Bitka u Primeri: I Alaves hoće u Ligu šampiona!

"Upisali" smo Barselonu, Atletiko Madrid i Real Madrid kao sigurne učesnike Lige šampiona iz Španije, a za četvrto mesto boriće se još najmanje četiri ekipe.  Kaljeri – Guideti je taj tandem! Alaves može u Ligu šampiona, Ueska se pozdravlja sa Primerom.  Velika pobeda za tim iz Vitorije!

Fudbal 16.03.2019 | 18:40
Bitka u Primeri: I Alaves hoće u Ligu šampiona!
Alaves je prebrodio mini-krizu s kraja januara i ima ozbilje namere za narednu sezonu!

Pobedom od 3:1 (1:1) nad Ueskom na gostovanju u 28. kolu La Lige, Alaves je potvrdio da želi da se takmiči u Ligi šampiona u sezoni 2019/20, pošto su sada na samo bod od Hetafea, koji doduše ima i meč manje, pa se nadaju njihovom kiksu protiv Valensije.

Pored već "upisanih" za Ligu šampiona - Barselone, Atletika i Reala - za četvrtu poziciju pored pomenutih Hetafea i Alavesa konkurišu Sevilja, Valensija i Betis.

Između njih samo je dve pobede razlike...

Kada je pitanju meč na "El Alkorazu", najmanjem stadionu u Primeri, defanzivci se nisu razbudili pošto su u uvodnih 15 minuta napravili po jedanaesterac na obe strane - što su realizovali Kaleri za Alaves i Avila za Uesku, da bi meč bio rešen tek u finišu.

Rezervista Džon Gvideti je u 80. minutu doneo vođstvo Alavesu, da bi Džonatan Kaleri u 86. potvrdio pobedu na gostovanju.

Alaves nije slučajnost, Alaves se ne šali!

Četa iz Vitorije ostaje u borbi za Ligu šampiona i za petama je četvrtoplasiranom Hetafeu koji sutra gostuje na Mestalji. Baskijski tim je jedno od najprijatnijih iznenađenja, ne samo španske Primere, već evropskog fudbala u ovoj sezoni. Pobedom od 3:1 na gostovanju Ueski, Alaves je zadržao status „ozbiljnog igrača“ u borbi za plasman u Ligu šampiona. Što bi uz ono kultno finale Kupa UEFA protiv Liverpula bio istorijski uspeh kluba iz Vitorije.

Ueska je u poslednje vreme popravila formu i nije se danas predstavila kao klasični fenjeraš koji služi za podizanje gol-razlike. Iako joj ni bod ne bi mnogo značio u borbi za opstanak, na kraju je ostala i bez njega.

Alaves je od starta pokazivao da je došao po pobedu i da ga bod ne zanima. Posle osam minuta igre i VAR intervencije, sudija Maljenko je pokazao na belu tačku zbog igranja rukom Mantovanija, a argentinski ofanzivac Džonatan Kaljeri je bio siguran sa bele tačke. Međutim, samo minut kasnije ista situacija u suprotnom šesanestercu. Rukom je igrao Navaro, a Avila je bio precizan sa kreča za izjednačenje.

U narednih sat vremena viđena je žestoka borba sa manogo faulova i prekida, ali bez konkretnih šansi. Sve do 62. minuta kada je Galjego promašio sjajnu šansu za Uesku, a na drugoj strani mu se promašajem revanširao Džoni.

Ključni momenat meča se desio u 72. minutu. Gostujući trener Abelardo je sa klupe uveo švedskog napadača Jona Guidetija umesto indisponiranog Borhe Bastona, a nekada veliki talenat Fajenorda i Mančester Sitija se odužio golom posle Džonijevog ubacivanja lopte iz auta u stilu Rorija Delapa i Ljube Baranina.

A potpuni nokaut Ueske je viđen u 85. minutu. Vakaso je u polukontri poslao sjajnu dugu loptu na Kaljerija koji ju je primio u stilu Zlatana Ibrahimovića i potom je volejom zakucao za veliku pobedu Alavesa.

Darko Brašanac je igrao do 77. minuta za Alaves, dok je Aleksandar Jovanović presedeo utakmicu na klupi Ueske.

Alaves je peti sa bodom zaostatka u odnosu na Hetafe što mu je druga najbolja sezona u klupskoj istoriji. Samo su u sezoni 1999/2000 bili bolji posle 28 kola kada su bili drugi na tabeli sa 28 bodova.

PRIMERA - 28. KOLO:

Ueska - Alaves 1:3 (1:1)
/Avila 14p - Kaleri 11p, 86, Gvideti 80/

Real Madrid - Selta 2:0 (0:0)
/Isko 62, Bejl 77/

Atletik Bilbao - Atletiko Madrid 18.30
Leganes - Đirona 20.45

nedelja:

Eibar - Valjadolid 12.00
Espanjol - Sevilja 16.15
Valensija - Hetafe 18.30
Viljareal - Rajo Valjekano 18.30
Betis - Barselona 20.45

odigrano u petak:

Sosijedad - Levante 1:1 (1:0)
/Januzaj 26 - Majoral 79/

TABELA: Barselona 63, Atletiko M. 56, Real (+1) 54, Hetafe 45, Alaves (+1) 44, Sevilja 40, Valensija 39, Betis 39, Sosijedad (+1) 36, Eibar 35, Espanjol 34, Atletik B. 34, Leganes 33, Đirona 31, Levante (+1) 31, Valjadolid 26, Viljareal 26, Selta (+1) 25, Rajo Valjekano 23, Ueska (+1) 22.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar