Formiran predmet u Tužilaštvu BiH

U Tužilaštvu BiH forimiran je predmet koji je dat u rad tužiocu Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će poduzeti hitne aktivnosti, kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Bosna i Hercegovina 14.03.2019 | 13:04
Formiran predmet u Tužilaštvu BiH
U okviru predmeta biće ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima a o kojima tužilaštvo nije informisano niti su dešavanja prijavljena Tužilaštvu BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić biće pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona.

Tužilaštvo BiH odlučno je u borbi protiv svih vidova krivičnih djela iz svoje nadležnosti a posebno krivičnih djela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na sigurnost građana BiH.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u mesdžide kako bi pokušali diskreditovati BiH.

- Mogu potvrditi informacije takve vrste, da raspolažemo takvim informacijama da je hrvatska služba (Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), op.a.) pokušala da zavrbuje jedan broj osoba, da tako kažem, selefijskog opredjeljenja. Pokušali su da kombinuju jednu obavještajnu operaciju takvog tipa, poslije, prije svega, izjava predsjednica Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja i da iz Bosne prijeti terorizam, a koje sam ja demantovao kao neistinu i nebulozu. Onda da bi se potvrdila i opravdavala njena teza, te se pokušala iskonstruisati jedna takva priča… – kazao je Mektić.

Prema navodima portala Žurnal.info, obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

Portal dalje tvrdi da je cijelom operacijom koordinirao hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su, navodno, čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja.

U sve su, prema pisanju Žurnala.info bile umiješane i osobe iz političkog i medijskog života BiH.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Knele

14.03.2019 12:10

Mektić je kralj,bravo majstore,raskrinkaj bagrui da smo takoreći hrvatski entitet.

ODGOVORITE
Name

Fat

14.03.2019 12:17

Zasto nema predmeta,o kriminalu, Milorada Dodika,ubistva DAVID,a kad je u pitanju mektic,u roku dan, formira se predmet,gde predmet o referendumu,koji je sproveo najlosi medju ljudima,Dodik, otcepljenja RS,sotone

ODGOVORITE
Name

seka

14.03.2019 12:53

džaba Mektić priča kad su u tužilaštvu rodbinski i kriminalno svi uvezani kao i u sudstvu. Žao mi Mektića, jer ovako krupne optužbe, kao i mnoge do sada ne bi izgovorio da nema dokaze. Mektiću svaka čast. Vidjećemo ishod ove priče.

ODGOVORITE
Name

Osica

14.03.2019 13:01

Jao covjece, koji su ovo kriminalci, dakle tri puta se u saopstenju ogradjuju kao "nismo mi nista primili, Mektić nas nije obavijestio" pa onda maletene govore da ce njega privesti na saslusanje jer ih je isfurao covjek, pa naravno da vam Ministar sigurnosti i OSA nece nista reci jer znaju predobro da ste upetljani do grla i od vrha samog JER GORDANA TADIĆ je jedna od totalno i od samog starta upetljanih u sve ovo iz hrvatske sto su izveli! Igrali smo se malo spijuna pa smo se zaigrali radi papanke čokolinde i samo da BiH guraju na dno da bi tamo i ostala. Fuj stoko ustaska, sve ce vam se vratit!

ODGOVORITE
Name

Sabahudin

14.03.2019 13:02

Da je vise mektica za sve nas u BiH bilo mnogo bolje.

ODGOVORITE
Name

re

14.03.2019 13:07

Verovatno za tebe.

Name

Re

14.03.2019 15:59

Moja nije nakaradna beiha niti će biti.