„Pao“ i Mančester Siti: Zabrana dva prelazna roka!

Zato Gvardiola hoće u Juve: Sitiju zabrana transfera? Mančester siti bi mogao da bude kažnjen zbog malverzacija u transferima maloletnih igrača, a to bi moglo da povuče seriju narednih poteza na "Etihadu". I možda se baš zato pojavila informacija o odlasku Gvardiole. . .  Građanima sledi ista kazna kao Čelsiju!

Fudbal 15.03.2019 | 22:40
„Pao“ i Mančester Siti: Zabrana dva prelazna roka!
FIFA je spremna da posle Čelsija zabrani transfere i Mančester sitiju!

Kako prenose engleski mediji, u pitanju je isti prekršaj - malverzacije sa transferima maloletnih fudbalera, ali i kršenje finansijskog fer-pleja - zbog čega je prethodnih meseci vođena istraga, a navodno je utvrđeno da postoji i osnov za kažnjavanje kluba koji je trošio ogroman novac na dovođenje fudbalera u prethodnih nekoliko prelaznih rokova.

Ukoliko dođe do kazne, biće identična onoj koju je dobio i Čelsi, a to znači da Mančester siti u naredna dva prelazna roka ne bi mogao da dovodi nove fudbalere.

"Građani" bi tako nove igrače mogli da registruju tek u junu 2020. godine, pa su mnogi današnju informaciju o zabrani transfera povezali i sa onom iz prošle nedelje kada su italijanski mediji preneli da je Pep Gvardiola dogovorio odlazak u Juventus.

Katalonski stručnjak je kazao da neće napustiti Siti bar do isteka aktuelnog ugovora (2021. godine), ali to nije garancija i da se to neće desiti.

Gvardiola je trener zbog kojih su klubovi investirali najviše novca u dovođenje pojačanja, a samo u Sitiju od 2016. godine potrošeno je 540 miliona funti na nove fudbalere, među kojima je bilo pogodaka i promašaja.

Najskuplji je bio Rijad Mahrez (62 miliona funti), dok su "preko 50" koštali i Emerik Laport, Benžaman Mendi i Džon Stouns, a Pep je prethodnih meseci davao signal da želi još pojačanja.

Posebno na mestu levog beka i zamene za Fernandinja...

Nema sumnje da će se Siti žaliti na odluku koja će uskoro biti i zvanična, a "San" prenosi da je FIFA odlučila da ih kazni zbog veza sa danskim klubom Nordšelandom i fudbalskom akademijom otvorenoj u Gani, odnosno dvojicom fudbalera (Džordž Dejvis i Dominik Oduro) koje su doveli preko pomenutih klubova i koji su zaigrali za njih pre proslave punoletstva.

FIFA je već odbila žalbu Čelsija, verovatno će se isto desiti i sa Sitijem, a poslednja instanca je Sud u Lozani koji je prethodno pomogao Real Madridu i Atletiku.

Nema sumnje da su teški dani pred ovim timovima...

FIFA se ne šali, rešila je da udari na najbogatije i najmoćnije. Posle Čelsija, kazna sledi i Mančester Sitiju.

Ostrvski mediji javljaju da će u narednih nekoliko dana biti ozvaničena odluka istražnih organa FIFA da kazne Siti zabranom registracije novih igrača u naredna dva prelazna roka. Dakle, ista kazna kao za Čelsi nedvano.

Reč je o istrazi FIFA koja traje već dugo vremena i koja se bavila transferima mladih igrača. FIFA želi da zaštiti manje i slabije klubove kojima veliki i bogatiji otimaju igrače i registruju ih kasnije kao produkte svoje škole. Zbog istih stvari su ranije kažnjavani Barselona, Ateltiko Madrid i Čelsi. Mančester Siti je već godinama na nišanu FIFA zbog velikog broja sumnjivih transfera maloletnika i izgleda da je istraga skupila dovoljno materija za osudu.

Mančester Siti je još 2016. godine bio pod istragom zbog transfera 16-godišnjeg Benjamina Garea iz argentinskog Veleza ali se tada provukao bez kazne. Tada su uspeli, ali sada nisu. Ostrvski mediji javljaju da je Mančester Siti prešao crvene granice u partnerskom odnosu sa danskim Nordsjelandom i akademijom fudbala „Right to Dream“ u Gani čliji vlasnik je predsednik Nordsjelanda.

Danci su dovodili maloletnike u Nordsjeland i preseljavali cele porodice iz Afrike, ali im je u tome logistički i ekonomski pomagao Mančester Siti u zamenu za pravo da prvi bira između najtalentovanijih igrača. Kako se takav odnos kosi sa zabranom vlasništva treće strane, FIFA je konačno „upecala“ Građane i sada im sledi zabrana transfera u naredna dva prelazna roka. Naravno, mogu da se žale, ali će veorvatno proči kao Barsa i Ateltiko.

Ipak, s obzirom na igrački kadar u Mančester Sitiju i na sastav kojima raspolaže Pep Gvardiola, čak ni ova kazna ne bi trebalo žestoko da ih pogodi. Siti ima po dvojicu vrhunskih igrača na svakoj poziciji i jedino pojačanje o kojem se spekulisalo je na poziciji zadnjeg veznog kao konkurencija Fernandinju i Gundoganu.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar