Jednog dana će i dame voditi Barselonu!

"Pogledajte kako je napredovao ženski fudbal", poručio je trener Barselone.

Fudbal 09.03.2019 | 19:15
Jednog dana će i dame voditi Barselonu!
Možete li da zamislite ženu na čelu muškog fudbalskog kluba?

Ernesto Valverde kaže - da!

Trener Barselone je na konferenciji za medije pred susret sa Rajom Valjekanom, održanoj baš 8. marta na Dan žena, govorio o damama u vrhunskom muškom fudbalu podsetivši da je napredak na ovom polju veći iz godine u godinu...

Sve češće su ženske sudije koje dele pravdu na fudbalskim mečevima "liga petice", primer imamo i u Srbiji u vidu Svetlane Bilić, ima ih i na visokim funkcijama - od sportske direktorke Marine Granovskaje iz Čelsija do Vlatke Peras nove predsednice zagrebačkog Dinama - dok su najmanje brojne na funkciji trenera.

Imali smo primer Elene Košte koja je preuzela francuskog drugoligaša Klermon i brzo odustala zbog amaterizma kluba, potom Korin Dijakr koja je vodila istu ekipu tri godine i sada sedi na klupi ženske reprezentacije Francuske, odnosno Imke Vibenhorst iz Nemačke.

Ona se suočila i sa diskriminativnim pitanjima pošto su je novinari upitali da li njeni fudbaleri moraju da se pokrivaju kada ulazi u svlačionicu...

Ne znamo da li je Ernesto Valverde na umu imao pomenute tri koleginice dok je govorio o ženama u muškom fudbalu, ali je za promenu lepo videti pozitivno mišljenje o "škakljivoj" temi o kojoj se malo priča u javnosti.

"Nema sumnje da će žene biti sve prisutnije u muškom fudbalu. Pogledajte koliko je napredovao ženski fudbal", rekao je Valverde.

"U budućnosti moglo bi da se desi i da žena vodi Barselonu".

Teško je očekivati da je to bliska budućnost pošto je za očekivati da takve stvari stižu postepeno u fudbal, tako da bi, sudeći po onome kako su se razvijali i ostali sportovi, to prvo moralo da se desi u manjoj sredini, manjoj ligi, potom u prosečnim klubovima iz najrazvijenih takmičenja, da bi potom nogu "povukli" i oni najveći.

U Sjedinjenim Američkim Državama se tako sve više priča o damama na čelu NBA klubova, a već godinama je u San Antoniju kao asistent prisutra Beki Hemon.

S kojom je ekipa osvojila i "letnju" ligu tokom priprema...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar