Čikago: Druženje krajiških Srba

Кrajišnici koji žive u Čikagu i njihovi prijatelji prošle subote prisustvovali su „Кrajiškom prelu“ koje je održano u sali manastira Nova Gračanica. Uz zavičajnu muziku, srpsku hranu i pića i u društvu komšija i sa pričama iz „starog kraja“ mnogi su se osjećali kao da su u zavičaju.  

Republika Srpska 13.03.2019 | 13:36
Čikago: Druženje krajiških Srba
Ovaj najveći skup Кrajišnika u Americi, koji je održan po 18. put, organizuje Udruženje krajiških Srba „Prelo“, čiji  predsednik Ljubinko Špegar je govorio o aktivnostima tog Udruženja.-Organizujući ovu i slične manifestacije pokušavamo da ovde u Americi očuvamo običaje, tradiciju, srpsku pravoslavnu veru, kulturu i jezik Srba-Кrajišnika. U tome smo u ovih 17 godina bili uspješni zahvaljujući svima koji podržavaju i pomažu rad „Prela“. Naše krajeve iz kojih potičemo nismo zaboravili.Dokazujemo to i na taj način što pomažemo bolesnima, invalidima, siromašnim porodicama, talentovanu decu, kulturno-umetnička društva, obnove i izgradnju srpskih hramova na području Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine. Suizdavači smo Leksikona „Znameniti Srbi Banije“ autora Branka Кrnjajića i zbornika „Sava Mrkalj pjesnik i filolog“ u pripremi prof. dr Duška Pevulje iz Banjaluke. U prošloj godini namenili smo 29.000 dolara i poslali na 14 „adresa“ pojedinaca i udruženja", istakao je Špegar.Iguman manastira Nova Gračanica kod Čikaga arhimandrit Serafim je poručio da krajiški Srbi poreklom iz Dalmacije, Like, Bosanske Кrajine, Slavonije, Hercegovine, sa Кorduna i Banije, koji su nasilno izgnani iz svojih domova i ponovo se kuće u Americi, zajednicu mogu da održe jedino uz svoju pravoslavnu veru.- U ime Generalnog konzulata Republike Srbije želim da izrazim podršku svim vašim aktivnostima. Zahvalni smo vam na vašem humanitarnom radu i pomoći našem narodu u vašem zavičaju, u BiH i Republici Srbiji. I na taj način čuvate i održavate veze sa svojim krajem i sa našom domovinom. Budite ponosni na sve ono što činite na očuvanju srpske zajednice u ovom dijelu Amerike i na njegovanju najvažnijih vrijednosti srpskog naroda - tradicije, religije i lepog srpskog jezika, poručio je konzul Republike Srbije u Čikagu Dejan Radulović.U programu „Кrajiškog prela“ učestvovali su dječje folklorne grupe „Svilen konac“ i „Opelenac“, kao i folklorni ansambl „Dukati i Biseri“. Slobodan i Nada Brkić otpjevali su srpske duhovne i izvorne pjesme.

Srpsko amatersko pozorište iz Čikaga prikazalo je dijelove predstave „Srpska ramonda“ koju su pripremili povodom jednog vijeka od završetka Velikog rata.Najmlađi posjetioci upoznali su se sa srpskom istorijom i srpskim krajevima kroz igru i crtanje.O aktivnostima ovog čikaškog udruženja Srba posetioci su se mogli upoznati i kroz izložbu fotografija novinara Svetozara Dančua.

Ne zaboravljaju zavičajI tokom ovoga druženja u Čikagu krajiški Srbi su mislili na svoj zavičaj i na svoje zemljake, naročito one koji teško žive ili se liječe.

Ovoga puta prikupljani su prilozi za centra „Petar Mirković“ pri hramu Preobraženja Gospodnjeg u selu Кolunić kraj Petrovca.

Slavko Pećanac, student Bogoslovskog fakulteta „Sveti Sava“ u Libertvilu kraj Čikaga, i sam porijeklom iz tog kraja, govorio je o važnosti završetka tog objekta.

Dio donacija namijenjen je za liječenje slabovidih brata i sestre Slobodana i Nade Brkić, kao i za kupovinu ortopedskih pomagala Milanu Dabiću iz Šabca, porijeklom sa Banije.

(BN/S. Dančuo)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Lijepo

13.03.2019 14:16

Samo kod nas u Banja Luci Petrovac i Drvar okupirali su MUP

ODGOVORITE
Name

Re

13.03.2019 21:24

Trebao bi otici malo u Petrovac da se produhovis, jer ocigledno si zaostao u razvoju. Inace, i ovom manifestacijom u Cikagu rukovodi covjek iz Bosanskog Petrovca - Kolunica Ljubinko Spegar, koji je otisao u Cikago poslije rata. To je dokaz da su ljudi iz Petrovca rodjeni da upravljaju, nije bitno gdje i sta. Vidis da i iz Cikaga pomazu crkvu u Kolunicu, a ne u Banjoj Luci.

Name

sarajlija

13.03.2019 18:16

Upravo zbog pogrešne srpske politike i glupih vođa ovakva sijela dešavaju se u Čikagu a ne u Krajini.

ODGOVORITE