Rasplet u ABA: U vrhu čekaju Budućnost, a na začelju...

Do kraja ligaškog dela ostalo je još sedam utakmica. Pročitajte trenutnu kalkulaciju.

Košarka 11.03.2019 | 16:30
Rasplet u ABA: U vrhu čekaju Budućnost, a na začelju...
Ko će sa koje pozicije u plej-of, a ko će se oprostiti od ABA lige i preći u niži regionalni rang?

Odgovore na ovo pitanje saznaćemo do kraja sedmice, s tim da su računice sve jasnije i postaće još prostije posle ovog ponedeljka.

Budućnost u ponedeljak od 18 časova gostuje Megi u Sremskoj Mitrovici, uz direktan prenos na TV Arena sport. Ako Podgoričani pobede, ostaće isključivo teoretska mogućnost da polufinalne serije ne igraju Crvena zvezda mts - Partizan i Cedevita - Budućnost.

Da bi se to dogodilo, Budućnost će morati da kiksne u poslednjem kolu protiv Cibone, uz pobedu Partizana protiv FMP-a.

Zaključno sa aktuelnim kolom, sigurno je otpala mogućnost da Cedevita bude četvrta i da u polufinalu igra protiv Zvezde.
Sa druge strane, ako Mega večeras iznenadi branioca "jadranske" titule, Podgoričani će pasti na četvrtu poziciju tabele i crno-beli će za vikend igrati u Železniku za "overu" treće pozicije. U tom slučaju, ne bi bilo "večitog" derbija u polufinalu, već bi seriju na dve pobede igrali prošlosezonski finalisti, Zvezda - Budućnost, kao i Cedevita - Partizan.

Kada je u pitanju "donji dom", vikend ćemo dočekati sa četiri moguća scenarija.

U ovom trenutku, ugrožena su četiri poslednjeplasirana tima: Zadar (7-14), Igokea (7-14), Olimpija (6-15) i Krka (6-15).

U završnoj rundi sastaće se Igokea - Zadar i Krka - Olimpija i najvažnije je to da će poraženi iz Novog Mesta sigurno ispasti, kao i da će ekipa koja trijumfuje u Laktašima definitivno sačuvati "prvoligaški" status.

- Ako u oba meča pobede domaćini, Zadar će otići u baraž za opstanak protiv drugoplasiranog iz ABA 2 lige (finalistom plej-ofa), dok će Olimpija ispasti i prvi put se neće takmičiti u najvišem regionalnom rangu.

- Ako u Laktašima pobedi Igokea, a Olimpija izbori važan "brejk" u Novom Mestu, onda će Zadar otići u baraž, a Krka u drugu ligu.

- Dakle, Zadar će samo u slučaju pobede u Laktašima izbeći baraž. Taj poraz i pobeda Olimpije odveli bi Igokeu u doigravanje za opstanak.

- Ako Zadrani savladaju "Igose" u Laktašima, onda će Igokea ostati sigurna samo u slučaju da Krka pobedi. U tom slučaju, Olimpija će ispasti, a Krka će otići u baraž.

Parovi poslednjeg kola: Cedevita - Mornar (petak), FMP - Partizan, Crvena zvezda - Mega (subota), Igokea - Zadar, Budućnost - Cibona, Krka - Olimpija (nedelja)

Tabela: Crvena zvezda mts 20-1, Cedevita 15-6, Partizan 14-7, Budućnost 14-6, Mega 10-10, FMP 9-12, Cibona 9-12, Mornar 8-13, Zadar 7-14, Igokea 7-14, Olimpija 6-15, Krka 6-15.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar