LŠ: Nula nije opcija, sad mora da pršti!

Bajern protiv Liverpula. . .

Fudbal 13.03.2019 | 16:00
LŠ: Nula nije opcija, sad mora da pršti!
Odmah posle žreba cela fudbalska planeta saglasila se da je dvomeč Bajerna i Liverpula poslastica osmine finala Lige šampiona. Međutim, posle svih epskih obrta u sudarima Ajaksa i Reala, Mančester junajteda i Pari Sen Žermena, odnosno sinoć Juventusa i Atletika, svi možemo da konstatujemo: Bajern i Liverpul su nam ostali dužni. I red je da nam vrate večeras na Alijanc Areni. Ne zbog nas. Zbog sebe. Jer mogu Bajern i Liverpul sebi da dozvole neuspeh, ali ne ne smeju da budu oni koji će publiku ostavljati ravnodušnom. Ona šahovska partija na Enfildu se jednostavno dogodila. I ne ponovila se. Svaka čast defanzivcima na taktičkoj disciplini, sad je red da napadači pokažu šta znaju. Sad je veme za spektakl!

Zna to i Niko Kovač.

“Neće biti 0:0. Želimo da pobedimo. Ne ide da se dva puta oslanjamo na remi bez golova“, decidiran je Bajernov šef struke.

Ima i osnova da razmišlja ovako. Bajern nije postigao gol na samo jednoj od 26 poslednjih utakmica koje je u Ligi šampiona odigrao kao domaćin.Robert Levandovski je naravno najveća pretnja. Na poslednje 22 utakmice Lige šamiona na Alijanc areni postigao je 22 gola. Od toga devet na 10 mečeva nokaut faze.

Jasno je dakle da je Bajern blagi favorit. Mada su engleski statističari zbog gola u gostima izračunali da su Liverpulove šanse skočile posle 0:0 na Enfildu. Sa 35 odsto na ipak skromnih 39 odsto. Uostalom, Redsi su izgubili poslednja četiri gosovanja u Ligi šampiona, a jedini gol na ovosezonskim mečevima na strani postigao je Džejms Milner sa penala protiv Pari Sen Žermena. Nije ni samo do Lige šampiona. Liverpul kao da polako ostaje bez daha. U poslednjih 10 mečeva samo pet pobeda. Bajern je sa druge strane upravo smenio Borusiju na čelu Bundeslige nakon što je demolirao Volfzburg sa 6:0.

Ono što sada hrabri Jirgena Klopa je povratak Virdžila van Dajka u tim. Svi znaju koliko je on važan šraf u Klopovom timu. Trent Aleksander Arnold je takođe spreman nakon što je u nedeljnoj pobedi od 4:2 protiv Barnlija izveden iz igre pre vremena radi preventive. I Džejms Milner bi mogao na teren ako Klopproceni. Jedina nova povreda - Nabi Keita. Ne toliko ozbiljan problem, ali dovoljan da Keita propusti meč u Minhenu.

U Bajernovom timu neće biti suspendovanih Džošue Kimiha i Tomasa Milera, dok su lekari dali zeleno svetlo da mogu da igraju David Alaba i Kingsli Koman. Očekue se da će Hames Rodrigez biti na terenu od prvog minuta i to odmah iza Levandovskog.

Kovač prosto nema izbora. On mora da pobedi. Utisak je da je to manji rizik nego da opet zaigra na sigurno kao na Enfildu. Liverpulov gol u Nemačkoj mnogo bi promenio. I ne, neće se Klop skloniti kako bi se fokusirao na šampionsku trku sa Mančester Sitijem u Premijer ligi? Valjda to nije ni moguće u sudaru sa Bajernom. Previše izazovan rival da bi osutao od trijumfa. Da ne pominjemo finansijsku nagradu koja nije zanemarljiva.

“Da ispadnemo iz Lige šampiona, a da ni ne probamo da prođemo dalje? To bi zaista samo ludak uradio“, rekao je Klop odgovorivši na “sugestiju“ legedarnog beka Mančester junajteda Gerija Nevila.

Ne zaboravimo pride da je Klop Nemac, a u Nemačkoj Bajernov skalp ima posebno emotivnu težinu. Posebno ako si bivši trener Borusije. Klop je protiv Bajerna igrao čak 31 utakmicu – više nego protiv bilo kod drugog rivala – i samo je jednom bilo 0:0. Baš na Enfildu u prvom meču.

Ostali su nam dužni. Sad je red da nam daruju spektakl.

BAJERN – LIVERPUL

Stadion: Alijanc Arena
Kapacitet: 75.000
Sudija: Danjele Orsato

Bajern (4-2-3-1): Nojer – Rafinja, Zule, Humels, Alaba – Martinez, Tijago Alkantara – Gnabri,Hames, Riberi – Levandovski

Liverpul (4-3-3): Alison – Aleksander-Arnold, Matip, Van Dajk, Robertson – Vajnaldum, Henderson, Fabinjo – Salah, Firmino, Mane

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar