EL: Porazi Bajerna, Makabija i Olimpijakosa!

Bajern poražen u Kaunasu, Micić odličan u Tel Avivu! Košarkaši Bajerna iz Minhena poraženi su na gostovanju od Žalgirisa iz Kaunasa sa 85:79, u 26. kolu Evrolige.  Srpski Bajern propustio šansu za plej-of! Žalgiris na kraju slavio – 85:79.  Micić i Efes osvojili Tel Aviv! Srpski plejmejker Vasa Micić inicirao preokret Efesa kojim je naneo prvi poraz Makabiju u Tel Avivu posle serije od sedam domaćih trijumfa u Evroligi.  Milutinov čestitao Micovu i Nedoviću! U duelu srpskih košarkaša u Milanu dvojac Armanija upisao je važnu pobjedu protiv Olimpijakosa, ali italijanska ekipa nije uspjela da nadoknadi "minus 14“ protiv Grka, a tek je čeka paklen raspored.

Košarka 14.03.2019 | 23:24
EL: Porazi Bajerna, Makabija i Olimpijakosa!
Izabranici Dejana Radonjića ovim neuspehom umanjili su šanse da se nađu među najboljih osam timova, pošto imaju skor od 12 pobeda i 14 poraza.

Vladimir Lučić meč je završio sa 10 poena, dva skoka i dve asistencije, dok je Nemanja Dangubić postigao svih sedam sa linije za slobodna bacanja.

Ekipu iz Kaunasa predvodio je Grigoni sa 18 poena, dok je Dejvis ubacio 16.

Žalgiris sada ima skor od 11/15, a Bajern je na pomenutih 12/14.

Srpski Bajern, predvođen nekadašnjim trenerom Crvene zvezde Dejanom Radonjićem žestoko se udaljio od potencijalnog plasmana u plej-of. Tim iz Bavarske doživeo je četvrti poraz u poslednjih pet evroligaških mečeva. Večeras je bio bolji Žalgiris – 85:79.

Tim Šarunasa Jasekevičijusa imao je vođstvo tokom čitavog meča. Kada u Bajernu budu analizirali razloge poraza, sigurno će im u oči upasti procnat litvanskog tima za tri poena. Žalgiris je pogodio 11 trojki iz 23 pokušaja.

Pobednik je u Litvaniji počeo da se nazire u drugoj četvrtini. Žalgiris je tada stekao dvocifrenu prednost i potom rutinski završio posao.

Najefikasniji kod domaćina bio je Marius Grigonis sa 18 poena. U timu Dejana Radonjića bolji od ostalih bio je Nihad Đedović sa 17 poena. Vladimir Lučić je dodao 10, a Nemanja Dangubić sedam poena.

Anadolu Efes slavio je u Tel Avivu sa 79:71, a Vasilije Micić odigrao je sjajan meč.

Plejmejker turske ekipe imao je učinak od 15 poena i pet asistencija. Pratili su ga sa po 13 poena Moerman, Bobua i Larkin, dok je Danston postigao 12.

U poraženom sastavu Tarik Blek je postigao 18, dok je Džoni O'Brajant meč završio sa 13.

Makabi ima skor 12/14, dok je Efes na odličnih 17/9.

Micić 15+5, Efes pokorio Tel Aviv i sačuvao četvrto mesto! Makabi ostaje ispod crte.

Protiv Barselone pomahnitali Šejn Larkin je sa 37 poena bio igrač odluke, u Tel Avivu je Efes do pobede išao kao tim. Čak petorica košarkaša, među njima i Vasilije Micić, upisala su dvocifren košgeterski učinak i Efes je savladao Makabi sa 79:71 i tako četiri kola pre kraja regularnog toka sezone zadržao četvrto mesto na tabeli koje znači i prednost domaćeg terena na prvom koraku nokaut faze takmičenja.

Makabi je svoje prokockao krajem druge i početkom treće deonice. Prvo jer je ispustio vođstvo od 31:22 kada su Micić i Krunoslav Simon vratili goste u život. Početkom drugog poluvremena Adrijen Moerman iŠejn Larkin uzimaju loptu u ruke i serijom 11:2 odvode Efes na 71:62. Nijednom se posle toga Makabi nije sasvim vratio u meč, pa je ostao na 12 pobeda, ispod crte koja znači plasman u plej-of.

Najefikasniji igrač Efesa bio je Micić, koji je uz 15 poena (za tri poena 1/5) ubeležio i pet asistencija.Larkin, Rodrig Bobua i Moerman su dodali po 13 poena, Brajant Danston je stao na 12. Na drugoj strani je sa 18 odskočio Tarik Blek, Džoni O’Brajant je pomogao sa 13, Džon Dibartolomeo je dobacio do 10, ali nije bilo podrške ostalih saigrača i Makabi je morao da se pomiri sa porazom.

Još četiri prilike imaće da se ispravi.

Efes se pognute glave vraćao sa tri poslednja gostovanja, a onda u 26. kolu Evrolige osvojio sav plen tamo gde je "najtvrđe".

Turska ekipa savladala je Makabi 79:71 u Tel Avivu, gde „ponos Izraela“ nije savladan još od 13. decembra, kada je Vensan Porije koševima 11 sekundi pre kraja doneo Baskoniji pobedu 81:79.

Makabi je u četvrtak uveče položio oružje pred ekipom Efesa koju je sa 15 poena i pet asistencije predvodio srpski reprezentativac Vasilije Micić.

Upravo njegovim poenima iniciran je preokret Efesa u odlučujućoj trećoj četvrtini, njegovim poenima Efes je zadržao „plus devet“ u finišu utakmice kada se Makabi još nadao čudu, da bi njegovim poenima sa linije penala stavljena tačka na „i“ u Menora mivtahim Areni u Tel Avivu.

MAKABI - EFES 71:79 (18:13, 23:26, 17:19, 13:21).

Čitava prva četvrtina (18:13) trebala je igračima Makabija i Efesa da uđu u ritam, pa je zakucavanje Broka Motuma na startu drugog perioda bilo najefektniji potez u dotadašnjem toku meča. Samo Tejrik Blek sa 11 poena bio je raspoložen u prvom periodu u ekipi Makabija koja je na Motumovo zakucavanje odgovorila odličnom igrom i stigla do maksimalnih 31:22.

Tek kada je 221 centimetar visoki Tibor Plajs pogodio trojku ekipa Efesa se trgnula i trojkom Micića i polaganjem Balbaja smanjila na 33:30 i naterala Atamana da zove tajm aut. Dva i po minuta kasnije, posle novih poena Micića i trojke Buboe morao je to da ponovo učini jer je Efes prišao na 38:37.

Uspeo je Vilbekin trojkom da kazni promašaj Simona sa iste udaljenosti, ali i turska ekipa da se zadrži na zaostatku 41:39 na kraju druge četvrtine.

Efes je u trećem periodu uspeo da konačno stigne do vođstva. Posle promaša Kejna sa linije slobodnih bacanja Danston je pokazao zašto je drugi najbolji bloker u istoriji Evrolige, a Micić smanjio na 48:47. Turska ekipa nije stala, Moerman je pogodio trojku, a potom i Buboa za 48:53 i malo utišao navijače u Tel Avivu.

Tajm aut Sferopulosa koji je vikao igračima "nemate samopouzdanja u odbrani, a još gore u napadu" urodio je plodom i serija je zaustavljena, a Makabi je onda dobrom sekvencom u finišu trećeg perioda i polaganjem Bleka u poslednjoj sekundi izjednačio na 58:58.

Samo dva minuta trajao je egal u poslednjem periodu, a onda je Efes odmakao na plus devet posle trojke Šejna Larkina (71:62). Tu prednost održao je u sledećem napadu i Micić, da bi se nade izraelske ekipe raspršile kada je do tada odlični Blek promašio oba slobodna bacanje pri rezultatu 77:71.

Priliku da zasluženo zatvori ovaj meč iskoristio je Vasa Micić sa linije penala za ukupno 15 poena. Po dva manje dali su Moerman, Buboa i Larkin.

Kod Makabija najefikasniji je bio Blek sa 18 poena, a O'Brajant je dodao 13 poena i sedam skokova.

Efes je ovom pobedom sa skorom 17-9 odmakao Barseloni koja ima 15-10, ali i utakmicu manje. Na drugoj strani Makabi je propustio priliku da se prv put ove sezone ubaci u TOP 8.

"Ponos Izraela“ ostao je na 12-14, iza Armanija i Olimpijakosa koji imaju po pobedu više, dok po 12 pobeda imaju i Panatinaikos i Bajern. Makabiju sledi grčevita borba za plasman u plej-of jer ima lošiji međusobni skor sa praktično svim direktnim rivalima. U preostala četiri kola Izraelci će morati da obezbede pobjedu više od Baskonije, Armanija, Olimpijakosa dok sa optimizmom mogu čekati tek eventualni egal sa Panatinaikosom.

Makabi će u ta četiri kola igrati protiv tri ekipe iz donjeg dela tabele i to u naredna tri meča. Prvo će dočekati Žalgiris, potom gostovati kod Himkija, zatim sledi duel sa Gran Kanarijom u Tel Avivu, a onda tek veliki derbi protiv Fenerbahčea u poslednjem kolu.

S druge strane ekipa Efesa  će protiv Budućnosti imati odličnu priliku da upiše nove bodove u borbi za četvrtu poziciju i prednost domaćeg terena u plej-ofu. U poslednja dva kola gostovaće Baskoniji i Armaniju.

Džejms bez respekta – Armani posle 4 poena u četvrtini srušio Pirejce! Košarkaši Armanija iz Milana pobedili su Olimpijakos na domaćem parketu rezultatom 66:57 u 26. kolu Evrolige.

Ekipa iz Milana je došla do druge pobede nad Olimpijakosom u ovosezonskom izdanju Evrolige i prestigla tim iz Pireja na tabeli, četiri kola pre kraja.

Posle odličnog otvaranja meča tim Simonea Pjaniđanija je u drugoj četvrtini uspeo da postigne samo četiri poena, pa se na poluvreme otišlo sa nestvarno neefikasnih 23:23.

Nivo košarke bio je značajno bolji u nastavku, pogotovo u trećoj deonici, koju je Armani rešio u svoju korist sa 26:16. Prednost domaćina je u poslednjih deset minuta samo rasla, u jednom trenutku iznosila i 16 poena, pa je do kraja meča Olimpijakos uspeo samo da umanji zaostatak.

Ubedljivo najbolji akter meča bio je američki plejmejker Majk Džejms, koji je ostvario indeks 31 uz 27 poena i po šest skokova i asistencija.

Pored njega jedini dvocifreni kod domaćina bio je srpski internacionalac Vladimir Micov sa 13 poena, Kejleb Tarzuski je zabeležio šest poena i deset skokova, dok je Nemanja Nedović završio sa sedam poena uz šut iz igre 3/11.

Meč za goste je obeležila povreda Vasilisa Spanulisa, koji je morao da napusti meč tokom druge četvrtine.

Srpski centar Nikola Milutinov odigrao je 30 minuta i imao 13 poena i devet skokova, Najdžel Vilijams-Gos je ubacio 11 poena i imao šest uspešnih dodavanja, a poen manje dodao je Saša Vezenkov.

U poslednjem meču dana Gran Kanarija je u derbiju začelja na svom parketu preslišala Darušafaku i savladala je rezultatom 84:64.

Kod pobednika istakao se Markus Erikson sa 16 poena, dok je na drugoj strani najefikasniji bio Kartal Ozmizrak sa 11 postignutih poena.

Milutinov čestitao Micovu i Nedoviću! U duelu srpskih košarkaša u Milanu dvojac Armanija upisao je važnu pobjedu protiv Olimpijakosa, ali italijanska ekipa nije uspjela da nadoknadi "minus 14“ protiv Grka, a tek je čeka paklen raspored. Milutinov ne može sam, Armani je ipak marka! Novi evroligaški poraz Olimpijakosa.

Spustio je Armani ponovo na zemlju Olimpijakos pobedom od 66:57 u Milanu u okviru 26. kola Evrolige.

Samo jedna dobra četvrtina grčkog tima (druga) i raspoloženi Nikola Milutinov nisu bili dovoljni za bolji rezultat ekipe Dejvida Blata koja kao da se trudi da namerno da ispadne iz top osam u finišu ove zanimljive evroligaške trke.

Ubio je Atinjane večeras Majk Džejms. Amerikanac je ubacio fantastičnih 27 poena i uz raspoloženogVladimira Micova (13 koševa) bio centralna figura u redovima pobedničkog tima. Nemanja Nedovićubacio je sedam poena za 22 minuta koliko je proveo na parketu. 

Na drugoj strani kod Olimpijakosa najbolji je bio Nikola Milutinov sa 13 poena dok je Najdžel Vilijams Gosubacio 11.

Ovom pobedom Armani je preskočio Olimpijakos na evroligaškoj tabeli i trenunto je šesti sa skorom 14-12, dok Olimpijakos na osmoj poziciji ima skor 13-13.

Kada je riješeno pitanje pobjednika u duelu Armanija i Olimpijakosa krenula je borba za koš-razliku, a na kraju i jedni i drugi su pobjednici i poraženi.

Armani je savladao je Olimpijakos 66:57 u direktnoj borbi za plasman u plej-of, međutim, klub iz Pireja uspio je da sačuva bolji međusobni skor pošto je u Grčkoj slabio 99:75, pa će imati "adut u rukavu“ u finišu sezone u Evroligi.

Mnogo bolju partiju pružila je ekipa Simonea Pjaniđanija, osim u drugoj četvrtini kada ih je Olimpijakos ostavio na samo ČETIRI poena (4:13).

To međutim nije uticalo mnogo na rezultat, naprotiv, crveno-bijeli su samo smanjili na 23:23 za kraj druge četvrtine.

Armani je sve riješio u trećem periodu, koji je završio sa dvocifrenom prednošću (49:39), međutim, Olimpijakos u čijim redovima je Nikola Milutinov odigrao zapaženu ulogu sa 13 poena i devet skokova, nije dozvolio da upiše "dvostruki“ poraz.

Poslije 40 minuta igre srpski centar čestitao je sunarodnicima, Vladimir Micovu (13 poena) iNemanji Nedoviću (8 poena), te Majku Džejmsu koji je sa 27 poena predvodio Armani do zaslužene pobjede, ali borba za plasman u plej-of daleko je od završene.

Poslije 26. kola Armani ima skor 14:12, Olimpijakos je na 13:13, a obje ekipe u trci su za TOP 8 sa Makabijem, Baskonijom, Panatinaikosom, pa i Bajernom.

U tu trku Armani će uprkos večerašnjoj pobjedi ući sa mnogo manje samopouzdanja jer ga čeka paklen raspored. U narednom kolu italijanska ekipa gostovaće Real, potom dočekati Panatinaikos i Fenerbahče, a onda u posljednjem kolu gostovati Efesu.

Olimpijakos ima bolji međusobni skor, ali i daleko bolji raspored u posljednja četiri kola.Prvo će dočekati Bajern, potom gostovati kod Gran Kanarije, a onda završiti sezonu sa dvije utakmice kod kuće – protiv Žalgirisa i Darušafake.

EVROLIGA, 26. kolo:

četvrtak

Himki - Real Madrid 75:100
Žalgiris - Bajern 85:79
Makabi - Efes 71:79
Milano - Olimpijakos 66:57
Gran Kanarija - Darušafaka 21.30

petak

CSKA - Panatinaikos 18.00
Fenerbahče - Barselona 18.45
Baskonija - Budućnost 20.30

Tabela: Fenerbahče 21-4, CSKA 20-5, Real Madrid 20-6, Efes 17-9, Barselona 15-10, Baskonija 13-12, Milano 14-12, Olimpijakos 13-13, Panatinaikos 12-13, Makabi 12-14, Bajern 12-14, Žalgiris 11-15, Himki 9-17, Gran Kanarija 6-19, Budućnost 6-19, Darušafaka 3-22.

PAROVI 27. KOLA: Efes – CSKA, Fenerbahče – Budućnost, Olimpijakos – Bajern, Barselona – Gran Kanarija (19. mart), Darušafaka – Himki, Panatinaikos – Baskonija, Makabi – Žalgiris, Real – Armani (20. mart)

Izvor: mondo.ba/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar