IV - Izazovan žrijeb za Novaka! Dovoljno je reći: Nik Kirjos!

Novak naplaćuje dugove mladima, Rafa i Rodžer u istoj polovini! U Indijan Velsu je obavljen žreb za prvi masters turnir u sezoni. Najbolji teniser sveta Novak Đoković neće imati lak posao.  Najbolji teniser sveta već u trećem kolu Indijan Velsa bi mogao da se sastane sa "lajavim" Australijancem, koga nikada u karijeri nije pobedio.  Džumhurova šansa za "osvetu" u Indijan Velsu! U američkom Indijan Velsu večeras počinje prvi teniski Masters turnir sezone.

Tenis 06.03.2019 | 19:15
IV - Izazovan žrijeb za Novaka! Dovoljno je reći: Nik Kirjos!
To ne važi za start, pošto će u drugom kolu igrati protiv tenisera iz kvalifikacija, ali već posle toga, mogao bi da ima dosta posla.

U trećem kolu, na vidiku je vrlo zanimljiv okršaj sa Australijancem Nikom Kirijosom, koji je nedavno osvojio trofej na turniru u Akapulku. Nik je Novakov dužnik, mladi teniser je dobio oba njihova duela i Đoković svakako želi da prekine tu negativnu seriju.

Naravno, Kirijos pre toga mora da prođe prvu prepreku, najverovatnije Nemca Filipa Kolšrajbera.

Ukoliko Đoković preskoči Kirijosa, u četvrtoj rundi mogao bi da se sastane najverovatnije sa Gaelom Monfisom ili Italijanom Markom Čekinatom od kojeg je izgubio prošle godine na Rolan Garosu.

Protivnik u četvrtfinalu mogao bi, barem prema kosturu, kao najbolje rangirani nosilac, biti Austrijanac Dominik Tim. On je sedmi nosilac i Novak je u svakom slučaju favorit ako dođe do tog duela. Međutim, pitanje je hoće li to biti Tim ili možda neko iz grupe koju čine Borna Ćorić, Nikoloz Basilašvili ili Žil Simon.

U eventualnom polufinalu, vreba susret sa Aleksanderom Zverevom, mada su u delu žreba gde je Nemac i Kevin Anderson, Stefanos Cicipas, Miloš Raonić...

Konačno, eventualni finalni meč mogao bi da bude sa Rodžerom Federerom ili Rafaelom Nadalom koji su u istom delu žreba.

Federer je na startu slobodan, dok u drugom kolu čeka pobednika meča Peter Gojovčik - Andreas Sepi.

Što se tiče Nadala, njega u drugom kolu čeka meč sa boljim iz okršaja između Džareda Donaldsona i nekog od igrača iz kvalifikacija.

Od srpskih tenisera, treba reći da je Dušan Lajović u polovini gde su Federer i Nadal. Teniser iz Stare Pazove na startu igra sa Japancem Danijelom Tarom, a ako prođe, moguć je okršaj sa Marinom Čilićem.

Laslo Đere, koji je dobio specijaln pozivnicu, slobodan je u prvom kolu, dok ga u drugom očekuje meč sa pobednikom susreta između Ilje Ivaške i Gvida Andreocija. Već u trećem kolu mogao bi da se susretne sa petim nosiocem, Kevinom Andersonom.

Džumhurova šansa za "osvetu" u Indijan Velsu! U američkom Indijan Velsu u četvrtak počinje prvi teniski Masters turnir sezone.

Najbolji bosanskohercegovački teniser, Damir Džumhur, za prvog protivnika, na 9.31 miliona dolara vrijednom turniru, imaće Španca, Alberta Ramosa Vinjolasa.

To će biti drugi meč Džumhura, 54. igrača na ATP listi i Španca, koji je rangiran na 91. poziciji. U prvom meču, odigranom prije dvije godine, takođe na turniru u Indijan Velsu, Vinjolas je slavio sa 6:4, 5:7, 7:5, pa će 26-godišnji Sarajlija imati priliku da se revanšira španskom teniseru.

Španac u karijeri ima jedan osvojen ATP turnir, a najbolji renking ostvario je u maju 2017. kada je bio 17. igrač svijeta.

Pobjednika duela Džumhur - Vinjolas, u drugom kolu očekuje 15. nosilac Italijan, Marko Čekinato.

Masters u Indijan Velsu sigurno je jedan od najzahtevnijih turnira u ATP kalendaru, posle četiri grend slem takmičenja. Po velikim vrućinama za ovo doba godine, za trofej treba nanizati šest pobeda ako ste među 32 nosioca, a sedam ako ste na nižoj polaznoj poziciji.

Da Novak Đoković bude potpuno fokusiran od starta turnira, na kome je trijumfovao pet puta (2008, 2011, 2014, 2015. i 2016) i jednom bio poraženi finalista, "pobrinuo" se i žreb, budući da mu je već od drugog meča namenio vrlo ozbiljne protivnike.

Najbolji teniser sveta biće slobodan u prvoj rundi, a pohod na rekordnu, šestu titulu, počeće protiv nekog od igrača iz kvalifikacionog dela.

Već u trećoj rundi mogao bi da se sastane sa Australijancem Nikom Kirjosom, jednim od retkih - ako ne i jedinim iz svetskog vrha, u širokom smislu - koji ne samo da se može pohvaliti pozitivnim skorom u okršajima sa Novakom, nego i činjenicom da od njega nikada nije izgubio!

Kirjos i Đoković odmerili su snage dva puta, u kratkom vremenskom razmaku početkom 2017. godine, a grubijan iz Kanbere slavio je pobede u četvrtfinalu Akapulka (7:6, 7:5) i potom u osmini finala Indijan Velsa (6:4, 7:6).

Osim na terenu, Kirjos je umeo da "potkači" Novaka i u svojim javnim istupima, kao početkom ove godine, kada je u sklopu spekulacija o povlačenju Endija Mareja otkrio da je Britancu često govorio kako je "mnogo bolji od Đokovića", koji je osvojio "toliko grend slem titula" i da je stoga on trebalo da ima znatno uspešniju karijeru.

ČEKAJU SE MOMIR I FILIP

Srbija bi mogla da ima čak petoricu predstavnika u glavnom žrebu, ako Miomir Kecmanović i Filip Krajinović prebrode poslednje kolo kvalifikacija. Kecmanović treba da pobedi Amerikanca Markosa Hirona (217), dok je Krajinoviću žreb namenio ozbiljnijeg protivnika, Litvanca Rikardasa Berankisa (95).

Dakle, prvi motiv Novaku biće da "ispere" loš ukus iz usta zbog prošlogodišnjeg poraza od Taro Daniela u drugom kolu turnira, a onda da Kirjosa postavi na mesto i ne dozvoli neprijatnih 0:3 u "head to head" bilansu.

U osmini finala bi prvi reket sveta mogao da ima uslovno rečeno lakšeg protivnika, jer se u tom delu žreba nalaze Gael Monfis, Marko Čekinato, Albert Ramos i drugi.

Dalje bi potencijalnog rivala tražio među nekolicinom najistaknutijih pripadnika "novog talasa", a to su Hrvat Borna Ćorić, Austrijanac Dominik Tim, Grk Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev iz Nemačke...

Laslo Đere, dobitnik specijalne pozivnice i 30. "kosturaš", u prvom kolu je takođe slobodan, a potom čeka boljeg iz duela Ilja Ivaška (Belorusija, 96. na ATP listi) - Gvido Andreoci (Argentina, 88).

U toj polovini žreba, suprotnoj od Novakove, nalazi se i Dušan Lajović, koji je izvukao pomenutog Japanca Tara Danijela, koji je pre godinu dana napravio senzaciju u susretu sa još nespremnim Đokovićem. Ako bude slavio u tom duelu, ići će pravo na 10. nosioca Marina Čilića.

Pretendenti na finale iz tog dela su Rafael Nadal, Rodžer Federer, Sten Vavrinka, Kevin Anderson, Kei Nišikori, Karen Hačanov...

Pomenimo na kraju da se Novak uveliko nalazi u Indijan Velsu, gde je u utorak odradio zajednički trening sa Vavrinkom. Pogledajte...



Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar