FA Kup: Siti okrenuo Svonsi, ispao Junajted!

"Građani" na poluvremenu gubili 2:0, pa svim silama krenuli ka golu i uz nekoliko spornih sudijskih odluka prošli u polufinale FA kupa.  Velšani igrali, a onda je Siti samo ubrzao. . .  Građani se posle velikog preokreta plasirali u polufinale – 3:2.  Potrošila se i Solskjerova magija! Vukovi idu na Vembli! Mančester Junajted izbačen iz FA kupa porazom na Mulinou - 2:1.  Razbio se Solskjerov "krčag"! Vulverhempton nadigrao Mančester junajted i eliminisao ga iz FA kupa.

Fudbal 16.03.2019 | 22:25
FA Kup: Siti okrenuo Svonsi, ispao Junajted!
Drama na "Libertiju" i prolaz favorita u polufinale FA kupa, gde je ranije u subotu već prošla ekipa Votforda. Ujedno i nastavak sna o osvajanju sva četiri trofeja, od kojih je Liga kup već stigao na stadion "Etihad".

Ali, moglo je biti i drugačije, da je bilo uslova za primenu VAR, kao što predviđaju propozicije FA kupa.

Svonsi - Mančester siti 2:3 (2:0)!

Domaćin je golovima Meta Grajmsa iz penala u 20. minutu i Bersanta Celine (do letos člana Sitija) u 29. šokirao vodeći tim Premijer lige, koji se pobedom nad Šalkeom od 7:0 pre nekoliko dana plasirao u četvrtfinale Lige šampiona.

Pošto je rezultat ostao nepromenjen i posle petnaestak minuta igre u drugom poluvremenu, Pep Gvardiola nije imao šta da čeka. Uveo je sa klupe Rahima Sterlinga, ubrzo i Serhija Aguera, čime su napadi Sitija dobili oštricu.

Bernardo Silva je lepim udarcem iskosa smanjio na 2:1 u 69. minutu, a devet minuta kasnije rezultat je izjednačen, nakon diskutabilnog prekršaja nad Sterlingom i penala.

Aguero je pogodio stativu, ali se lopta odbila u telo golmana Nordfelta i odsela u mreži.

Nakon toga se mogao "namirisati" potpuni preokret Sitija, koji je napadao u talasima.

Odluka je pala dva minuta pre kraja - centrirao je Bernardo Silva, a Aguero majstorski, u padu, zahvatio loptu glavom i poslao je u donji desni ugao.

Na ponovljenom snimku videlo se da se Argentinac za koji centimetar nalazio u ofsajdu, ali kako stadion Svonsija - učesnika Čempionšipa - nije opremljen neophodnim kamerama, nije bilo moguće da VAR interveniše i spasi domaćina...

Velška bajka nije završena srećnim krajem. Kao bižuterija na tankom koncu visele su ambicije Mančester Sitija u FA Kupu. Sve je ukazivalo na to da će jedna od najjačih evropskih ekipa svoje putešestvije završiti na stadionu Svonsija. Međutim, onda je Siti ubrzao i obavio posao. Tim Pepa Gvardiole igraće u polufinalu FA Kupa, pošto je posle velikog preokreta savladao Svonsi – 3:2.

Prosto, kada propustite šansu da zgazite tim kao što je Siti, onda se oni pojave u drugom obliku. I zgaze vas. Najbolje su to na svojoj koži osetili  igrači Svonsija posle sjajne partije u prvih 45 minuta.

Velšani su bili tik koji su igrali tiki-taku, Velšani su bili ti koji su postizali golove. Prvi pogodak stigao je sa penala, pošto je Fabijen Delf oborio Robertsa. Precizan sa penala bio je Grimes. Nije tu bio kraj.

Sigurni smo da se igračima Mančester Sitija zavrtelo u glavi posle akcije u 29. minutu. Svonsi je to odigrao kao da ih vodi Pep Gvardiola. Mnogo pasova iz prve, savršeno preciznih. Na kraju je Čelina probušio Edersona.

Billo je to prvi put da Siti ima ozbiljan zaostatak posle decembra i meča protiv Hofenhajma.

Reakcija nervoznog Gvardiole je bila žestoka. Jednostavno, Siti je samo ubrzao i pojačao ritam. Kao da je osuđen da bude pred streljačkim vodom osećao se golman domaćina Nordfeldt. Branio je koliko je mogao. Ipak, konačan preokret najavio je Bernanrdo Silva preciznim udarcem, pošto mu je Aguero savršeno ostavio loptu. Igrao se 61.

Upravo je Argentinac bio mirođija koja je začinila odličnu utakmicu. Istina, neće se tako lako pomiriti u redovima Svonsija sa pojedinim sudijskim odlukama. Duel između Sterlinga i Kartera okarakterisan je kao penal. Nije toliko bio siguran Aguero, ali se lopta od stative i leđa golmana Svonsija odbila u mrežu.

I onda je Siti još više pojačao. Visio je gol u vazduhu, sve dok Silva nije ubacio loptu, a Aguero, koji je bio za pola koraka u ofsajdu, postavio konačan rezultat.

Potrošila se i Solskjerova magija! Vukovi idu na Vembli! Mančester Junajted izbačen iz FA kupa porazom na Mulinou - 2:1.

Izgleda da je magija Olea Gunara Solskjera prestala da deluje, pa je Mančester Junajted večeras zabeležio i drugi vezani poraz u poslednjih sedam dana. Zaboleće Crvene đavole neuspeh na Mulinou protiv sjajnog Vulverhemptona koji se trijumfom od 2:1 plasirao u polufinale najstarijeg takmičenja na svetu. Potpuno zasluženo.

Poštovao je Norvežanin instituciju FA kupa, nema ni govora o nameri da ispadne kako bi smanjio fond utakmica svom timu, pa je izveo večeras relativno standardan tim, jedino bez De Hee, Jangai Lukakua. Igrao je i naš Nemanja Matić, igrali su i Pol Pogba i Markus Rašford, ali rešenja za sjajne napade Vukova jednostavno nije bilo.

I nije bila ovo lepa utakmica za gledanje, bila je borbena i tvrda, posebno u prvom poluvremenu kada smo videli samo jedan konkretan šut u gol i to pokušaj Dioga Žote u 43. minutu koji je Argentinac na golu Junajteda Romero ukrotio. Nije Mančester Junajted bio večeras na prepoznatljivom nivou.

Jedva da je konkretno zapretio za 90 minuta ovog okršaja, a dobre prilike i promašaji Raula Himeneza u 54. i Mutinja u 58. minutu bili su uvod u trijumf domaćina koji će se slaviti večeras na ulicama Vulverhemptona.

Ništa Romero nije mogao u 70. minutu kada se Meksikanac našao na pravom mestu u pravo vreme i lepim udarcem doveo domaćine u vođstvo. Pokušao je Junajted da se brzo vrati, da napadne, napravi neku akciju, ali je u 76. dobio potpuni mat. Diogo Žota je fantastično istrčao kontru, obišao Luka Šoua kao čunj i matirao Romera za 2:0.

Sve što su gosti uradili na ovom meču bio je počasni pogodak Markusa Rašforda u petom minutu nadoknade, ali vremena za preokret nije bilo.

Bilo je to sve od Mančester Juanjteda za ovu sezonu FA kupa, a Vulvsi treba da budu ponosni pošto su u prvoj sezoni po povratku iz nižeg ranga upostavili visok standard - sedmi su u Premijer ligi i polufinalisti su najmasovnijeg takmičenja. Jedno veliko bravo za njihovog trenera Nuna Espirita Santa, a na Vembliju - šta bude, biće... 

Odmah posle prvog poraza, nakon duge pozitivne serije po dolasku Ole Gunara Solskjera na klupu Mančester junajteda, usledio je i drugi!

Junajted je kao gost u subotu uveče izgubio od Vulverhemptona - 2:1 (0:0) - i oprostio se od FA kupa, takmičenja u kome je imao najrealnije šanse za osvajanje trofeja ove sezone.

Pored Vulvsa, u polufinalnim mečevima na Vembliju igraće Mančester siti i Votford, a da li će se u tu grupu probiti i jedan učesnik Čempionšipa, biće poznato u nedelju popodne, posle utakmice Milvol - Brajton.

Zasluženo vođstvo "vukovima" je doneo Meksikanac Raul Himenez koji se u 70. minutu odlično snašao u kaznenom prostoru i iz drugog pokušaja matirao Serhija Romera.

Šest minuta kasnije, Portugalac Diogo Žota je sa loptom pretrčao 40-50 metara, usput "izlomio" Luka Šoa i silovitim udarcem smestio loptu u donji desni ugao.

Junajted je pružio najslabiju partiju u domaćim takmičenjima od smene Žozea Murinja pre tri meseca i do počasnog pogotka Markusa Rašforda, na isteku sudijske nadoknade vremena, praktično i nije imao pravih šansi.

"Crvenim đavolima" ostaje da u poslednjih osam kola Premijer lige probaju da izbore plasman u Ligu šampiona (porazom od Arsenala minulog vikenda, skliznuli su na petu poziciju), dok će u elitnom kontinentalnom takmičenju posle podviga u revanšu protiv Pari sen Žermena imati još težeg rivala - Barselonu i Lionela Mesija.

REZULTATI:

Votford - Kristal Palas 2:1 (1:0)
/Kapue 27, Grej 79 - Batšuaji 62/

Svonsi - Mančester siti 2:3 (2:0)
/Grajms 20p, Celina 29 - B. Silva 69, Nordfelt 78ag, Aguero 88/

Vulverhempton - Mančester Junajted 2:1 (0:0)
/Himenez 70, Žota 76 - Rašford 90+5/

nedelja

Milvol - Brajton 15.00

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar