BMW ulazi u Bajern s 800.000.000 evra!

Pao dogovor, potpisano i pismo o namerama, samo još da Bavarci raskinu ugovor s Audijem. . .

Fudbal 09.03.2019 | 19:00
BMW ulazi u Bajern s 800.000.000 evra!
Veliko renoviranje Bajerna... Na svim nivoima. Već nedeljama unazad u Nemačkoj se govori i piše kako će leto u Minhenu biti vrelije nego ikad, pominju se silna pojačanja, od Lukasa Ernandeza, preko Tima Vernera i Kaija Haverca do Hadsona Odoija, Julijana Branta i Pepea iz Lila. Uli Henes dolio je ulje na vatru pre nekoliko dana kada je izjavio ono: "kad bi mediji samo znali šta sve imamo dogovoreno za leto"... 

Sve to govori u prilog činjenici da se u redovima bavarskog giganta spremaju velike promene. Ali sva je prilika da one neće biti samo igračke. Ne, ne mislimo na promene u stručnom štambu, već u upravi i sponzorskom pulu. Danas je kao bomba iz Minhena odjeknula vest da u Bajern ulazi jedna od najčuvenijih kompanija za proizvodnju automobila - BMW! 

Šta sad to konkretno znači?

Pa "ništa specijalno", osim što će Henes, Rumenige i društvance moći da računaju na još veći novac od sponzorstva. Jer kako je objavio tamošnji ugledni Menadžer magazin, već se uveliko vode pregovori oko raskida saradnje sa Audijem i potpisivanja sa BMW-om.

"Obe strane su već potpisale pismo o namerama", izjavio je prvi čovek Nadzornog odbora Bajerna Edmund Štojber. "Ugovor sa Audijem na snazi je do 2025, međutim radi se na tome da bude raskinut pre vremena". 

E sad još konkretnije. U praksi, ovo znači sledeće: Bajern bi samim potpisivanjem ugovora sa BMW-om osigurao sebi godišnju tranšu od najmanje 60.000.000 evra. Naime, Audi trenutno plaća Bajernu 30.000.000, a Bavarci nisu pristali nas povećanje od 100 odsto tokom pregovora o nastavku saradnje. To mže da znači samo jedno - BMW daje isto toliko ili čak i više.  

I to nije sve. Audi će vrlo verovatno u potpunosti izaći iz kluba. Njihov trenutni udeo u vlasničkoj strukturi iznosi 8,33 odsto i za taj procenat pre nekoliko godina platili su 90.000.000 evra. BMW želi da otkupi njihove akcije i to će i učiniti po znatno većoj ceni. O ciframa se u detalje ne govori, ali novinari i stručnjaci iz Menadžer magzina procenjuju da je BMW za čitavu "operaciju" pripremio fanstatičnih 800.000.000 evra!  

U ti cifru ulazi novac namenjen za sponzorstvo, kao i onaj za otkup tih 8,33 odsto akcija. Ukoliko bismo uzeli za primer da je dogovor da Bajern dobija 60.000.000 po sezoni od BMW-a - a sve pod pretpostavkom da se radi o desetogodišnjem ugovoru, kakava je uglavnom praksa - dolazimo do zaključka da bi za 8,33 odsto vlasništva Audi naplatio lepih 200.000.000. Više nego duplo od onoga što su uložili... 

U svakom slučaju, biće ovo lepa finansijska injekcija za ionako moćne Bavarce. 

Sad još samo da her Uli opusti ruku i krene da ispisuje multimilionske čekove za pojačanja. Do sada je to izbegavao.

Čini se da više neće moći...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar