Nastavak pregovora o Bregzitu

Visoki zvaničnici Evropske unije i Velike Britanije nastavljaju razgovore o Bregzitu, manje od mjesec dana prije predviđenog izlaska te države iz Unije, a, kako je juče potvrđeno, danas će se glavni pregovarač EU za Bregzit Mjakl Barni sastati s britanskim ministrom za Bregzit Stevenom Barklijm i državnim tužiocem Džefrijem Koksom.

Svijet 05.03.2019 | 10:15
Nastavak pregovora o Bregzitu

Zamjenik laburističkog gradonačelnika Londona izjavio je jučer kako bi Velika Britanija trebala zamrznuti termin izlaska iz Evropske unije, a zatim i održati drugi referendum kao potvrdu bilo kakvog dogovora sa Briselom.

Raješ Agraval, uspješni londonski privrednik i zamjenik gradonačelnika Londona zadužen za ekonomska pitanja, rekao je za AP kako je 25 dana prije zakazanog izlaska Velike Britanije iz EU još mnogo stvari nejasno oko uslova Brexita i „da je potrebno da se rasteretimo tog pritiska“.

Britanski opozicioni političari optužili su jučer premijerku Terezu Mej da ih pokušava podmititi kako bi glasali za njen sporazum o Brexitu.

Britanska vlada najavila je paket od 1,6 milijardi funti za finansiranje obnavljanja "propalih" područja države tokom narednih nekoliko godina.

Mnoge od tih zajednica glasale su za opozicionu Laburističku partiju i taj potez se vidi kao pokušaj dobijanja podrške njihovih zastupnika za sporazum premijerke Mej o odlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanija bi trebala napustiti EU 29. marta, ali je parlament odbacio sporazum koji je premijerka Mej postigla sa EU, povećavajući izglede haotičnog, ekonomski štetnog odlaska iz bloka.

Klix

Komentari / 0

Ostavite komentar