Levante 1:1 (1:0)
/Januzaj 26 - Majoral 79/

TABELA: Barselona 66, Atletiko M. 56, Real 54, Hetafe 46, Alaves 44, Sevilja 43, Valensija 40, Betis 39, Atletik B. 37, Sosijedad 36, Eibar 35, Đirona 34, Espanjol 34, Leganes 33, Levante 31, Valjadolid 29, Viljareal 29, Selta 25, Rajo Valjekano 23, Ueska 22.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar