Ovo su žrtve srušenog aviona

U boingu 737 max 8 koji je u nedelju pao u Etiopiji nakon šest minuta leta, a u čijem padu je poginulo 157 ljudi, bili su putnici 35 različitih nacionalnosti.

Svijet 12.03.2019 | 16:51
Ovo su žrtve srušenog aviona
Smatra se da je u Boingu bilo 149 putnika i osmoro članova posade kada se avion srušio. Među putnicima je bilo 32 putnika iz Kenije, 18 iz Kanade, devetoro iz Etiopije, devetoro iz Velike Britanije i po osmoro iz Italije, Kine i SAD, kao i sedmoro iz Francuske, piše Indeks.hr.

Najveći deo putovao na sastanak UN-a 

Veliki deo putnika išao je na samit Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u kenijskom glavnom gradu. Službenici su poručili kako su najmanje 22 čoveka na letu bilo povezano s UN-om i da imena nekih tek treba da budu otkrivena, javlja Gardijan, a piše Indeks. 

Forum mladih afričke dijaspore u Evropi rekao je kako je njihov član Karim Safi bio na letu i da je putovao na sastanak s Afričkom unijom u Najrobiju. 

Organizacija “Sejv d čildren” je poručila kako je njihov savetnik za hitne slučajeve zaštite dece Tamirat Mulu Demesi takođe među žrtvama.

Žrtve iz Velike Britanije

Najmanje devetoro Britanaca bilo je na letu, javlja Gardijan, pozivajući se na informacije iz britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Jedna od njih bila je i 36-godišnja Džoana Tul, koja je, takođe, radila za UN.

Džoanin otac je rekao kako ona svoj posao nije smatrala radom.

"To joj je bio poziv. Ona nikada zapravo nije htela da radi ništa drugo osim u zaštiti životinja kada je bila mala. Svi smo bili jako ponosni na njen rad i na nju. I dalje smo u stanju šoka", rekao je.

Među britanskim žrtvama je i 30-godišnja Sara Ofret, za koju se veruje da je imala dvojno državljanstvo Velike Britanije i Francuske. Ona se bavila arktičkim ekspedicijama.

U nesreći je poginuo i Džozef Vajtaka, Britanac koji je imao i kenijsko državljanstvo. Njegov sin je za BBC potvrdio da je njegov otac preminuo.

"Zagrlio sam ga i rukovao se s njim, jer u našoj kulturi je rukovanje važnije od zagrljaja. Rekao sam mu da ćemo se verovatno uskoro videti. Inače se dugo opraštamo, ali ovaj put je sve bilo rutinski", dodao je.

Poginuo nigerijski ambasador

U rušenju aviona poginuo je i nigerijski ambasador Abiodun Oluremi Bašua. Nigerijsko ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo kako je primilo obaveštenje da je poginuo i da su šokirani.

Bašua je bio stacioniran u ambasadama širom sveta, uključujući Beč, Abidjan i Teheran.

Služio je i kao sekretar na UN-ovoj konferenciji o klimi.

Uz njega, poginuo je i Pius Adesanmi, nigerijski profesor koji je radio na Univerzitetu Karlton u Otavi.

Poginuo jedan Irac

Irac Majkl Rajan takođe je poginuo na letu. Radio je za UN-ov svetski program hrane. Bio je na poslovnom putu u Etiopiji.

Irski premijer mu je odao počast na Tviteru napisavši kako je Majkl radio posao koji menja živote u Africi.

Poginuo nemački sveštenik

Kada se radi o nemačkim žrtvama, poginula je An-Katrin Figl. Da je poginula na letu potvrdila je Međunarodna organizacija za migracije za koju je radila.

Putovala je na tečaj u Najrobiju.

Među žrtvama je i nemački pastor Norman Tendis, koji je imao 51 godinu. Služio je u Austriji, a ovim letom je putovao na UN-ov samit o životnoj sredini.

Identifikovano osam italijanskih žrtava

Za sada su identifikovane tri italijanske žrtve koje su radile za humanitarnu organizaciju Afrika Tremila, koja je bazirana u Bergamu.

Predsednik organizacije Karlo Spini, njegova supruga Gabrijela Vigiani, kao i sekretar organizacije Mateo Ravasio među osmoro su poginulih Italijana.

Virdžinija Kimenti i Maria Pilar Buzeti koje su radile za UN-ov Svetski program hrane su, takođe, bile na letu.

Sebastijano Tusa, podvodni arheolog, koji je imao 66 godina, takođe je poginuo u padu aviona.

Putovao je u Keniju zbog projekta sa Uneskom.

Među poginulim Kenijcima student prava

Među kenijskim žrtvama Gardijan navodi ime Huseina Svaleha, bivšeg glavnog sekretara Kenijske fudbalske federacije, koji se vraćao kući nakon sastanka u afričkoj Ligi prvaka.

Osim njega, poginuo je i Kedrik Asiavugva, student prava sa Univerziteta Džordžtaun u Vašingtonu, piše Gardijan, prenosi Indeks.

On je rođen i odrastao u Mombasi, a putovao je u Najrobi na sahranu majke svoje verenice.

Poginuo je i novinar Entoni Ngare, koji je radio kao direktor komunikacija za Unesko.

Među kenijskim žrtvama je i viši kapetan Jared Mulugeta Gatečev, glavni pilot leta 302 Etiopijan erlajnsa.

Poginuo profesor iz Toga, stjuardesa iz Etiopije

Među žrtvama su i stjuardesa Sara Gebre Majkl, koja je bila glavna stjuardesa na letu i majka troje dece.

Od državljana Toga, za sada je identifikovan Kodjo Glato, profesor na Univerzitetu Lome.

Tri doktora iz Austrije poginula u padu aviona

Austrijsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je kako su na kobnom letu bila trojica doktora u tridesetima.

Putovali su u Zanzibar.

Juče je potvrđeno i kako su na letu poginuli žena i sin slovačkog političara.

Objavljeno je i kako je poginulo troje Šveđana, ali ne i njihov identitet.

Kada se radi o žrtvama iz Norveške, objavljeno je kako je poginula 28-godišnja Karolin Adland, koja je radila za norveški Crveni krst.

Poginulo je i troje turista iz Rusije, Ekaterina Poliakova, Aleksandar Poliakov i Sergej Vialikov.

Kanadski premijer, Džastin Trudo, je potvrdio kako je na kobnom letu poginula i jedna Kanađanka, Daniel Mur, starosti 24 godine. I ona je putovala na konferenciju UN-a.

Poginulo petoro Amerikanaca

Katoličko udruženje za pružanje pomoći objavilo je kako je u padu aviona u Etiopiji poginulo četvoro njihovih članova koji su putovali u Najrobi na obuku.

S medicinskog fakulteta Kvilen u istočnom Tenesiju su objavili kako je među poginulima i njihova stažistkinja druge godine Maniša Nukavarapu.

"Oni koji su je poznavali opisuju je kao odličnog specijalizanta, vedru osobu i privrženu lekarku. Nedostajaće svojim kolegama i pacijentima na fakultetu Kvilen", objavili su.

CNN javlja kako je Maniša Nukavarapu diplomirala na Medicinskom fakultetu Guntur u Indiji i kako je u Keniju putovala u posetu rođacima.

(Index.hr)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mirana

12.03.2019 18:03

Tužno

ODGOVORITE