Kreće Moto GP: Uhvatiti Marka Markeza!

Nova sezona Moto GP šampionata počinje u nedelju uveče od 18 časova na Velikoj nagradi Katara.  MotoGP: Vinjalesu pol pozicija, Dovi i Markes slede iza.  Kvalifikacije za trku VN Katara održane su u subotu, a najbrže vreme je postavio španski vozač Jamahe, Maverik Vinjales, dok su ga pratili Doviciozo i Markes.

Ostali sportovi 09.03.2019 | 20:40
Kreće Moto GP: Uhvatiti Marka Markeza!
Sutra od 18 časova po srednjoevropskom vremenu (TV Sportklub 2) Velikom nagradom Katara počinje 71. izdanje naprestižnijeg svetskog moto šampionata, popularnog Moto GP-a koji uključuje i dve niže kateogrije, Moto 2 i Moto 3.

Naravno u našem fokusu su ale iz kraljevske klase koje predvodi neverovatni Mark Markez. Španac je bukvalno naprečac zavladao Moto GP-om u sedlu moćne fabričke Honde i nakon nakon pet titule, od čega tri uzastopno ne planira da se zaustavi. Naravno, u tome mu pomaže japanski gigant koji mu svake godine isporučuje sve bolji motocikl spreman da ponese Katalonca do novih uspeha. 

Osim Markeza, u Moto Gp-u ove sezone voze još dva bivša šamipona, Valentino Rosi koji je sedam puta bio najbolji i trostruki prvak Horhe Lorenco. Doktor Rosi, iako je ušao u petu deceniju i dalje je bez sumnje napopularniji motorista sveta i jedan od najpopularnijh sportista uopšte. Slično kao i Rodžer Federer u tenisu i on je praktično veći od samog takmičenja, sporta i kao takav je svima u Moto GP-u, pa čak i njegovim rivalim zlata vredan, iako nije osvojio titulu od 2009. godine! Armija Valentinovih vernih navijača, bukvalno milioni njih nada se da će dugački post biti prekinut, a na to im daju pravo rezultati sa testova Jamahe.

Osim ove dvojice, Markezu će pretiti još nekoliko asova koje će dodatno začiniti ovo inače veoma uzbudljivo takmičenje. Pre svih njegov najopasniji rival proteklih sezona, as Dukatija Andrea Doviciozo, te Rosijev saborac Maverik Vinjales, kao i još jedan "Dukatista", Danilo Petruči.

Od znajčajnijih transfera koji su se dogodili u međuvremenu treba napomenuti prelazak Andree Janonea iz Suzukija u Apriliju, Horhe Lorenco se iz Jamahe preselio u Hondu gde menja sunarodnika Danija Pedrosu koji je neosvojivši titulu otišao u penziju i sada vozi testove za KTM, gda ga je dočekao Johan Zarko koji je je sada u Red Bulu, dok se Tomas Luti vratio u GP2.

MotoGP: Vinjalesu pol pozicija, Dovi i Markes slede iza. Kvalifikacije za trku VN Katara održane su u subotu, a najbrže vreme je postavio španski vozač Jamahe, Maverik Vinjales, dok su ga pratili Doviciozo i Markes.

Sve je spremno za početak nove MotoGP sezone, a prvu trku imamo u nedelju u Kataru, pa smo u subotu imali i kvalifikacije na kojima je najbrži bio vozač Jamahe, Maverik Vinjales.

Vinjalesov najbrži krug je bio 1:53:546, što je za skoro dve stotinke bilo brže od vremena koje je postavio Andrea Doviciozo. Popularni "Dovi" je na svom Dukatiju bio prilično brz nakon nešto tišeg treninga.

Na poziciji broj tri se našao aktuelni šampion sveta u kraljevskoj klasi, Mark Markes, a odmah iza Markesa je bio Džek Miler iz Pramak Dukatija, koji će imati novu verziju za 2019. godinu.

Jedno od najprijatnijih iznenađenja, Fabio Kvartararo, završio je kvalifikacije na petoj poziciji, dok su najmanje prijatna iznenađenja bila 14. mesto Valentina Rosija i 15. mesto Horhea Lorenca, kao i 21. mesto Žoana Zarka.

Trka za VN Katara na programu će biti u nedelju, a biće veoma interesantno ispratiti kako će se snaći Vinjales sa pol pozicije, kako će voziti Markes sa povredom ramena, a koliko će moći prošlogodišnji osvajač VN Katara, Andrea Doviciozo.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar