I zločincima otvorena vrata

Njemačke vlasti primile su oko 7. 000 izvještaja sa napomenama da su migranti koji dolaze u zemlju počinili ratne zločine u svojim matičnim državama, ali je do sada istraženo samo 129 slučajeva.

Svijet 08.03.2019 | 13:32
I zločincima otvorena vrata
Državna kancelarija za migracije i ostale službe dostavile su ove informacije federalnim tužiocima i federalnoj kancelariji za krivične istrage u periodu od 2014. do 2019. godine, piše list “Bild”.

Ove informacije su dio odgovora na pitanje jednog njemačkog poslanika i potvrđene su u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Tokom 2015. i 2016. godine u Njemačku je stiglo oko milion migranata, uglavnom iz ratom zahvaćenih zemalja poput Sirije, Iraka i Avganistana.

Migranti su sedmicama ulazili u zemlju i prijavljivali se za azil, a vlasti nisu bile u stanju da provjere njihovu prošlost.

Skandal je već uzburkao njemačku javnost i vlasti pa je ministar unutrašnjih poslova Horst Zihofer zatražio veoma precizan izvještaj.

Njemački ekspert za terorizam Stefan Majning kaže da je tokom priliva migranata suviše dugo vladala politička maksima da bezbjednosni problem ne postoji.

- Savezna služba za migraciju i izbjeglice (BAMF) zbog velikog priliva izbjeglica krajem 2014. uvela je ubrzanu proceduru za podnošenje prijava za azil za migrante iz Sirije, Iraka i Eritreje. Prema novim pravilima, migranti su samo trebali da ispune prijavu za azil i tako ubrzaju proces rješavanja prijava - rekao je Majning.

Poslanik Slobodarske partije (FDP) Linda Tojteberg upozorila je da ratni zločinci ne smiju dobiti zaštitu u Njamačkoj.

- Sumnjam da je vlada posljednjih godina s ozbiljnošću i u skladu s tim djelovala - rekla je ona.

BAMF je godinama bio prva institucija koja je prikupljala bezbjednosne informacije o tražiocima azila, a u jesen 2015. navodno je potpuno obustavio ove aktivnosti.

- Svaka bezbjednosna funkcija je namjerno stavljena u stranu, jer bi u suprotnom BAMF potpuno kolabirao. Zato su se morali praviti da obavljaju bezbjednosne provjere - rekao je izvor blizak bezbjednosnim službama Njamačke.

Nije bilo saslušanja
Eksperti za bezbjednost unutar BAMF-a upozoravali su na posljedice primanja samo pisanih prijava.

- Oni su navodili da je potrebno usmeno saslušati migrante i da ispitivanje ne ostane samo na pisanom upitniku - napisao je Majning u svojoj nedavno obavljenoj knjizi “Tajni azil: Кako politika izbjegličkog pitanja Njamačke ugrožava bezbjednost”.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

guz

08.03.2019 13:47

0ko 3000 ratnih zlocinaca pobjeglo iz BiHu Srbiju...

ODGOVORITE
Name

RE Guz

08.03.2019 14:05

Dobro je da su tu blizu :)

Name

Atif

08.03.2019 14:54

Ima ih dosta i u FBiH, samo ih mi jos tretiramo herojima...

Name

re Atif

08.03.2019 15:58

Neka ih treba ce nam nekad....