Mostar: Ovo su detalji pljačke

Velika drama koja se prije dva dana odigrala ispred Privredne banke na Korzu u Mostaru okončana je hapšenjem trojice pljačkaša. Oni su poslije neuspjelog razbojništva, nakon dolaska policije, kao taoce skoro pola sata držali sedam ljudi.

Bosna i Hercegovina 07.03.2019 | 07:06
Mostar: Ovo su detalji pljačke
Na sreću, pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, naročito Odjeljenja kriminalističke policije PU Mostar, koji su prvi stigli na lice mjesta nakon što se aktivirao takozvani tihi alarm, uspjeli su maestralno okončati ovu akciju bez žrtava.

U 15.10 u banku su, u prilično prometnom dijelu Mostara, u kojoj je juče počela isplata penzija, upali, kako je za Avaz nezvanično potvrđeno, stari policijski znanci Renato Andačić, Damir Hrnjez te Krešimir Sever iz Zagreba.

Bili su maskirani i naoružani pištoljima te su odmah razoružali radnika obezbjeđenja i zatražili novac. U banci su se uz radnika obezbjeđenja te službenike nalazila tri klijenta, a svima su naredili da legnu.

Odmah po aktivaciji alarma na lice mjesta su stigli policajci, među prvima Mario Pekić, zamjenik komandira PU Mostar, kojeg je prije četiri godine nagradila i Američka ambasada za saradnju na jednom krivičnom djelu i koji je bio jedan od vođa akcije.

Kada su pljačkaši vidjeli veliki broj policajaca kojima su se u jednom trenutku sasvim slučajno pridružila i trojica pripadnika FUP-a te SIPA, odmah su se zabarikadirali. 

Potom su uperili pištolje prema policiji, koja ih je sve vrijeme držala na nišanu, a potom su uslijedili pregovori. Ubrzo su došli i specijalci te su pljačkaši, kako saznaje od Avaza od izvora s lica mjesta, shvatili da nemaju izbora i da, uprkos taocima, od policije, praktično, ne mogu ništa iznuditi osim predaje.

Radnici pozlilo

Hrnjez im je otvorio vrata i prvi izašao, spustivši pištolj, a potom su specijalci zaskočili Andačića i Severa te ih savladali. Odmah je na lice mjesta upućena ekipa Hitne pomoći Mostar, budući da je jednoj radnici pozlilo, a i ostali su bili u stanju šoka.

Kako je rekla jedna od njih sa suzama u očima, sve se odigralo kao u magli.

– Čim su upali, nisu nam ni trebali govoriti da legnemo, od straha smo se svi porušili. Bili su uzeli novac, ali, srećom, sve se dobro završilo – rekla je ona, piše Avaz.

(Avaz)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milun

07.03.2019 07:31

Svaka čast, policiji, kao i građanima.

ODGOVORITE