Prekinuto suđenje za državni udar

Suđenje optuženima za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora, 16. oktobra 2016. godine, na kome je danas trebalo da se čuju završne riječi, prekinuto je jer su advokati odbrane napustili sudnicu Višeg suda, javlja "Anadoly Agency" (AA).

Region 13.03.2019 | 15:56
Prekinuto suđenje za državni udar
Advokati su suđenje napustili, nezadovoljni jer njihov prijedlog o dopuni dokaznog postupka nije prihvaćen. Zbog napuštanja sudnice bez dozvole suda, advokati odbrane su kažnjeni sa po 1.000 evra, a novi pretres je zakazan za sutra u devet sati.

Na početku današnjeg ročišta, predsjednica sudskog vijeća Suzana Mugoša je saopštila da su advokati odbrane Dušan Radosavljević i Miroje Jovanović sudu dostavili podnesak, sa novim dokazima i predlogom dopune dokaznog postupka.

Pojasnila je, međutim, da je dokazni postupak završen, te da će dokazi biti razmotreni nakon iznošenja završnih riječi.

"Nakon iznošenja završnih riječi imaćemo u vidu dostavljeni snimak, koji će biti dostavljen specijalnom državnom tužiocu", rekla je Mugoša.

Advokati odbrane su, međutim, bili protiv takvog prijedloga Mugoše, navodeći da je tako nešto besmisleno.

Advokat Dušan Radosavljević kazao je da su CD sa video zapisom dostavili danas u 11 sati. On je rekao da je o novim dokazima sudsko vijeće trebalo da se izjasni prije iznošenja završnih riječi.

"Imali ste vremena da se upoznate sa tim. Moj predlog je da se ne prelazi na završne riječi", rekao je Radosavljević.

Sa njim su bili saglasni i drugi advokati odbrane. Advokat Dražen Medojević je napomenuo da je izvođenje dokaza besmisleno nakon završnih riječi, jer taj dokaz mijenja sadržinu završnih riječi kako branilaca, tako i tužioca.

Grupi ruskih i srpskih državljana, zajedno sa šefovima crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta (DF) Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem sudi se za optužbe da su u noći posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine, planirali upad u Skupštinu, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smjenu vlasti, s ciljem da se Crna Gora spriječi da uđe u NATO.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i trojica crnogorskih državljana – lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a.

(Anadolija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Лука

13.03.2019 16:06

Jadne li drzave i vlasti, jadnog li Suda!!! Slika i prilika onih koji u RS- oj ne mogu, tacnije nece, da rijese narucena ubistva od Milana Vukelica do Davida Dragicevica. Fuuj!!!

ODGOVORITE
Name

...

13.03.2019 16:42

PA NEĆE LJUDI SEBI DA SUDE!!!

Name

Ne remse

13.03.2019 16:36

Nikad nisu ni planirali da ga zavrse bilo je bitno dobiti izbore. Ali sad bi mogli izgubiti glave kako je krenulo.

ODGOVORITE