ITA: Interova “žurka” uspjela, Sampina nije!

Inter do nove pobede golovima u drugom poluvremenu.  Fudbaleri Intera slavili su pobedu protiv SPAL-a sa 2:0 u susretu 27. kola Serije A.  Fudbaleri Intera poklonili svom klubu tri boda za 111. rođendan, Atalanta pokvarila jubilej Sampdorije u Đenovi.  Inter se porodio pred nedelju odluke, Toro leti, Atalanta igra bolji fudbal od Dorije.  Nerazuri jedva slomili otpor SPAL-a, Macarijev tim u strašnoj formi.  Insinje doneo bod Napoliju.  Fudbaler Napolija sve više zaostaju za liderom Juventusom u Seriji A. Ekipa sa juga Italije je kao gos protiv Sasuola stigla samo do boda (1:1).

Fudbal 11.03.2019 | 09:00
ITA: Interova “žurka” uspjela, Sampina nije!
Nero-azuri su ostvarili ukupno 15. trijumf ove sezone i tako ostali u trci za treće mesto sa gradskim rivalom Milanom.

Inter je do pobede nad gostima iz Ferare stigao boljom i efikasnijom igrom u drugom poluvremenu.

Igrao se 67. minut kada je Marko Politano odlično prihvatio loptu u kaznenom prostoru gostiju i odličnim udarcem iz okreta sa desetak metara zatresao je mrežu. 

Deset minuta kasnije, sve je bilo rešeno. Nova dobra akcija Intera, a Galjardini je na sličan način kao i Politano, gostovo sa iste pozicije odlično šutirao za konačnih 2:0. 

Bila je to dobra uvertitra domaćina za gradski derbi Milana koji se igra 17. marta. 

Do bodova je došla i Sampdorija i to kao gost u Bergamu. Zapata je u 50. minutu doneo prednost Đenovljanima, da bi Atalanta izjednačila u 67. minutu preko Fabija Kvaljarele. 

Pobedu gostima doneo je Gosens pogotkom u 77. minutu. 

Istom rezultatom, slavio je i Torino na gostovanju Frosinoneu. Dvostruki strelac za goste bio je Andrea Beloti koji je mrežu domaćina zatresao u 56. i 78. minutu.

Dan nakon proslave 111. godina kluba Inter je stigao do trijumfa nad SPAL-om 2:0 kojim je donekle popravio atmosferu narušenu odbijanjem Ikardija da igra nakon što mu je oduzeta kapitenska traka.

“Igrači dolaze i odlaze, a klub ostaje. Biti dio kluba je privilegija, a najvažnije je da proslavimo jubilej sa svojim navijačima”, poručio je izvršni direktor Intera Alesandro Antonelo na subotnjoj proslavi, a dan kasnije fudbaleri u crveno-crnom potrudili su se da “žurka” ne propadne.

Golovima Politana i Galjardinija “neroazuri” su stigli do pobjede 2:0 protiv SPAL-a i prišli Milanu na samo bod razlike, pred njihov međudobni duel sljedećeg vikenda.

Mrežu na Đuzepe Meaci prvi je zatresao Lautaro Martinez, ali je taj pogodak iz 31. minuta poništen zbog igranja rukom poslije intervencije iz VAR sobe.

Izdržao je SPAL do polovine drugog poluvremena, a onda je Politano lijepim golom iz okreta doveo Inter u vođstvo u 68. minutu i još jednom dao dobar razlog upravi “neroazura” da ga na ljeto otkupi od Sasuola.

Desetak minuta kasnije Galjardini je otklonio sve dileme još jednim golom iz “boksa” za konačnih 2:0.

Za razliku od Intera, fudbaleri Sampdorije nisu uspjeli da pobjedom obilježe svoj jubilej – 120 godina od osnivanja Sampjerdarenezea, jednog od dva kluba (drugi je Andrea Doria) od kojih je nastala Sampdorija.

Ni dresovi u retro stilu posebno dizajnirani za ovu priliku, ni 20. pogodak Fabija Kvaljarele ove sezone nisu bili dovoljni Sampdoriji protiv Atalante koja je odnijela sav plijen pobjedom 2:1.

Ekipa iz Bergama stigla je do važnih bodova u borbi za Evropu zahvaljujući odličnom Duvanu Zapati koji je u 50. minutu doveo Atalantu u vođstvo, te Gosensu koji je poslije izjednačenja domaćih ponovo donio prednost gostima, ovog puta nedostižnu.

Atalanta je sada šesta sa 44 osvojena boda, koliko ima i Torino na sedmom, ali i Roma na petom, s tim da Rimljani imaju utakmicu manje.

Torino je umalo dozvolio iznenađenje Frozinoneu koji je vodio 1:0 poslije prvog poluvremena, ali je Andrea Beloti sa dva gola u nastavku donio potpuni preokret. 

Mirisalo je na još jedno naopako popodne, ali Inter je na kraju porodio pobedu. Žilavi SPAL je slomljen sa 2:0 i napravljena je kakva-takva uvertira za revanš sa Ajntrahtom i gradski derbi sa Milanom naredne nedelje. Inter je i dalje u dobroj poziciji za Ligu šampiona, ali će mu protiv Nemaca i gradskog rivala biti potreban uspeh kao kiseonik…

Bez Ikardija, Lautaro Martinez je poneo teret u napadu i nije imao sreće da se upiše u strelce. U prvom poluvremenu je imao dve dobre šanse, jednom je čak i zatresao mrežu, ali je VAR poništio gol jer se Lautaro posložio rukom. Na promašene šanse se nadovezao i maler u vidu povrede Marcela Brozovićakoji je morao da napusti teren pre poluvremena. Na teren u drugom poluvremenu nije mogao ni Mirandakoji je povredio nosu u sudaru sa Petanjom i morao je da ostane u svlačionici. Na drugoj strani je Petanjaimao dve solidne šanse, ali je bio dekoncentrisan u završnici.

Konačno, posle 68. minuta igre, uzdah olakšanja na stadionu Đuzepe Meaca… Lautarov pokušaj asistencije za Kandrevu je od Bonifacija završio na nozi Politana koji je posleo neodbranjiv hitac u mrežu gostiju.

Sve dileme je ubrzo rešio vezista Roberto Galjardini. Sedrikov šut se ispostavio kao asistencija za bivšeg vezistu Atalante koji je primio loptu u srcu šesanesterca SPAL-a i zakucao ju je u mrežu.

Pobeda je donela olakšanja Nerazurima, ali pravi ispiti tek slede. Povrede Brozovića i Mirande predstavljaju novu glavobolju za Spaletija. 

U malom derbiju dve ekipe iz sredine tabele koje igraju sjajan fudbal, Atalanta je u direktnom duelu udaljila Samdoriju iz borbe za Evropu pobedom u gostima od 2:1. Bila je to i bitka dvojice napadača koji pucaju na trofej "Kapokanonijerea" ove sezone. Zapata i Kvaljarela su postigli po gol, ali Kolumbijac ide kući zadovoljniji sa tri boda u džepu. 

Očekivano, prštale su šanse na obe strane, igrao se dobar i uzbudljiv fudbal, ali se na gol čekalo sve do 50. minuta kada je Zapata uspeo nekako da šutne loptu posle asistencije Iličića i prevari Audera. Sampdorija je brzo izjednačila golom Kvaljarele sa beče tačke pošto je Gomez neopreznim startom srušio Ramireza. Reakcija Atalante je bila sjajna. Krenuli su u totoalnu ofanzivu, stvarali šanse i došli do pobede Gosensovim golom glavom na asistenciju Pašalića. 

Ka Evropi hita i čudesni Torino koji je nastavio niz sjajnih rezultata pobedom u gostima nad Frozinoneom od 2:1. Junaci pobede su bili Andrea Beloti i Jago Falke koji u drugom poluvremenu doneli Bikovima preokret i plasman na šesto mesto. Sada ni borba za Ligu šampiona ne deluje kao nemoguća misija za Macarijev tim koji ima pet pobeda i dva remija na poslednjih sedam utakmica. 

Frozinone je bio bolji na početku meča, Sirigu je spasavao Torino, ali nije ništa mogao u 42. minutu kada mu je Luka Paganinin posle kornera skočio u petercu i zakucao loptu glavom. Ulaskom Jaga falkea sa klupe u drugom poluvremenu, slika na terenu se promenila. Torino je napadao i stvarao šanse, izjednačenje je visilo u vazduhu. Posle njegovog slobodnjaka i asistencije u 56. minutu, Beloti je udarcem glavom poravnao rezultat. Dvadesetak minuta kasnije, popualrni Galo je makazicama posle povratne lopte Aine doneo potpuno preokret i pobedu. Na kraju je Falke bio blizu trećeg gola... 

Insinje doneo bod Napoliju. Fudbaler Napolija sve više zaostaju za liderom Juventusom u Seriji A. Ekipa sa juga Italije je kao gos protiv Sasuola stigla samo do boda (1:1).

Tako je razlika između šampiona Juventusa i Napolija sada velikih 18 bodova i praktično klub iz Torina je pred osvajanjem novog Skudeta.

Moglo je lako da se dogodi da Napoli i izgubi, pošto je do izjednačenja stigao tek u finišu, bio mu je to šesti remi ove sezone.

Sasuolo je poveo u 53. minutu. Posle akcije po desnoj strani stvorila se velika gužva pred golom Napolija, na kraju, najsnalažljiviji je bio Domeniko Berardi koji je sa nekoliko metara loptu poslao u mrežu. 

Konačno, Napoli je izjednačio u 86. minutu. Lopta je posle kombinacije na levoj strani došla do Lorenca Insinjea koji je odmerenim udarcem sa desetak metara savladao golmana Sasuola. 

U narednom kolu, Saosuolo u subotu 16. marta dočekuje Sampdoriju, dok dan kasnije Napoli dočekuje ekipu Udinezea.

Više za dušu, nego za bodove... Sasuolo i Napoli se izigrali fudbala, Manjaneli častio na kraju. U rezultatski ne baš bitnom meču, Neroverdi posle velikog kiksa defanzivca prokockali pobedu nad Napolitancima.

Niti Sasuolu nešto mnogo gori pod nogama, niti bi pobeda nešto mnogo značila Napolija. Zato i ne čudi što je završeno 1:1. Mada su Neroverdi bili na pragu pobede i Napoli se tek u finišu spasao poraz posle poklona domaćeg veziste Manjanelija.

Ipak, odsustvo takmičarskog motiva je bilo vidno. Pogotovo u timu Napolija koji se malo izduvao prošlog četvrtka u demoliranju Salcburga u Ligi Evrope. Anćeloti je malo promešao karte, odmorio neke ključne igrače poput Milika, Ruiza, Kaljehona, Zjelinskog, Maksimovića, što se i osetilo na igri.  

Mada je i sa rezervisitima Napoli lepo igrao i stvarao šanse, ali nije bio dovoljno koncentirsan u završnici. Delovali su kao da su izašli na teren da se igraju fudbala. Što se može reći i za Sasuolo koji je u nekoliko navrata pokazao da raspolaže ogormnom količinom talenta u ekipi. Neroverdi nisu ni na trenutak bili inferiorni u fudbalskom smislu. Prštale su šanse pred oba gola, promaivali su i jedni, i drugi.

Konačno, Sasuolo je poveo u 52. minutu posle divne akcije od gola do gola, prodora Boge i asistencije Lirole koju je Alan samo nakratko uspeo da prekine. Brazilac je spečio Filipa Đuričića da postigne gol, ali ne i Domenika Berardija. Posle godinu i dva meseca, Berardi je postigao gol iz igre na Mapei stadionu!

Nije se Sasuolo povukao ni posle vođstva. Nastavio je da igra lep fudbal, ali je iskusni vezista FrančeskoManjaneli izrastao u apsolutnog tragičara meča. Prvo je upropastio šansu za 2:0, a potom je lošom reakcijom u odrbani predao loptu Insinjeu i omogućio omalenom Napolitancu da u svom stilu savije kiflu u suprotan ugrao i prekine golgeterski post.

Napoli usporio, Juventus sve bliži novoj tituli! Samo jedan trijumf na posljednjih pet gostovanja, u potpunosti je udaljio Napoli od borbe za šampionsku titulu, a nakon večerašnjeg remija sa Sasuolom, sve je izvjesnije da će osmu godinu zaredom "skudeto" pripasti "staroj dami".

Napoli je na posljednjih pet gostujućih mečeva upisao samo jedan trijumf i od mogućih 15 osvojio svega šest bodova, pa je više nego izvjesno da tim Karla Ančelotija gubi korak za liderom Juventusom, odnosno "stara dama" sve bliža je osvajanju nove titule, osme u nizu!

Napolitanci su večeras na "Mapei" stadionu odigrali 1:1 protiv Sasuola, a do boda su stigli golom Lorenca Insinjea u 86. minutu.

Prethodno je Domeniko Berardi početkom drugog poluvremena pogodio za vođstvo "zeleno-crnih", koji ipak nisu uspjeli da sačuvaju prednost do kraja.

Gosti su poprilično nezainteresovano ušli u ovaj meč, kao da su se već oprostili od trke za Juventusom, što je raspoloženi domaćin znao da kazni i povedu.

Četvrtu godinu zaredom, Sasuolo je protiv Napolija ostao neporažen pred svojim navijačima. Nakon trijumfa 2015. godine 2:1, uslijedila su tri remija, 2:2, 1:1, 1:1.

Ipak, u finišu je Napoli odigrao nešto konkretnije, ali to je bilo dovoljno samo za bod.

To znači da u posljednjih 11 kola, aktuelni šampion ulazi sa ogromnih 18 bodova prednosti i trebalo bi da se dogodi pravo čudo pa da četa Maksa Alegrija ispusti takvu bodovnu zalihu.

Dodatni problem za Napoli je sve bolja forma Milana, koji se, nakon trijumfa u Veroni protiv Kjeva, približio na samo šest koraka zaostatka, pa nije nemoguće da do kraja sezone vidimo uzbudljivu trku za drugu poziciju.

U timu Sasuola Filip Đuričić odigrao je poprilično dobrih 75 minuta, dok u gostujućem sastavu nije bilo Nikole Maksimovića, koji je duel u Ređo Emiliji odgledao s klupe za rezervne igrače.

Svaki drugi meč - REMI! Fioretina odigrala 1:1 protiv Lacija, što je "violi" bio već 13. meč ove sezone u Seriji A okončan bez pobjednika.

Najzanimljiviji meč 27. runde italijanske Serije A okončan je bez pobjednika, iako se očekivalo mnogo više borbe u duelu dva napadački orijentisana tima.

Fiorentina i Lacio odigrai su 1:1 (0:1), a večerašnji remi "violi" je bio već 13. ove sezone, po čemu je rekorder u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Domaći su nešto bolje otvorili meč, ali nisu uspjeli stvoriti šanse za pogodak. Za razliku od njih, "nebesko-plavi" su prvu pravu priliku pretvorili u pogodak. Strijelac je bio Ćiro Imobile.

Mogao je Lacio i do ubjedljivije prednosti u prvom dijelu, da na golu Fiorentine nije stajao raspoloženi, 29-godišnji debitant Pjetro Teraćano.

Fiorentini je ovo bio već 13. remi u sezoni, na 27 mečeva, a po ovom parametru prva je u ligi. Slijede Torino i Sasuolo sa po 12, te posljednjeplasirani Kjevo sa 10.

Već na startu nastavka, trener domaćih Stefano Pioli odlučio je da na teren pošalje Kevina Miraljasa, a samo petnaestak minuta kasnije Belgijanac mu se odužio asistencijom.

Iz prvog udarca u okvir protivničkog kola, Fiorentina je stigla do izjednačenja, a strijelac je bio Luis Murijel.

Preostali dio meča oba tima odigrali su kao da su zadovoljni bodom, bez velike želje da ugroze gol rivala, pa su uzbuđenja, ali i novi golovi, izostali.

Ostalo je 1:1.

Ćirova golčina dala nadu Laciju, ali je Murijel opet bio Violin spasilac! Fiorentina se spasila poraza golom sjajnog Kolumbijca.

Ovih 1:1 ne odgovara nikome, ali poraz tek nije bio opcija. Ni za Fiorentinu, ni za Lacio.

Na kraju, Viola mora da bude zadovoljna što se spasila poraza, a Lacio što je nadigrao rivala na teškom gostovanju.

Fiorentina je u padu forme i sa četvrtom uzastopnom utakmicom bez pobede je pala na deseto mesto i ima sve manje nade da kroz prvenstvo može da izbori plasman u Evropu. A Lacio nije uspeo da nadogradi kapital pobede iz gradskog derbija od prošlog vikedna i da novom pobedom dobije krila u borbi za Ligu šampiona. Sada kasni već šest bodova za Interom, a dva u odnosu na Romu, Atalantu i Torino. Doduše, uz utakmicu manje.

Lacio je večeras pokazao veću želju za pobedom i za igrom. Od početka su Rimljani delovali opasnije i ofanzivnije, ali je utakmica bila tvrda i ne baš lepa za oko. Što je retkost kada se ova dva kluba sastaju...

Imobile je prvu dobru šansu na utakmici promašio, ali je zato iz druge digao publiku na noge. Najbolji strelac Lacija je projektilom sa ivice šesnaesterca doneo Laciju vođstvo.

A Fiorentini ništa nije polazilo za nogom. U nekoliko navrata posle pokušaja Milinković Savića, Koree i Imobilea ih je spasao golman Teraćano, dok su u napadu bili bezopasni. Dodatni problem je bila povreda najboljeg igrača Federika Kjeze koji je sredinom prvog poluvremena morao da napusti terem.

Ipak, u drugom poluvremenu se Viola probudila. Miralas je ušao sa klupe i razmrdao ekipu. Upravo je Belgijanac prošao po desnom krilu i asistirao Murijelu u 61. minutu za izjednačenje. Kolumbijac igra neverovatno od zimskog dolaska iz Sevilje. Ovo mu je bio sedmi gol na osam utakmica. I svi su bili mnogo važni.

Izjednačenje je protreslo Violu, u nastavku je i Čolito Simeone pretio golu Lacija, ali je na kraju završeno sa možda i pravednih 1:1.

Srpski reprezentativci Nikola Milenković i Sergej Milinković Savić su odigrali po 90 minuta.

SERIJA A - 27. KOLO:

Bolonja - Kaljari 2:0 (1:0)
/Pulgar 34 pen, Soriano 77/

Frozinone - Torino 1:2 (1:0)
/Paganini 42 - Beloti 56, 78/

Inter - SPAL 2:0 (0:0)
/Politano 68, Galjardini 77/

Sampdorija - Atalanta 1:2 (0:0)
/Kvaljarela 67 - Zapata 50, Gosens 76/

Sasuolo - Napoli 1:1 (0:0)
/Berardi 52 - Insinje 86/

Fiorentina - Lacio 1:1 (0:1)
/Murijel 61 - Imobile 23/

Odigrano u subotu:

Parma - Đenova 1:0 (0:0)
/Kucka 78/

Kjevo - Milan 1:2 (1:1)
/Hetemaj 41 - Bilja 31, Pjontek 57/

Odigrano u petak:

Juventus - Udineze 4:1 (2:0)
/Kean 11, 39, Čan 67 pen, Matuidi 71 - Lazanja 85/

U ponedjeljak:

Roma - Empoli (20.30)

TABELA: Juventus 75, Napoli 57, Milan 51, Inter 50, Roma (-1) 44, Atalanta 44, Torino 44, Lacio (-1) 42, Sampdorija 39, Fiorentina 37, Parma 33, Sasuolo 32, Đenova 30, Kaljari 27, Udineze (-1) 25, SPAL 23, Empoli (-1) 22, Bolonja 21, Frozinone 17, Kjevo 10*.

*NAPOMENA Italijanska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: B92/mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar