Stop ilegalnom ulasku u BiH

Pripadnici jednice Granične policije Višegrad koji kontrolišu graničnu liniji u dužini od 96 kilometara, u prošloj godini najviše puta su bili angažovani na sprečavanju migranata da pređu ilegalno granicu između Srbije i Bosne i Hercegovine u mjestima Vardište, Rakići i Panjak kao i Štrpcima i Mokronozima u opštini Rudo.

Republika Srpska 15.03.2019 | 18:37
Stop ilegalnom ulasku u BiH
"U prošloj godini odvraćeno je od ilegalnog prelaska državne granice iz Srbije u BiH 3.441 lice afroazijskog porijekla. Ta lica su granicu pokušali da pređu pojedinačno ili u manjim ili većim grupama. Bilo je grupa i sa više od 50 migranata", rekao je komandir jedinice Granične policije Višegrad Radomir Vasić.

On je naglasio da se radi uglavnom o migrantima koji imaju namjeru da stignu do zemalja Evropske unije. U pokušajima da pređu državnu granicu u nekoliko slučajeva su im pomagali i krijumčari koji su vrlo brzo otkriveni u akcijama Granične policije.

"U vezi ilegalnih migracija otkriveno je 11 krivičnih djela krijumčarenja lica, oduzeto je devet motornih vozila, veća suma novca i mobilnih telefona, a protiv 15 lica je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu", istakao je Vasić. 



Vasić je podsjetio da je za ovo krivično djelo predviđena kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina.

Granična policija je da bi spriječila prelazak migranata preko granice u vozilima izvršila je i blokadu aletrnativnih putnih pravaca što je dalo dobre rezultate.

"Ovi rezultati su postignuti angažovanjem svih raspoloživih ljudskih i materijalnih resursa JGP Višegrad uz podršku policijskih služebnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Sipe koji su profesionalno i efikasno izvršavali svoje zadatke", dodao je Vasić.

Vasić navodi da su preduzete i sve neophodne mjere kako bi se spremno dočekao novi migranski talas koji se očekuje u narednom periodu.



Da bi postigli uspjeh u ovim teškim i odgovornim poslovima, pripadnici Granične policije su ostvarili saradnju sa graničarima iz Srbije i sa Policijskim stanicama Rudo i Višegrad.

Pored toga značajna je i saradnja sa mještanima sela uz graničnu liniju.

"Prilikom odvraćanja migranata nije bilo registrovanih slučajeva napada na policijske službenike i upotrebe sile", rekao je Vasić.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

rst

15.03.2019 18:16

OVO MI LIČI NA SERIJU ,,NA GRANICI,,

ODGOVORITE
Name

Jolpaz

15.03.2019 19:14

Onim migrantima koji nekako uspiju da uđu u BiH treba pomoći da se prebace u Hrvatsku, pa neka idu dalje gdjesu planirali.

ODGOVORITE
Name

Dora.

15.03.2019 21:50

Migranti dolaze avionima iz turske u sarajevo a među njima mnogo terorista, Hoće teroristi da terorišu cijelu Europu.

Name

re dora.

16.03.2019 01:18

Gledas previse filmova. Bolje uzmi koju pametnu knjigu i citaj.

Name

Jasno

15.03.2019 19:39

Budite humani,pustite ih da idu gdje su krenuli,pomozite!

ODGOVORITE